Grym gäddrulle – Tranx 300 HG!

Ibland får man en pryl eller manick i händerna där man direkt känner att det här är min grej! Lite av kärlek vid första ögonkastet…

Ett par månader innan jag väl införskaffade mig en Shimano Tranx så väcktes min nyfikenhet av bilderna och beskrivningar som florerade omkring. Jag var ute efter en riktigt skön multirulle som inte får vara för stor, den ska vara riktigt robust då jag utsätter grejerna för väldigt omild hantering i mitt gäddfiske. Och jag ville gärna ha en rulle med powervev till det tunga spinnfisket där jag får ett riktigt bra grepp och gärna med högre utväxling så jag kan hålla ner tempot under långa dagar med monotont vevande i timme efter timme. Valet föll för nya Shimano Tranx i 300 storlek och utförandet HG (High Gear).

 

När jag först började fiska med HG versionen av Tranxen kändes det ovant att veva så långsamt så till en början vevade jag lite för fort. Rullen tar in hela 100cm lina per vevtag så ni förstår att det går att bygga upp fart vid fiske med spinnerbaits etc i sommarvarmt vatten. När jag väl började få in tempot i kroppen så upptäckte jag hur fantastiskt skönt det är att kunna veva så pass sakta och ändå fiska effektivt.. Jag bränner inte lika mycket energi och det har faktiskt blivit så att HG:n fått ta hand om fler beten och tekniker än min tanke var från början just för att det är så behagligt för kroppen. Samtidigt är du blixtsnabb med att veva in slacklinan vid ett slackhugg vilket ökar krokningsprocenten. Jag har även upptäckt att genom att kunna veva långsammare så  upptäcker jag lättare små pet etc då du får en annan känsla och inte en handled som vispar i snabbt tempo.

Den stora knoppen på den förlängda power-veven  är riktigt behaglig att greppa. Du kan omsluta den helt i näven istället för att hålla fast med fingertopparna vilket resulterar i ett par olika saker.
1. Ni har säkert varit med om att vid oförväntade hugg instinktivt gjort mothugg och tappat greppen om veven och allt blir fel.. I värsta fall va det ett slackhugg och du är nu inte snabb på att parera och hinner bränna fisken medan du fipplar efter handtaget.

2. Av samma anledning som ovan så är det inte helt behagligt ibland att förlora greppet medan du gör mothugg och det kan hugga till i axlar och andra leder i kroppen då det inte finns det förväntade motståndet när du sätter in kraften.

3. Jag upplever att det är skonsammare för mina handleder och senor i händerna/fingrarna genom att kunna palma den stora knoppen och genom att ha ett så bra grepp kan du slappna av mer i händerna än med ett traditionellt handtag.

En annan riktigt skön sak är att vid fiske med riktigt tunga beten och beten med högt motstånd i vattnet så är det mycket lättare för din kropp att veva dessa beten dagarna i ända då utväxlingen och greppet ger dig en vinsch-känsla. Tänk er tex en riktigt stor crank för gädda hur tung den kan vara att veva en hel dag. Tranx HG gör stor skillnad vid den typen av fiske.

En Tranx i 300-storlek väger 330gr, har en utväxling på 7,6:1 (100cm lina per vevtag) och har en riktigt jämn och stark broms. Räcker mer än väl till allt gäddfiske. Rullhuset är förvånansvärt litet och efter att ha fiskat stenhårt med min en hel säsong utan nån form av service så är den fortfarande som ny. Inga ojämnheter, glapp eller hackande bromsar. Den är lättkastad och lätt att snabbt ställa in för fisket du bedriver. En Tranx HG är kort sagt helt rätt verktyg för medeltungt till tungt modernt spinnfiske som är ett av mina absolut viktigaste och flitigast använda verktyg. 100% kärlek rakt av!

 

Comments

Kommentarer