Rapala X-Rap Jointed Shad

Jointed Shad från Rapalas X-Rap serie är en ledad vobbler på 13cm och 46gr. Ett långsamt flytande bete med relativt mjuk rullande gång vid långsammare fiske och aningen ettrigare när man vevar på den lite snabbare. Jag använder Jointed Shad i grova drag till två typer av fiske.

1 Som ett snabbt sökbete i varmt vatten för att täcka stora ytor vid fiske över grunt och medeldjupt vatten.

2 Som ett downsizer-bete tröga dagar eller vid grundare fiske i kallt vatten.

Ibland när gäddorna inte är villiga att hugga för att mätta magen kan ett bete som Jointed Shad vara riktigt effektivt att spinnfiska snabbt med några få korta plötsliga stopp. Med sin ledade kropp och högre hastigheter är det ett irritationsbete som pilar förbi skallen på fiskarna vilket kan trigga dom att sticka efter för att vid ett plötsligt stopp simma ikapp den och ”få den i nyllet” vilket ofta resulterar i ett hugg då gäddans betänketid blir begränsad.

Tröga dagar lämpar den sig att fiskas långsamt med tätare stopp. Genom den ledade kroppen får den rätt mycket rörelse även vid långsamt fiske och kan imitera ett rejält skadat byte som står och knycker och kämpar för sitt liv, ett enkelt byte för predatorer.
Låt inte den mindre storleken luras, riktigt stora gäddor tas regelbundet även på mindre beten och under ett av mina senaste pass räddades den mycket tröga dagen av en snabbt fiskad Jointed Shad!

Comments

Kommentarer