Mickes Årskrönika 2013

ob2

Hej, här kommer en sammanfattning av 2013! Året började med ismete, och en hel del gäddor och gösar nappade bra från isarna, vissa ganska fina! Gäddfisket från båt gav en massa fisk, bästa fiskedagen gav 63 st (!) gäddor på 2 st kunder! Havsöringsfisket gav mer fisk än vad vi själva fiskade öring, bästa på nära 3 kg. Gösen nappade bra, årsbästa på 7,450 kg. Abborrefisket i höstas var grymt bra, mängder med abborrar via jiggarna. Laxfisket på havet (vandringslax) gav drömfiske utanför Singö! 8 st landade av 11st hugg samma dag med topp på 16,8 kg vilket är världsklass på vandringsfisk!

ISMETE: Fiskeåret är slut, och helt okey har det varit! Vi började som sagt med ismete efter både gädda, abborre och gös, och varje gång så har vi såklart även fått fisk! Ismetet gav vissa dagar riktigt bra med fisk, och en kul/udda grej var när vi landade samma gös (dryga 4 kg) två ggr inom max 30 minuter från isen – och detta är mycket ovanligt då gösen oftast är ovanligt trög vintertid! Denna fisken har vi förövrigt på film när den högg/drillades och återutsattes (båda gångerna), så catch & release på nästan allt! Även några större abborrar ismetade vi upp via riktat fiske, så en bra vinter hade vi! Läs mer om ismete på: http://fishguide.se/wordpress/artikel-i-sportfiskarna-svenskt-fiske/

63 GÄDDOR!! Gäddfisket från båt var oftast bra, dock hade vi även några enstaka trögare fiskedagar då gäddorna tjurade mitt i leken, men alltid har vi fått gäddor på våra fiskeguidningar! Bästa fiskedagen var när endast 2 st kunder (hyfsade ”nybörjare” enl dem själva) landade grymma 63 st gäddor (!) under samma fiskedag från min guidebåt (se bild), deras tidigare rekord låg på totalt 2-3 gäddor under en och samma dag! Vissa fiskedagar nappade det riktigt bra, och även en hel del finare gäddor har vi nu landat i år, som tex igår (se bild)! Mer info om superdagen med 63 gäddor: http://fishguide.se/wordpress/285-dromfiske-63-st-gaddor-pa-2-man/

Havsöringsfisket är ibland svårare, och dom sista ca 6 fiskeåren har jag inte haft en enda bomtur på havsöring, först nu i våras då vi hade en bomtur. Annars har vi landat i snitt 2-4 öringar varje fisketur, årsbästa och toppfisken hamnade på ca 3 kg vilket var en helt okey fisk (höstens sista kast/fisk i skymningen, se bild). Med tanke på hur lite jag fiskar och guidar på havsöring så är jag mycket nöjd med de senaste årens havsöringsfisken! Årets bästa fisketur gav 4 st havsöringar upp, och vi hade ytterligare ca 10 kontakter den 16 oktober. Samtliga årets havsöringar är återutsatta! Mer havsöringsfiske med kunder: http://fishguide.se/wordpress/711-lyckat-havsoringsfiske-tva-fina-upp/

Gösfisket från båt gick bra, vi hade även några fisketurer med trögare fisken, men gös fick vi varje gång. I år blev det inte så mycket klassiskt vertikalfiske nära botten som jag oftast praktiserar med kunderna, utan mest prickskytte efter pelagisk frivattensimmande fisk. Dock hade vi några turer i våras då vi vertikalfiskade traditionellt runt leken, och då nappade det även bra! Bästa fiskedagen gav 34 st gösar i år, och årsbästa på pelagiskt prickskytte hamnade på 7,450 kg (92 cm), och denna fisken var vi nöjda med då vi inte har fiskat mycket i dom ”heta” och bra gösvattnen! Mer om största gösen: http://fishguide.se/wordpress/168-bra-gosfiske-storsta-gos-pa-7450-kg/

Abborrefisket via jiggar har verkligen varit kul nu i höst då det har nappat bättre än tidigare år, och medelvikten har även varit högre än tex förra året i skärgården. Dom riktigt stora abborrarna uteblev i år, men runt 1 kilo har vi fått på abborren (största via riktat mete med löja). Vi hade vissa fiskedagar när det nappade galet bra för kunderna, och en kort halvdagsguidning landade vi 163 abborrar, hade vi kört en heldag så hade vi lätt landat runt 300 abborrar. Abborrefisket är kul, och samtliga kunder har fått många abborrar landade via jiggarna, en del kunder grymt många! Även gäddorna gillade jiggarna, och vissa dagar drog vi många bonusgäddor och några bonusgösar! Mer om abborrefisket: http://fishguide.se/wordpress/289-kalasfiske-163-abborre-10-pikes/

Laxfisket på havet var galet bra! Jag hade endast tre bokade turer på havet med kunder, men det gick jättebra då vi landade totalt 9 st laxar. Första fiskedagen landade vi en lax på ca 12 kg. Dagen efter så hade jag Jan Comstedt AB i båten, och landade då fantastiska 8 st vandringslaxar samma dag (!) vilket är galet bra för vattnen mellan Sverige och Åland (typ utanför Understen) där vi fiskar. Som jag vet så är det bästa från andra trollingbåtar 6-7 landade laxar som bäst i dessa fiskevatten! Vårt fiske var galet, vi hade 11 st laxar på, och landade hela 8 st laxar under en och samma fiskedag. En lax blev vi av med när en säl snodde den, riktigt surt då vi tror att den laxen var riktigt stor, och kort efter så landade vi en lax på 16,8 kg som faktiskt kändes mycket mindre redan från början! Vi avslutade med ett 4-hugg på djupriggarna (drillade 4 laxar samtidigt), och ett tag såg det mörkt ut då vi hade 2 st sälar runt fiskarna – men vi landade faktiskt alla fyra fiskarna! Vi återutsatte 4 st laxar (försökte även återutsätta en femte lax men den var körd), vi hade egentligen nöjt oss med 3 fiskar! Mer om drömfiskedagen: http://fishguide.se/wordpress/186-superlaxfiske-8-st-upp-168-kg/

Utöver dessa fiskar så har vi även haft ett kul torskfiske utanför huvudstaden med 25 st landade torskar för mina kunder samma dag via vertikalutrustningen, samt även ett kul simpafiske ute på havet. Utöver detta så hade jag en udda fiskeguidning, strömmingsfiske från en stor lyxbåt (Prinsess Lustyacht på 22 meter) från City med Kinesiska affärsmän. Det har även filmats med Kanal gratis (som blev lyckat med gäddfiske), samt filmning med DN.se (webb-tv) vilket blev jättebra med både abborre, gös och gäddor landade! I mars i år fiskade vi i nordNorge efter bla stortorsk, och bra gick det. Resans största vägde nära 25 kg, och största fisken totalt var en Hälleflundra på 55 kg som Refael Edholm drog. Jag fick även min procentuellt största fisk någonsin i våras som var en sandskädda på 1,120 kg, vilket är 94,5 % från världsrekordet (Norskt rekord). Mer om lyckade torskguidningen nära huvudstaden:  http://fishguide.se/wordpress/219-kul-25-torskar-grymt-abborrefiske/

Jag vill nu även passa på att tacka gamla som nya kunder för detta fiskeåret som har gått, och samtidigt önska er alla VARMT välkomna åter!! Jag passar även på att tacka mina närmaste partners, Normark Scandinavia AB samt Jan Comstedt AB för ett mycket trevligt och lyckat sammarbete! TACK ALLA!!! Känn er förövrigt varmt välkomna ombord på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver, allt ingår!

Boka vinterns och vårens fisketurer här redan nu!! GOTT NYTT ÅR!!!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733  Boknining: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer