FÖLJ RAPALA PROGUIDE

Jörgen Storm

Rapala Proguide
Jörgen Storm, 48 år och är boende i Orsa.
Jag har fiskat sedan jag började gå och i princip sysslat med alla olika former av sportfiske. Under min ungdomstid var jag otroligt passionerad av flugfiske och har även studerat limnologi. Senare blev mitt fiske mer riktat mot tävling i mete samt pimpel och är där framgångsrik med bl.a två individuella guldmedaljer under SM i båda disciplinerna. Ligger även några medaljer från Nordiska mästerskap på prishyllan. Jag har också deltagit i ett flertal världsmästerskap i både pimpel och mete, där är en bronsmedalj samt en individuell fjärdeplats de främsta meriterna än så länge. Numera ligger mina VM-satsningar på hyllan en stund då även mina barn har snappat upp fiskeintresset, finns inget mer stimulerande än att se barns lycka när en fisk nappat på kroken.
Hae’t Gött !


Vulgata!

18th juni

Sjösandslända(Ephemera Vulgata) eller ”Rocken” som den kallas i folkmun är nog öringens absoluta favoritföda i våra sjöar när den kläcker, denna kläckning har precis börjat just nu i mina trakter.

Denna period vid våra öringsjöar kan vara både dröm och mardröm, fisken blir otroligt selektiv och frossar ofta vilt i överflödet av sländor. Är man flugfiskare är detta ofta den stora chansen att fånga riktigt grov öring, men spinnfiskaren kammar ofta noll förutom att man får uppleva ett skådespel.

Trots denna vetskap tog jag och min äldste son chansen att prova lyckan med spinnspöna, med var naturligtvis oxå den gamla hederliga masken. Väl framme vid sjön konstaterade jag att kläckningen inte hade kommit igång riktigt ännu då bara enstaka sländor och vak visade sig, detta till våran fördel. Mask var det inte ett pet på så det var bara att börja gå … Läs mer »Det börjar röra på sig!

Jörgen Storm. Kommentarer inaktiverade för Det börjar röra på sig!

28th maj

Nu börjar insektslivet ta fart även här, men när jag besökte rödingsjön på högre höjder var det ingen större aktivitet.

Några små vak visade sig men att försöka lura någon fisk med klassiska betet mask var lönlöst, skiftade lite beten och när jag fick på en 60 mm Möresilda Holo med aptitkrok på så högg första rödingen. Många gånger lockar  just aptitkroken till hugg då fisken är lite trög, montera oxå gärna en extra fjäderring mellan krok och bete för ännu bättre effekt.

Kännde några hugg till men ingen ville nypa i ordentligt, såg några fiskar som strök nära land så bytte till en Rapala X-Rap 05 i färgen RT och då sa det pang! Två till fina rödingar fick avsluta dagen som blev mycket lyckad.

Till detta fiske med relativt lätta beten använder jag alltid Sufix Nanobraid 0,12 mm, tack vare den … Läs mer »Jag ger upp!

Jörgen Storm. Kommentarer inaktiverade för Jag ger upp!

17th maj

Det är lika svårt att släppa isfisket varje säsong, det var faktiskt inte många dagar sedan jag borrade säsongens sista hål. Turerna har blivit många och resultaten goda med tanke på att jag kom in sent på säsongen. Men vad har fungerat bäst?

Den metod som fungerat bäst har varit fisket med tafs, oavsett om jag varit i Trysil, Lofsdalen eller hemmavid här i slutet på säsongen.

Ett litet exempel hur effektiv metoden är bevisades på den årliga träffen på Hemsjön vid Untorp, en härlig tillställning där många barn deltager och jag är hjälpreda.

Där fiskade min sexårige son så pass bra så vikten visade sig vara den näst högsta bland samtliga deltagare!

Metoden är enkel, välj gärna en pirk som har en yvig gång, alltså som lockar fisk från ett lite större område.

Längden på tafsen kan varieras men jag brukar köra 12-15 cm … Läs mer »Resumé !

Jörgen Storm. Kommentarer inaktiverade för Resumé !

27th mars

Tanken på ett tredje guld gjorde att jag inte kunde låta bli, det blev till att plocka fram tävlingsprylarna igen. Taggtråd till frukost och rätt in i kaklet fick bli melodin.

Jag hade egentligen inte planerat för en comeback under denna säsong, men tanken på att kvala in till 2018-års SM i pimpel var lockande när motivationen att tävla smög sig på igen. Att kvala via DM är en tuff uppgift, tävlingsvattnet bjöd på stora ytor och hårt jobb, skulle jag orka?

Kännde till fisket ganska väl på sjön, inga konstigheter med utrustningen. Vanlig hederlig vertikalpirk med färgad trekrok under var melodin, gäller bara att hitta huggvillig abborre. Efter en mycket seg första halva av tävlingen gör jag till sist en längre förflyttning och prickar fisken klockrent. En rejäl slutspurt ger mig en så pass framskjuten placering att det belönas med en … Läs mer »Självklart, eller?

Jörgen Storm. Kommentarer inaktiverade för Självklart, eller?

12th mars

Att använda skruvdragare i kombination med underdelen på isborren har blivit allt mer populärt. Det kan tyckas självklart hur man skall montera kombon, men faktum är att jag har hjälpt många när jag sett att dom är på väg att göra fel. Sedan finns det några till misstag som kan förstöra en fiskedag, visst kan det tyckas vara självklarheter men det kanske inte skadar med en påminnelse.

Nyligen beslutade Sportfiskarnas tävlingsledarmöte att alla deltagare från 70 år och äldre får använda skruvdragare som hjälp att borra vid sanktionerade tävlingar, ett bra beslut anser jag då det kan hjälpa många som har svårigheter att fortsätta deltaga.

Nu är det inte på något sätt bara tävlingsfiskare som använder den, nej majoriteten är sportfiskare som ägnar sig åt annat fiske. Nyligen deltog jag på en tävling i Svegtrakten och där var isen 60-70 cm, så … Läs mer »