Något alla borde uppleva

Idag så blev det landfiske från Vätterns klippor med min åttaåriga son Felix.

Tanken var att vi skulle ut med båten och trolla några timmar med utgångshamn Granvik. Men vindrapporterna visade igår att det skulle blåsa nordanvind och då brukar det bli ganska kyligt så vi ställde in. Istället så packades det ner hapelspön, rullar, skeddrag, kastdobbar och flugor så drog vi på morgonen till Sjömarken norr om Granvik för se om vi kunde få lax från land. Nu fick vi dock inte nån fisk på kroken men däremot fick vi se en mängder med lax som vakade, vad vi än serverade så ville de inte hugga. Att åka hit med grabben en sådan här fin dag, grilla korv och godis?! och samtidigt få spana på laxar som jagar spigg så vattnet sprutade. Då spelar det inte nån roll om laxarna hugger eller inte. För mig va det här dag med livskvalité på hög nivå och laxarna finns kvar till nästa gång och har förmodligen växt sig större.

För Er som inte prövat att fiskat från Vätterns klippor så kan jag rekommendera det.

Ta då med ett hapselspö 9-10 fot långt som klarar vikter upp till 50 gram, packa ner två haspelrullar den ena med 0.15 fllätlina och den andra med minst 0.35 nylon. Är det minusgrader så är det en fördel att fiska med nylon då den inte tar åt sig vatten och fryser ihop när det blir kallt. De skeddrag som jag väljer är långsmala i storlek 6-11 cm och välj färger som efterliknar spigg tex Blue Fox Trout Quiver. För spinnflugefiske så använder jag en kastdobb på 30-40 gram och flugor som jag väljer är tubflugor 6-8 cm långa och samma sak där titta efter färger som imiterar spigg.  Jag använder alltid 0.40 Sufix Floucarbon sista 1,5 metern innan betet för om fisken skulle rusa in bland stenar och vassa klippor då är risken stor den skadas och går av om man bara har flätlina eller vanlig nylon.

Glöm inte bort att det finns regler som man måste följa gällande storlek, fångstbegränsning, fredning mm. Allt det här kan man läsa mer om på Vätternvårdsförbundets hemsida

Det är just nu otroliga mängder med spigg som simmar precis nedanför klipporna, är krokarna vassa så fastnar det en och annan.

I09A7876 I09A7886

I09A7918

 

 

 

Comments

Kommentarer

Om Stefan Källstrom