FÖLJ RAPALA PROGUIDE

  • Ingemar Olsson
  • Ingemar Olsson
  • ingemar Olsson

Ingemar Olsson

Fiske har varit mitt största intresse sedan jag i princip kunde gå. Laxrodd i älv, bäckmete och tävlingspimpling var det som tog upp mest tid i väldigt ung ålder. Ju äldre jag blivit desto större har jakten blivit på STOR fisk. Att lyckas fånga reg-fiskar med olika metoder är klart nåt jag gillar. Hittills är det lax, öring, kanadaröding, röding, harr, abborre och mört som jag haft mest lycka med. Även några riktigt fina idar har synat båten.

Jag kan inte passera det minsta vattendrag utan att fundera vad som simmar där och hur den skall fångas. Kollegorna på mitt jobb frågar rätt ofta om jag tänker på något annat än fiske, svaret är enkelt…”om jag måste”.

För mig är det inga konstigheter att traila min trollingbåt från Kiruna till Skåne för att besöka b.l.a Bornholm och laxfisket i Östersjön. Det bästa med att vara överallt och fiska är att man träffar nya helt galna människor som brinner för sportfisket. En ”dålig” säsong blir det ca 400 timmar på Trollingbåten, året 2015 blev det 608 timmar!. Utöver trollingen blir det nånstans 100-150timmar land/isfiske. Några trollingtävlingar per år hinns det också med.
Min långsiktiga plan är att kunna leva på sportfisket. För mig är det fantastiskt att kunna bjuda en kompis eller kund på sitt livs fiskeupplevelse. Att se personen nervös och ha panik i blicken tills fisken är håvad är lika roligt varje gång.


Shadowrap Grand slam

16th augusti

Vi testade lite nya vatten detta pass. Vi hittade en sjö med grov abborre, gädda, öring och harr. Alla arter tog på Shadowrap Jerkfiskad relativt snabbt. Öring och abborre verkar ha grymt svårt att låta bli detta bete även om de inte jagar för tillfället. När du gör ett hårt knyck följt av lite lätt slaklina så vänder sig shadow rap runt 90grader och visar buken rakt i ansiktet på fisken, samtidigt är den hängande i vattenskiktet. En klar favorit, speciellt när jag utforskar nya sjöar. Kastegenskaperna är väldigt bra även i lite vind vilket gör att du täcker mkt vatten. Några riktigt stadiga hugg och utras hade vi men utan landad fisk. Troligen bättre öringar. Nya tag en annan gång. 

Vi avslutade med att fiska från moderskeppet och hade grymt fiske på Scatter Jointed 9cm och f11 original S. 

Mvh Ingemar RegMörtar och hungriga abborrar! 

3rd augusti

Fisket efter abborre har varit sanslöst bra senaste tiden. Mörten var packad i ett stort Stim i den lilla sjön och abborrarna attackerade från alla håll. Fina abborrar högg stenhårt på Storm 360GT tru blue och röd/vit. Det roligaste var att mörten också tog dessa superbeten! Toppmörtarna på 800gram och 1000gram kom upp mot slutet och tyvärr hade vi slut batteri och en vattenskadad telefon. Här finns gott om stor mört så vi tar dom en annan gång igen. 

Vi fick iaf lite fina bilder och hade en sjukt trevlig dag på sjön! 

Vill du ha en stark lina som kastar långt, är tyst, len och dessutom väldigt rund så kolla in Sufix Pro8. Jag kör just nu 0,27 på min Ultegra 2500. Kanske låter overkill med 22kg i brottstycka men jag föredrar lite kraftigare prylar! Vill du att linan ska skära … Läs mer »Harren är på humör

29th juli

Harrfisket med Countdown, x-rap och Scatterrap är väldigt bra även vid högt vattenstånd. Nivån i älven hos mig sjunker stadigt och fisket blir ännu bättre framöver. En helt vanlig kväll brukar resultera i ett gäng harrar mellan 7hg-1,5kg. Det är väldigt bra snittvikt på ”vobblerharrarna”. 

Har du tillgång till båt så kör lite bonntrolling om du är trött i kastarmen. Det brukar bli fisk! 

Standarduppsättningen om vi är 2 i båten blir 

Rapala x-rap Countdown muddler och Rapala Scatterrap blå/silver. Fungerar inte det av någon anledning just den gången är ett bra tips att fiska av grundare med gamla hederliga f9 och f11. 

God tur!

Mvh Ingemar 4 personbästan i båten!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för 4 personbästan i båten!

25th juli

Denna dag var förutsättningarna riktigt bra. Vi startade dagen över ett djupområde. Ekolodet visade inte riktigt det jag ville så jag satte kurs högre upp i sjön. Vi hinner bara köra en kort bit innan det ylar friskt i en av rullarna. Minstingen i besättningen som är 11år får kämpa riktigt hårt. Efter ca 20minuter är både grabben och fisken slutkörd och jag kan sätta en riktigt fet öring i håven. Rapalas RCD digitalvåg visar 4,12kg och Grabben poserar stolt med sitt livs öring! Öringen tog en Scatterrap Jointed 9cm fiskad helt i ytan. 

Scatterrap har en oregelbunden gång och gör med jämna mellanrum riktigt spännande rörelser. Öringar simmar ofta efter betet utan att riktigt vilja hugga och kan triggas av beten som plötsligt ändrar mönster och sticker iväg i sidled eller till och med slår en volt!

Eftersom att det varit … Läs mer »Grymt Abborrefiske!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Grymt Abborrefiske!

22nd juli

Abborren är riktigt i farten och hugger från morgon till kväll. Vi har haft superfiske på abborre mellan 5hg-1,5kg. Grymma beten är Rapala Shadowrap fiskad som ett jerkbait och storm 360gt. 360in är så sjukt allround! Bara att kasta ut, veva in och variera sig lite med vevstop så kommer huggen. Något vi märkt i sjöarna här är att snittvikten på abborrarna vi fått med Shadowrap och Storm 360Gt är högre än normalt. Vi kör öring idag och jag kan säga att det går väldigt bra! Mer om detta senare på bloggen.  

Skitfiske på er 

Mvh Ingemar Harrfiske i björnens fotspår

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Harrfiske i björnens fotspår

19th juli

Är det för högt vattenstånd i älven? Ingen fara, Harren hugger som aldrig förr i sjöarna. 
Vi tog båten samt en promenad till en lite sjö med gott bestånd av harr, gädda abborre och sik. Påväg till den lilla sjön känner jag en stank av dött djur… efter ett 20tal meter finner vi en slagen ren. En Björn har tidigare kalasat här. Det kändes lite otäckt då det inte var länge sedan den varit här senast.
Väl framme var Harrarna helt galna! Ett skådespel jag aldrig sett tidigare. Harrar hoppade likt delfiner över den vindstilla ytan. Stenhårt hugg över Vibrax nr2 och 3. Några harrar hoppade säkert ett par meter i längd strax ovanför ytan. De jagade spigg! Jag knöt på Scatterrap Jointed 9cm silver/svart som jag sakta fiskade hem och huggen duggade tätt! Riktigt bra fiske med vikter mellan 6hg-1,3kg … Läs mer »Abborren är riktigt hungrig!

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Abborren är riktigt hungrig!

18th juli

Jag och kusinen åkte ut på abborrefiske i en långsmal sjö med mkt vass runt sjöns djupare gropar. Vi startade med att förlora en 360GT i första kastet! Sjön har även mkt gott bestånd av mindre gädda! Jag vill helst av allt fiska Storm 360GT med fluorocarbontafs. Dels för att inte få en för snabb sjunkhastighet men också för osynlighetsmantelns skull då vattnet här är klart. 

Vi knöt direkt upp oss till Sufix invisiline 0,44mm. Detta klarar oftast gäddkontakter av normala dimensioner om man är lite försiktig. Vi landade faktiskt 9st gäddor efter detta som kunde krokas loss utanför båten. Ett par omknytningar av tafsen var det enda som behövdes. Nog om detta…

Vi hittade ganska snabbt en vasskant som höll abborre där vattendjupet går från 1m ner till 4-5m. Här fick vi snabbt fullt hus på abborre runt 4-6hg… vi gled … Läs mer »Harren nappar på bra!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Harren nappar på bra!

15th juli

Ett kort pass efter harr i det enormt höga vattenståndet gav några fina fighter. Rapala F11 S var helt outstanding idag. Bäst fiske var precis i grynnkanterna och bland de största stenarna. Vi släpade betena sakta fram och tillbaka med hjälp av båten och massor med öring fick vi som bifångst. Inga stora fiskar idag men kul är det när det hugger. 

Stor fördel att ha en bra rulle med mjuk broms när det är lite tryck i vattnet å fisken. Shimano Ultegra 2500 gör jobbet kanon tillsammans med mitt 8fot Beastmaster spö. I morgon blir det både harr och abborre med chans på riktigt stort! 

Mvh Ingemar Ta Fjällrödingen från djupet

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Ta Fjällrödingen från djupet

10th juli

Att lyckas varje dag är inte enkelt. Speciellt inte när du fiskar efter Röding i väglöst land högt uppe på fjället. 

Vi hade en dag där rödingen slutade att äta helt. Inte ett enda hugg på hela förmiddagen. Vad är det nu då? Förmodligen var det väderomslaget som rödingen inte tyckte om. 

Vi gav inte upp hoppet utan tog den otroligt lilla och ranka jollen som fanns för vårt förfogande och körde ut mot djupare vatten. Jag spände fast mitt Deeper pro+ ekolod i båtkanten som jag kopplade upp via wi-fi till min telefon. Vi körde runt en stund och hittade ett område med drygt 7m djupt vatten. 

Plötsligt dyker ett eko upp på skärmen(en ”ostbåge”) och ett till och ännu ett. Är dom här? Helt klart hårda träffar och vi bestämmer oss för att snurra här en stund. Eftersom att alla ekon … Läs mer »StorRöding och överraskning!

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för StorRöding och överraskning!

9th juli

Oförglömlig dag på fjället. Först fick vi ett gäng rödingar mellan 1,2-1,5kg. Mitt på dagen var vi nöjda och beslutade oss för att testa en ny sjö. Väl framme fann vi mest bottennapp och mkt grunt vatten. Efter att ha fiskat av nästan halva sjön hade vi tappat tron……plötsligt säger Adam ”jag tror jag hade hugg”. Hm Jaja säkert..

Inget händer på en stund men sen utbrister Tomas ”HUGG!” Jajamen han står med spöböj! En förmodad röding då sjön bredvid håller gått bestånd av röding. Men väl inne i stranden ser vi en öring! Å den är fin! Vågen stannar på 1,8kg. VA! I denna lilla fjällsjö en sådan första fisk! Öringen högg en Gomoku super i färgen BLPK snabbt fiskad med spinnstop. Jag byter genast tillbaka till min Gomoku KBGL och börjar slunga den mot andra sidan. Vevar snabbt med … Läs mer »Fjällrödingen bjuder på dans

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Fjällrödingen bjuder på dans

8th juli

Är just nu uppe till fjälls i strålande väder! Hyfsat mkt vind men nu slipper vi plågas av en massa mygg ist. Rödingen är på lekhumör i solskenet och vi har redan dragit massa fisk över 1kg. De flesta ligger mellan 1.2-1,6kg. 

Gomoku Super 18gram i bland annat färgen KBGL har varit supereffektiv! Spinnstop är det som gäller! Precis i stoppet suger rödingen in det lilla betet. Härliga fighter i kristallklara vatten. Flera rödingar har jag sett följa Super Gomokun ända in mot stranden och när jag pausat invevningen har dom attackerat! 

Det är så här det ska vara! Vi njuter ett par dagar till och hoppas på fler och större rödingar. 

Mvh Ingemar Svinkallt Harrfiske

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Svinkallt Harrfiske

7th juli

Körde ett pass efter harr i mina gamla favoritströmmar. Fortsatt Nordlig vind på över 8ms i medel gjorde fisket tufft. Lyckades ändå lura 3st harrar över 1kg och några strax under på en Rapala X-rap Countdown i färgen MD. Det var tydligt att harrarna stod nära botten där dom är i skydd för den hårdare ytströmmen. Vobbler av denna typ med lite hårdare gång är ett GO TO bete för trög och stor harr! Lägg märke till tacklingen med en 3krok, fungerar fint!

 Förutspår grymt harrfiske nu när vädret blivit fint. Ut och ta dom!

Nu blir det rödingsfiske till fjälls i några dagar. 

Skit fiske 

Mvh Ingemar Högt vattenstånd? Count Down!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Högt vattenstånd? Count Down!

5th juli

Nu har det varit rikligt med nederbörd och snön på fjällen smälter. Vattenståndet är högt och fisken flyttat sig allt mer till platser med lite lä från den starka strömmen. 

Idag var det svinkallt och regnigt. Jag trotsade vädret och gjorde ett kvällsryck för att få mig en god och sen middag. Jag började fisket i bakvatten och strömkanter. Inte ett napp! Betesbyte efter betesbyte men inte! Jag vägrar göra en bomsväng tänkte jag och styrde kosan mot en forsnacke. Strömmen här är lite lugnare på ena sidan av nacken. Jag knöt på en 7cm Rapala Count Down i favoritfärgen S. Här är djupet upp till 3m. Tanken är att presentera betet i ansiktet på fisken så den bara behöver öppna gapet och inhalera. Countdown 7cm modellen går på djup mellan 1,5-2,4m vilket passar perfekt. 

Redan på första kastet hugger en vad … Läs mer »ABBORRE gånger 50!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för ABBORRE gånger 50!

26th juni

Vi var egentligen ut efter gädda, tyvärr fick vi inte en enda och tillslut började vi att leta varmare vatten med hjälp av Deeper ekolodet. Samtidigt loggade jag lite sjökort för att lättare hitta kanter osv i framtiden. Vik efter vik hade samma temp runt 10grader, men tillslut hittade vi en förhållandevis djup vik på upp till 5meter som djupast. Här låg tempen på 12-14grader! Ingen gädda hemma här heller, men eftersom att vi sett vatten spruta ett flertal gånger intill en vasskant så bytte vi till abborrebeten. Mkt riktigt var det abborre som jagade. Förstahandsvalet av bete för mig var givet, Storms nya 360GT Searchbait 9cm. Ja att abborrarna älskade detta bete idag är minst sagt en underdrift. Jag drog abborre på löpande band medan kompisen körde spinnare och landade även han en del abborre. Inga monsterfiskar ännu men … Läs mer »Midsommarfiske i solen

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Midsommarfiske i solen

23rd juni

Vi är precis nu på midsommarfiske efter harr och öring i en stor älv. Både Öring och harr hugger vilt på våra beten. Bäst går Rapala Scatter rap minnow i Blå/silver 11cm modell. Det bästa med lite större beten är att snittvikten på Harren är grym! Ingen under kilot ännu idag. Just blått är en riktigt bra färg när det är soligt och fint som idag. 

Öringen på bilden gav en härligt fight med en lång rusning och höga hopp. 

Vattenståndet är högt så håll ut mot grynnorna och hitta lite lä från den hårda strömmen. Testa även större sel, det gör vi just nu. 

Glad midsommar !

Mvh Ingemar Gäddan börjar äta upp sig 

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Gäddan börjar äta upp sig 

22nd juni

För några dagar sedan gjorde vi ett race efter gädda. Inne i vikarna högg det konstant och vi landade runt 30gäddor upp till 80cm. De flesta bet över shallow riggade R.I.P Shad Curly Tail 20cm och storm 360Gt 14cm. Vi bytte taktik för att komma åt lite större fisk och satte en drift ut från viken mot djupare partier. Powerfiskade med Knocker minnow med korta spinnstop och kunde landa ett par meterfiskar i en kant utanför viken nära en av stränderna. Här brantar det ner till 6m redan ett par kliv från land. Detta område brukar hålla få men bättre gäddor. 

Är man ute efter längd är det tid att åka ut NU! Plötsligt sitter en 130cm+ i håven! Mitt tips här uppe är att täcka mkt vatten om man ska åt dem stora just nu. 

Det är ingen hemlighet att Knocker … Läs mer »StorÖringen tog i midnattssol!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för StorÖringen tog i midnattssol!

19th juni

Jag tog mitt spinnspö och hoppade i min lilla älvbåt, satte färd mot ett ställe där jag misstänkte att det var läge för rejäl spöböj! Helt blankt vatten och midnattssolen som ännu värmde lite mot ansiktet gjorde färden otroligt behaglig. Väl framme ställer jag båten i läge uppströms och slänger ett kast bakom båten, för att med hjälp av motor och båt föra betet till ett stort bakvatten utifrån den hårda strömmen. Så fort jag känner min Rapala F11 S nå lugnvattnet och vibrationerna av gången avtagit så kommer ett våldsamt hugg. Jag nitar fisken stenhårt varpå Öringen plöjer över till mitten av fåran och gör en nedströms rusning säkert 50-60m och över mot ett grundområde. 

Jag följer snällt efter och fightar fisken bland stenar och forsande vatten. Fisken ger upp och jag håvar säkert. Kring 2,8kg helt galen fisk återutsätts. … Läs mer »Abborre med Stort A!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Abborre med Stort A!

13th juni

Senaste dagarnas intensiva sommarvärme här i Norr har gjort att abborren kommit igång på allvar. För några dagar sedan fick jag en riktigt fin Pjäs på ett par mm över 48cm på en Storm 360GT 9cm i färgen Volunteer. Denna borre tog på grunt vatten relativt snabbt invevad med långa spinnstop så att jiggen ställde sig på botten. 

Jag fiskar 360GT lite på känn. Ibland helt monotomt (360grader runt båten eller i en solfjäder från land) med endast lite olika inveningshastighet. På detta sätt täcker du av stora ytor och kan snabbt hitta aktiv fisk. 360GT simmar på detta fiskesätt med en livlig paddel, små klickljud från rasselkammaren i huvudet och med mer bellyflash ju snabbare du vevar. 

Vet jag att jag är i ett abborrehak så fiskar jag med fördel mer traditionellt jiggfiske. Twitchar, spinnstop och något jag upptäckt vara effektivt … Läs mer »Gäddfiske som blev abborrefiske 

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Gäddfiske som blev abborrefiske 

9th juni

Idag var planen att fiska gädda i ett par supersjöar. Tyvärr är allting väldigt sent i år och gäddorna var i lek ännu. En sjö var till och med isbelagd till hälften. 

Vi sydde om till abborrefiske, knöt på Vibrax i storlek 2 och Storm 360GT 9cm på våra Shimano beastmaster spön 7-21gram. Effektivast var 360GTn sakta fiskad med studsar efter botten. Abborrarna inhalerade jiggen tidvis så att endast tafsen syntes. Bästa färgen på Vibrax var Rainbow Trout. Bottendjupet var 0,5-2m där vi fiskade som bäst precis utanför sjöns utlopp. 

I morgon byter vi kommun och testar på gäddfiske igen. 

Mvh Ingemar Riggat för Harrpremiären

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Riggat för Harrpremiären

8th juni

Om precis en vecka drar harrfisket igång i Kiruna kommun. Jag tänkte dela med mig av lite riggningstips och hur Harren tas bäst i början av säsongen. 

Harren står oftast nedanför den snabbare ytströmmen och väntar på insekter och småfisk. Just försommaren i älvarna där strömmen är stark gäller det att komma ner en bit, för att få ut det mesta av fisket. Till detta passar Rapala Countdown samt X-rap countdown i 7cm modell perfekt. Bägge modellerna kan med fördel riggas enligt bilden. Med denna riggning sitter Harren om möjligt ännu bättre kvar på kroken även i hårdare ström. Riggning sker på följande 2 olika sätt. 

1.Ta bort alla krokar

2.Montera ihop beteslås,lekande,fjäderring och en av originalkrokarna, alternativt VMC sparkpoint i storlek 6. Denna kan du snabbt flytta mellan dina favoritbeten. 

Fast montering blir som följer 

Fjäderring-lekande-fjäderring-krok. 

 Sväng gärna upp på grynnorna en sväng om du … Läs mer »STORM 360 GT LEVERERAR!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för STORM 360 GT LEVERERAR!

30th maj

Då var jag hemma igen efter att ha testat Storms nya bete 360GT searchbait. Började fisket i lite mer strömmande vatten bakom stenar och lite olika poler. Det kändes trögt och med nordanvinden i ansiktet var förhoppningarna nere i stövlarna. 

Jag flyttade mig till ett stort sel och började jiggfiska hem 360in. Vevstopp och studsar efter botten om och om igen…. pang! Ylade till i rullen och innan jag hann reagera så var det slaklina. Nytt kast och samma studsande efter botten med ca 2m mellanrum. Pang hugg igen, nu var jag med i matchen och kan nita min första öring på det nya Betet Storm 360GT! En fin fisk nånstans över 50cm. För detta vatten en riktigt fin öring! Efterföljande fiske var helt ok med ett par fiskar strax under kilot och en topp på nästan 60cm! Inga monster men … Läs mer »Fortsatt bra öringfiske

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Fortsatt bra öringfiske

21st maj

Öringfisket är och har varit riktigt bra denna vår. Vattenflödet har ökat en hel del så fisken har flyttat sig lite närmare land i de större älvarna. Detta pass blev det mer prickskjutning med korta kast bakom stenar och lugnvatten nära land. Väldigt effektivt ! Dagens bästa fisk högg över en Rapala BX minnow i färgen RT. Rapala original flyt i färgerna GFR,S,B och SD har också givit bra med fisk. Ett tips är att när ni känner botten så sluta veva ett par sekunder. Då stiger vobblern snabbt tack vare sin höga flytkraft och ni slipper fastna i botten. Efterföljande fisk triggas ofta till hugg av vevstop, så var beredd! 

Jag har använt 2st olika kombon under allt spinnfiske och det jag använder flitigt just nu är

Shimano Yasei Red Ax Trout 5-20gram 240cm  och eftersom att jag föredrar dubbelvev samt … Läs mer »ÖringBonanza i vårsolen 

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för ÖringBonanza i vårsolen 

13th maj

Idag fick jag uppleva ett av de bästa fisken jag haft från iskanten. Jag och Tomas landade runt 20st öringar och de flesta låg mellan 50-60cm. Väldigt pigga fiskar som snabbt simmade ut i strömmen igen. En fisk kunde jag följa ut till sin ståndplats och inom en kvart så började den vaka igen!  

Taktiken idag var samma som igår, men även flugspöt fick följa med. Sakta fiskade beten i bakvatten och efter iskanten var det som gällde. Bäst var små beten mellan 5-7cm och i starka kulörer samt silver/svart. 

Nu ska jag åka hem den långa vägen och smörja in mina solbrända hudpartier. Nu är våren här på riktigt! 

Mvh Ingemar OlssonVårkänslor vid iskanten

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Vårkänslor vid iskanten

12th maj

Äntligen börjar vintern släppa sitt grepp om älvarna. Premiären vid iskanten blev riktigt lyckad! Jag och Jonas bärgade 6st guldfärgade öringar mellan 7hg-2,5kg ca. Ett par fiskar ville inte följa med hela vägen in, men man kan inte få alla. En fisk var fick följa med hem till ugnen. Vi krokade av de flesta i vattnet för att undvika köldskador. 

Vattenståndet var såklart väldigt lågt så vi bestämde oss för att fiska av djupare sel med svag ström. Ett hett ställe var där en stor sten bryter den annars jämna svaga strömmen. Med mitt Shimano Speedmaster spö placerade jag precisa kast några meter framför fiskarna och huggen lät inte vänta! Bästa betena för dagen var Rapala original flyt i silver/svart och orange/gul 7-11cm storlek. 

Ofta när huggperioden dör ut så brukar skrikiga färger fungera bättre och man kan fortsätta ha hyfsat fiske. 

Ut … Läs mer »Drömfiske på Söröya!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Drömfiske på Söröya!

13th april

Då har det gått några dagar sedan jag kom hem från en fantastisk fiskeresa på den vackra ön Söröya. Det tar en stund innan upplevelserna sjunker in och man förstår vilket fiske vi haft. Det är så här det ska vara när man besöker Nordnorge!

Ralph Bengtsson som driver Sörvaer gjestehus har verkligen paradiset utanför bryggan!

Fisket var inte alls långt ifrån båthamnen och fisk fanns det i alla vattenskikt! Jag måste erkänna att jag med jämna mellanrum tog en vilopaus och samtidigt passade på att fotografera samt hjälpa kompisarna i båten att landa grov Skrei.

Innan denna resa med Rapala Pro Guide och Normark var förväntningarna höga. Dom blev inte lägre när Jesper Norell ger en rapport på att han nyss landat torsk på 31kg och Hälleflundra på 168cm! Hur höga än förväntningarna var så slogs dem mångfalt både fiskemässigt, upplevelse … Läs mer »Tips inför Vårfisket efter Öring

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Tips inför Vårfisket efter Öring

30th mars

Ett par extra tips för ett bättre vårfiske efter Insjööring i strömmande vatten. 

Tänk på att vattenflödet ofta är högt och ståndplatserna kan vara väldigt nära land. Välfyllda rullar är extra viktigt då de stora individerna ofta visar sig i början av säsongen. 

 Betesfäger för mig- en grundregel är att ha lite olika ”naturliga” nyanser i några olika storlekar samt att ha ett par utstickande Firetiger. Speciellt på våren om vattnet är grumligt kan de skrikiga färgerna ge många spöböj. 

Ha det gott!

http://www.rapalaproguide.se/wp-content/uploads/2017/03/Ingemar-Olsson-INKO-Vlog-Öring.mp4Mormyska för Harr och Röding

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Mormyska för Harr och Röding

4th mars

Nu börjar den fina pimpelsäsongen med strålande väder och långa ljusa dagar. Dagens korta tur gav ett helt gäng med harrar från miniformat upp till runt 5-6hg. Bäst var helt klart en BlueFox tungstensmormyska i koppar. Ibland fungerar färgade bättre och ibland koppar eller silver. Som idag när vi fiskade hårt strömmande vatten passade Sufix 832 0,10mm utmärkt för nå botten med så kort lina som möjligt. Sista decimetrarna har jag alltid tunn fluorocarbon för att få en osynlig länk till myskan. 

Precis samma utrustning fungerar vissa dagar suveränt på röding i alla storlekar. Rödingen kan vara svår och då kan mindre mormyskor rädda dagen. 

Ut i solen 

Mvh Ingemar IsHarr i norr 

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för IsHarr i norr 

18th februari

Idag begav vi oss ut för att jaga grov harr. 

Harrarna var väldigt inaktiva så vi fick borra oss till framgång. Först mitt på dagen kunde vi finna fisk alldeles intill land vid sjöns utlopp. Djupet var lite under metern varav 40cm var is. Första fisken jag skymtade var rätt fin, säkert uppåt 55cm, det enda den lämnade efter sig var ett stort dymoln. Efter en stund kommer en ny fisk fast betydligt mindre. Harren nyper mitt Gits Blå i koppar ist för mormyskan. Fisken drar iväg men tvärvänder direkt jag gör ett litet lockryck. Mot blänket igen…med tummen vevar jag snabbt upp några cm och fisken tar mormyskan. Tar högst 0,5sekunder och fisken ligger på isen. 45cm mäter den och får bli dagens middag! Sedan rullar det på med fina harrar en liten stund. 
Något att lyfta är Rapalas pimpel S-Fix … Läs mer »Grov lax på Vänern

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Grov lax på Vänern

28th januari

Idag körde jag Ove och Maria ett pass på Vänern. Inget race men 3st vildlaxar på 82cm 70cm och 50cm kunde vi returnera. Vi hade även några påslag som inte höll hela vägen. Shimano Tekota 500Lc rullarna fungerar klockrent i minusgrader. Ut och kör efter de välmatade laxarna i Vänern ! 
Mvh Ingemar ”Hur svårt kan det va?”

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för ”Hur svårt kan det va?”

22nd januari

Hur svårt kan det vara
Ralph’s citat passade verkligen in på detta ismetepass. Denna gång var det inte lätt att komma till tals med fiskar över meter, men grymt fiske hade jag ensam ute på sjön. I denna film får ni se hur enkelt det ibland kan vara.  Jag upptäcker en gädda på ekolodet och placerar den döda mörten ca 1m ovanför det tydliga Ekot. Efter ett litet ryck försöker jag fästa linan i utlösaren på vippan för att få med fället på film samt studera gäddan live via ekolodet, men fisken går genast upp och tar betet. En pigg gädda nånstans över 80cm som sätter lite sprätt på mitt Rapala Squall XXH spö. 

Har vi lite flyt med isarna så kommer jag att göra några ismetepass i södra Sverige kommande veckor

Mvh Ingemar

http://www.rapalaproguide.se/wp-content/uploads/2017/01/img_2149.movGädda med hjälp av ekolod!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Gädda med hjälp av ekolod!

11th januari

Blev lite letande av grund idag nära sjöns stora djupområde. Med hjälp av Deeper ekolodet  fann jag en lång platå där djupet var 3,5-3,7m. Fiskarna lät inte vänta med huggen heller. Genast som jag placerade mörten 1,5m från botten så glider en gädda in i ekolodsfönstret. Jag väntar några sekunder innan jag gör ett par ryck i linan varpå fisken reagerar direkt å tar betet. Det syns så tydligt om fisken är intresserad av vad du håller på med. 

Bra start igen och fällen duggar tätt under dagen. Inga monster men de flesta låg mellan 90-100cm. 

Spöt med flest fäll var tacklat med TwinBlinken från ett av mina rödingblänken. Placerat 1m ovan Mörten. 

På Bilderna av ekolodsfönstret i min telefon kan ni se gäddan först stå still under hålet och sedan gå upp och ta betet och försvinna ut ur bild.

Mvh Ingemar Olsson Ny plats testad i hopp om stort!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Ny plats testad i hopp om stort!

7th januari

Idag drog vi en chansning för att testa nytt ställe och fiskade över en djuphåla vi upptäckt. Vi spred ut oss pelagiskt över djupet, men även kanter och grundare partier runt hålan testades. Dagen började segt men vi får tillslut ett fäll som följs av 2 till. 90cm och 80cm långa gäddor bändes upp, 3e släppte betet någon sekund för tidigt. 

Efter en bra stund kom ett ensamt fäll vilket visade sig vara en ”snärta” på drygt 2kilo. Sedan fiskade vi tomt resten av dagen. Man måste chansa ibland för att hitta guldställen, kanske detta är ett sådant en annan dag, vem vet. 

Det jag räknat ut efter denna tur är att små beten fiskade strax under iskanten levererat 8av10 gäddor i år. Stora beten har visat sig vara mindre attraktiva för tillfället. Det gäller att knäcka koden varje dag, i morgon … Läs mer »Årets sista ismete avslutades med en stabil Norrlandsgädda

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Årets sista ismete avslutades med en stabil Norrlandsgädda

31st december

2016 års sista ismete gav 7fäll på ca4,5h fiske. Idag var det små beten som dominerade. Vi spred ut oss strategiskt efter erfarenhet. Nästan omgående ljuder första pinglan och jag landar en 80cm+. Härlig start tänker vi. Något riktigt race får vi inte idag men lyckas ändå fiska väl och landar 7 Gäddor. 6st över 80cm en dryga 90cm som kompisen fightade in stenhårt!

Sista på 104cm och 8,78kg tar som de flesta andra en liten Mört på 10cm, när jag kommer fram till spöt ser jag på Tekota rullens räknare att fisken hunnit simma 9meter. Bestämt mothugg medan fisken går åt andra hållet. Tyngd är vad jag känner! Gäddan bjuder på en härlig fight med många rusningar upp till 20m. Praktiskt med Lintäknare! Vattendjupet var endast 70cm så det blev mkt bottenstuds och skit på linan.

 Kompisen landar säkert med ett … Läs mer »Ismete vs Kikmete 1-3

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Ismete vs Kikmete 1-3

29th december

Skaplig huggperiod idag mellan 11:30-12:00. 4st landade gäddor mellan 85-92cm. Började fisket 11:30 i samma hål som igår. Idag kom första hugget precis som igår, just som mörten hunnit sjunka under iskanten. Vild fight innan en 85cm fick simma ner igen. Jag la bara ut ett ismete pga tidsbrist och kikpimplade med en mört i ett annat hål. 

Pinglan rasslade inom 5minuter och jag rycker upp mitt kikmete samtidigt som jag springer till spöt. Bestämt mothugg och VMC sparkpointen gör jobbet igen. Rullen ylar friskt om och om igen och tyngden är enorm! Tyvärr känner jag hur fisken går runt något som skrapar i linan och 0,40mm brister…..@&%#! Jaja på med nytt bete. 

Jag kikpimplar upp 2 gäddor till på 90cm innan pinglan ljuder igen. Denna gång går allt bra och jag landar en 92a. 

Testa kikpimpla nästa ismetepass det är grymt effektivt … Läs mer »Ismete i Kiruna

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Ismete i Kiruna

28th december

Lint närmare titt på fightern

Efter att ha kikat på första avsnittet av ”Pike fight 2016” var gäddfebern ett faktum. Knöt några 40cm tafsar av mjuk wire. Som krok valde jag 1st VMC sparkpoint i storlek 1 på varje tafs. 

Turbopackade skotern i morse för att hinna med ett par timmars ismete innan arbetsskiftet. 

Väl framme på sjön var planen att fiska grunt inne i en vik i hopp om några snabba fäll. Fram med min nya Mora Nova Svart 130mm. Borrade 4st hål bredvid varandra och slog mellanrummen med en isbil. Inget tjafs ett rejält hål ska det vara ! 

Sänker ner tacklet med den halvfrusna mörten krokad mitt i ryggen. Inte fanns det tid att tina betesfisk i morse, mörten liksom svävade i hålet. Jag kikar ner för att försäkra mig om att den kommit under iskanten utan trassel. 

Försöker hitta botten men … Läs mer »PimpelÖring

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för PimpelÖring

8th december

Kort pass på sjön idag innan dagens EM-skift. En skotertur ut till en kant där jag ofta fiskar med båt på somrarna. Borrade 5hål med ca 20m mellanrum från ca 4m vatten ut till 14m djup. Första hålet syntes ingenting så efter en kvart gick jag ut till nästa hål där djupet var närmare 8m. Släppte ner balanspirken halvvägs för att inte skrämma ev abborrar eller öringar som ligger mot botten. Efter bara några ryck så kommer hugget, precis när balansaren vänt och blivit stilla rakt under hålet. Spöt var maxat och ändå tog fighten säkert 5minuter. En öring på runt 2kg fick hamna i baljan. Kul! 

Något mer hände inte idag men jag är nöjd ändå. Prova balanspirk, lite mer väntan men det blir ofta större fisk och du har chans på alla predatorer. 

Kom ihåg att borra fast isborren! Eller … Läs mer »ÖringBonanza på årets sista båtfiske

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för ÖringBonanza på årets sista båtfiske

14th oktober

Årets sista pass i båten åtminstone i sötvatten bjöd på ett av årets bästa fisken där kollegan fick landa en Insjööring som räckte till en guldnål. 

Vi hade drömfiske precis hela dagen där Shadowrap och  F11 i naturliga kulörer regerade denna gång. Även likt förra passet så gav naturligt agn samt ett par skarpa nyanser av olika 9-13cm beten En del öringar. 

Vi avslutade fisket med att fiska av en djupbrant där djupriggsspöt inte hann sprätta upp innan linan ylade genom ringarna ut ca 70m bakom båten. Öringen gör ett jättehopp och jag ger kollegan spöt då jag förstår att hans pb kan vara över om denna hamnar i håven. Fantastisk fight där Andreas gör allt rätt och som slutar lyckligt för oss och fisken. Kollegan kan stoltsera med en superfet öring på 6100gram och nytt PB för hans del.  Efter fotografering … Läs mer »Höstfiske med livliga beten

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Höstfiske med livliga beten

8th oktober

Vi fick uppleva ett Helt Fantastiskt fiske i strålande höstväder. Dubbel och trippelhugg avlöste varandra. Bäst var beten med mkt liv och rörelse i. Skarpa färger på Olika scatter rap är alltid säkra kort på hösten. Klart bästa vattenskikt att fiska i var 6-12m över de djupaste delarna av denna insjö. Vattnet kyls av snabbt nu, så mitt tips är att fiska av de djupa områdena mitt på dagen och helst i solsken. Detta är Klart säkraste receptet för mig i Norrlands insjöar. 
Vi avslutade dagen med att kompisen fick drilla in sitt pb på öring, med dimman hack i häl. En grym fight där fisken på 4000gram rusade iväg med drygt 100m lina från Tekota rullen. Såna här tillfällen är det tryggt med ett mjukt och stabilt bromspaket. 

Mvh Ingemar Shadow Rap är het!

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Shadow Rap är het!

26th september

Testade ett par färger av Shadow Rap vid ett trollingpass. Fantastiskt bete vid spinnfiske med sin unika och naturliga gång, men fungerar den lika bra till Trolling? Absolut! Jag tacklade dessa bl.a bakom dipsydivers på fullt snedställ, med 2meter Sufix Fluorocarbon som tafs. Hade fantastiskt fiske hela dagen, mkt öringar mellan 50-65cm. Även ett ”bakspö” jag jerkade i motorswallet levererade några öringar. 

Vädret var inget att klaga på heller, ibland är det nästan för lätt. 

Farten var 2-2,2knop och dipsyspöna släpade på 45 resp 66fot längd. Bakspöt sätter jag alltid på 60fot vid vindstilla väder och något kortare vid svag vind. Testa ”bakspö”, huggen blir väldigt explosiva!Kanadarödingen Gillar GOMOKU!

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Kanadarödingen Gillar GOMOKU!

19th september

Vad gör man efter 11h Trolling med 2 ”slipsar” som resultat. Jo, man ankrar vid en grundplatå och sätter halva asken Gomoku i botten. Knyter upp mig i tafsstorlek och tafslängd till 0,40 fluorocarbon samt fiskar något högre och snabbare över botten. Efter att ha nuddat botten vevar jag hem 25grams Gomokun så sakta jag vågar, hugget kommer distinkt och det blir tvärnit. Efter Lite bök mot botten blandat med små korta rusningar så landar vi första Kanadarödingen av storlek! 

Något mer händer inte den dagen tyvärr. Nästa morgon följs av trögt fiske. Vi kastar in handduken på eftermiddagen och knyter fast oss i fendern vi lämnat i ändan av ankarlinan. Ja för inte fick vi upp ankaret heller. Tur var väl det då vi i skymningen krokar en riktig gris på precis samma ställe som dagen innan! Nu känns knyckarna … Läs mer »Harren är riktigt på G

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Harren är riktigt på G

16th september

Det är nu storharren är på G på allvar! Blandade fiskliknande wobblers, Jointed modell i insjöarna och 7-11 cm Rapala original flyt i strömmarna är mkt bra vapen. Många ståndplatser där stora öringar vanligtvis parkerar börjar nu vara lediga för harren medan öringen simmar till sina lekområden. Höstharrarnas längd räntar på bra! 

Stora beten för stor harr, inget tjafs. Säkert 8/10 sitter i bakre kroken så se till att den är supervass!
Beastmaster eller speedmaster som spinnspö i 9fots längd och man presenterar långa precisa kast. Variera hastigheten och lägg in vevstopp i hemtagningen. Kom ihåg att veva ända in till land eller båtkanten och håll utkik efter följande fisk. Jag vet inte hur många 50cm+ jag tagit genom att stå hukad ett par meter från strandkanten och huggen kommit en spölängd från land. 

Vanlig Bonntrolling kan vara väldigt effektivt, som synes! Lite … Läs mer »Siken, en underskattad sportfisk

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Siken, en underskattad sportfisk

10th september

Septemberkvällarnas sista ljusa timmar eller första morgonljus är bra tid för siken. UL eller lätta 8-9 fots spinnspön med runt 0,20 Sufix invisiline fungerar klockrent. Som beten i norra delarna av landet har Små spinnare som Vibrax upp till storlek 3 i röda nyanser fungerat väl. Ibland är små vobblers som Rapala ULM04 överlägsna, speciellt om man har tillgång till båt och kan släpa ett par vobbler efter sig. Det gäller att knäcka koden för varje kväll. Gör man det så brukar huggen komma tätt. Ofta är siken väldigt koncentrerad så när du hittat en så finns där fler. Senaste passet fick några kilosfiskar följa med till rökeriet. 

Hör runt lite, det finns garanterat vatten nära med hyfsade sikar! 
Mvh Ingemar Vibrax räddade dagen! 

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Vibrax räddade dagen! 

6th september

Gäddfiskepass stod på schemat, tyvärr ville inte vädergudarna samma sak. Hård västvind gjorde att gäddorna var utblåsta på djupet. Försökte komma åt med tyngre beten vilket resulterar i att en mega harr nappar! Harr i denna sjö? Tyvärr kliver Fisken av precis när han visat sin storlek vid stranden. Tidigare år har jag landat mkt stor gädda och abborre men aldrig haft kontakt med Harr. Byter bete till en klassiker, Vibrax i storlek 3. Bara efter ett par kast hugger en ny hyfsad harr som vägs till 1,3kg. Följande timma har jag fint fiske med hög snittvikt. Minsta på 1000gram och 50cm precis. 

Vibrax Rött och koppar i storlek 3 var dagens melodi.  

Glöm inte bort att ha med spinnare på nästa tur. Enkel att fiska i alla väder. 

Nu blir vinterns isfiske ännu intressantare när detta vatten visade sig ha sådan … Läs mer »Öring lik en stekpanna! 

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Öring lik en stekpanna! 

31st augusti

Besökte 2 älvar, en i söndags och en i måndags ,för delat spinn och flugfiske. Fantastiska nätter med lätt dimma och temperatur kring 0an. Lite bil och båttransport blandat med vandring längs älvstränderna. Riktade fisket efter stor fisk och det gav resultat! Stora flugor och Rapala i 13cm modell i mörka färger var metoden på nätterna. När solen gått upp helt och temperaturen stigit så fungerade helt klart ljusa och små beten bättre. Speciellt 7cm Countdown stack ut! Tyvärr försov sig min fiskekompis så kameran gick inte varm direkt. Körde c&r på samtliga fiskar och då vill jag helst få det att gå undan efter landning. 

Den finaste fisken är inte min tyngsta men min absolut fetaste öring i livet. 

Öringen högg i ett ganska stort sel ovan en rejäl fors när jag fiskade av en grundplatå med bakvatten. Nappet var som vanligt … Läs mer »Vackra öringar i soluppgången!

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Vackra öringar i soluppgången!

26th augusti

Klockan väcker mig 03:20. Allt är princip i startsnöre så det är bara att slänga på vadarbyxor,jacka och hoppa i den kalla bilen. Knappa 5mil hemifrån följer bara 1km vandring ner till älven där jag och En kompis tänkt fiska denna morgon. 
Jag vadar försiktigt ut ett par meter och börjar fiska av en stor och lång pool. Jag hinner bara göra 2 kast innan spöt är nära att ryckas ur mina händer. Mothugget uteblir och fisken rusar nedströms. Plötsligt blir linan helt slak och jag vevar in minst 10-12m. Ser linan gå förbi där jag står och förstår att fisken verkligen är kvar, får tillslut kontakt och där blir den stående. Jag pressar min Tafs av 0,25 Sufix fluorocarbon till max innan fisken flyttar sig i en rusning nedströms bland stora stenar. Nervositeten blir inte bättre när öringen vänder i … Läs mer »Superöringar!

Ingemar Olsson. Kommentarer inaktiverade för Superöringar!

30th juli

Afterwork-fiske gav utdelning!
Vi la ut 4st beten blandat små wobbler och skedar mellan 8-10cm långa. Först tappar vi 2 fiskar på innerkurva av okänd storlek. 3e hugget är

Hårt och rullen ylar friskt ett par meter innan fisken spottar….paravanen glider i position igen , sekunden efter bär det av på samma bete igen å nu sitter den! Kort fight utan hopp och kompisen håvar säkert. Fisken vägs snabbt i knutlös säck till 5,4kg och sätts ut igen. Vilken fisk!

Vi fiskar en stund och drar en öring på kanske 3hg innan vi åker i land och fikar.
Ut med betena igen och kör till samma koordinater som tidigare. Inte ett liv… Vi styr hemåt och strax innan hemfärd så drar det ordentligt i en 8cm helt ny sked. Liknar ett laxhugg på Östersjön då fisken drar iväg 150m lina i ett kör. Nu … Läs mer »Rapala rockar i finvädret

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för Rapala rockar i finvädret

24th juli

Blev en spontantur med lillbåten i samband med köp av nytt stort badrumsfönster. 30,5mil för att bara hämta ett fönster kändes långt, så 3,6m gummibåt samt ett par spön fick följa med. 
Solen står mitt på himlen och det är helt vindstilla när vi slänger båten i sjön. Jag ser genast en sjösandslända intill strandkanten….ajaj bara den inte kläcker NU! Sjösandsländan borde ha kläckt för nån vecka sedan! Öringen i denna sjö blir kusligt selektiv när denna stora slända kläcker. Som tur är kommer en syndvind på 2-3ms medan vi tuffar ut med båten. Vi hinner bara fiska runt 10min innan första spöböjen är ett faktum , fet och fin öring på 2,3kg som tog samma x-rap jag hade grymt harrfiske med tidigare i veckan. Vi lägger ut igen och puttrar till ett område där jag fått massvis med fisk över … Läs mer »NattSpinn efter grov Harr

Ingemar Olsson, Rapalaproguide. Kommentarer inaktiverade för NattSpinn efter grov Harr

21st juli

Åkte ut runt 22tiden för att spinnfiska harr i det hopplöst höga vattenståndet som råder i torneälvssystemet. Provade lite olika beten och tappade några fina fiskar nästan omgående. Bytte till en X-rap countdown tacklad enligt bilden med en 3krok. Supervasst bete i djupt och snabbt vatten. Landade först en fin öring och några kast senare kom en harr på 1,4kg och en på 1,3kg direkt efter varandra. Värt att testa även ute på grynnorna när älvarna är höga. Enkel 3krok ger en något förändrad gång samt att det krokar jättebra! Fisken sitter stenhårt och skonar ögon gälar osv om man kör C&R. 

Mvh Ingemar O