Årets första båtfiske

I lördags blev det en kort tur på några timmar på eftermiddagen i kompisens lilla eka för att ”officiellt” ha kommit igång med årets fiske i öppet vatten. Helt utan förväntningar åkte vi ut i en enkel liten eka helt utan moderna hjälpmedel utan en liten motor som knuffade på oss i några knop och ett par åror och ett enkelt ankare. Utrustningen var nedskalad till ett spö vardera och ett par askar med beten. Pga den bergränsade tiden och möjligheten att förflytta oss så fiskade vi av två mindre områden där vi la ner kanske 1,5h per plats. Vi hade bekymmer med att få fast båten och med strömmarna och den lätta vinden driftade vi fort iväg vilket inte är optimalt i det kalla vattnet då man vill fiska väldigt långsamt och noggrant.

Bland driftande isflak njöt vi av årets första tur och fisket var segt. Tidigt vårfiske är lite till och från, vissa dagar är gäddorna villiga att stiga och jaga ikapp betet medan dom bara trycker andra dagar och då krävs tålamod och att sakta ned tempot ordentligt. Pga våra bekymmer med att få fast båten på rätt ställen så fiskade vi med beten som lämpar sig att fiska något fortare och som sjunker ganska snabbt. Vi kastade av även några grundare kanter med vegetation med grundgående vobblers då gäddan kan även gå upp och ställa sig grunt även på våren. Det var just på ett sådant ställe vi fick dagens enda fisk, en mindre gädda som fullkomligt slukade polarens Storm Knock´r Minnow i abborrfärg (bild 2). Förutom den fisken hade jag ett pet på en Rapala Super Shad Rap (bild 4) då linan slackade till vid invevning men vid mothugg högg jag luft.

Nu är man igång och ”storbåten” är hemtagen från vinterförvaring och ska bara göras iordning så är säsongen 2017 igång!

Comments

Kommentarer