Tips för att lyckas under vårflodens framfart

Att vattennivåerna nu under islossningen är höga är ganska uppenbart. Men varför sitta inne och vänta när fiskarna äter för fullt. På bilden ser ni en öring fångad på Rapala shadow rap med sänke framför.

Jag har bara nu under en vecka fått många frågor om hur jag fiskar medan det är vårflod. Man kan få bra med fisk genom att fiska precis som vanligt, men med mkt skräp på ytan och vatten ända upp i skogarna kan man optimera sitt fiske lite till.

Att blya/vikta sin lina är för många ingen nyhet, men efter alla frågor känns det på sin plats med en liten enkel instruktion.

Miljösänken, blyvikter, vikter i tenn osv. De flesta kan fästas på linan på detta vis. Enkelt billigt och snabbt. Jag föredrar vikter mellan 10-60gram, sällan mer men det händer. 15-40gram är det jag använder mest till mitt fiske efter öring och röding. Jag använder vikter på linan oftast vid trolling eller dragrodd/bonnatrolling med mindre båt och varsitt spö.

Spinnfisket på våren i högt vattenstånd kan också hjälpas på med lite extra kastvikt för att nå längre ut och komma under ev skräp. Vikten fungerar även som skräpfångare så ditt bete får en stund extra tid utan skräp på krokarna.

Vid båtfiske föredrar jag gummisnodd fäst enligt bild men åtdragen så den inte glider efter linan. Vikten fästes max en spölängd från betet alternativt ca10m framför om du rent trollar. Gummisnodden rycks av då den kommit in till båten. Drillningen av fisken fortsätter och se till att få så lite slaklina som möjligt vid avlägsnandet av vikten.

Vid spinnfiske finns det massor med bra idéer om hur man fäster vikterna. Vissa kör med tunn tafs mellan lekande vikt, även jag vid vissa tillfällen. Oftast enligt bild med huvudlina fäst i ena lekandet,tafs till betet via andra lekandet och vikten hängande i ett beteslås för att snabbt och enkelt byta mellan olika gram. Detta system funkar naturligtvis även till trolling.

Måste man kasta långt och inte vill använda bly finns det ett bete som heter Rapala Max rap long range minnow.

Skit fiske

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson