Nordiska Mästerskapet i pimpelfiske !

DSC_0192_thumb

Nåväl, hemma igen från Norgeresan där vi kan konstatera att Sverige lyckades med stor framgång försvara våra färger. Den öppna tävlingen på fredagen skulle väl visa lite hur fisket kunde tänkas bli under mästerskapet, jag valde naturligtvis som vanligt att gå dit där det blev minst med deltagare för att om möjligt skapa mig en yta för eget fiske, denna dag så var beslutet helt fel.
Vägde in 2,2 kg på ett svårt område, de som valde högra delen hade betydligt högre vikter. Näst högsta vikten hade i vårat lag Lotta Engvall som lyckades fånga 5 kg i ett hål med vanlig traditionell vertikalpirk och färgad trekrok och väga in över sex kilo.I övrigt var det tafspirk med agnad enkelkrok (mygglarv,maggott) som gällde.

Tävlingssjön presenterades på fredag kväll och tydligen hade det aldrig varit en tävling där då det brukar vara mycket snö i denna region, skall tilläggas att det faktiskt var 70-90 cm is på sjöarna vilket gjorde att jag genast valde orginalbladen på Mora Nova istället för raceblad.Informationen var att fisket skulle vara lite bättre och medelvikten på abborren var större.Tyvär fanns det inte en djupkarta då arrangörerna varit tvungen att ändra tävlingsvatten på grund av dålig is.

Mina lagmedlemmar i herrklassen Thomas Larsson och Fredric Ankarberg hade en taktik att hitta ett område där vi kunde fiska lite själva och inte följa det norska laget då vi antog att dom skulle ha fullt upp med övriga deltagare.När startskottet gick och jag borrade mitt första hål nappade det direkt, jag valde att starta med tafs och byta till vertikal med färgad trekrok om fisket var bra.Efter några minuter hade jag mer fisk än under hela tävlingen dagen före ! Tyvärr hade det finnska laget en taktik att genast borra väldigt nära någon som fångade fisk istället för att leta själv, jag blev personligen pulviresad av de finnska damerna under de närmaste två timmarna.

DSC_0061_thumb

Laget fiskade bra med målvikten 7-8 kg, tyvärr dippade jag under en timme då jag bara fångade tre abborarr.Det norska laget såg att ha det tufft ut på andra sidan sjön med sina finnska ”kamrater” och jagade på som jag aldrig sett någon gjort under under en pimpeltävling, blev tvungen att springa över för att kolla läget under en kort tid och då var det ingen större aktivitet på fångst.Rusade tillbaka och trodde att vi hade bättre fiske, tyvärr kom rapport när 40 minuter återstod att man skulle behöva 10-12 kg för att placera sig i herrklassen.Tittade ned i lådan och konstaterade att vi var på fel ställe och inte förstått att fisket var så bra.

Började försöka leta lite mer aktivt men hittade inte det riktiga fisket förrän bara 15 minuter återstod, ridå ner ! Själv vägde jag in 8,6 kg för en sjunde plats i herrklassen.
Sverige kan dock återvända hem och känna sig sig stolta då vi vann fyra utav sex segrar i lagtävlingen.Individuellt skall nämnas Mathilda Leijon i damjunior och Lotta Engvall i damsenior som guldmedaljörer, Lotta har under NM vunnit fem guld och två silver vilket är en helt makalös bedrift.Övriga medaljörer var David Öman som trea i herrjunior (grabben hade aldrig sett en fjädermygglarv innan NM !), Anna Mattsson från min klubb blev trea i damjunior, Birgitta Gustavsson tvåa i damveteran och Christer Hagström trea i herrveteran.

P1040148_thumb

Bara konstatera att det Norska herrlaget med Magnus Riksfjord, Thomas Hesmyr och Christer Fossen förstörde hela tävlingen, med en bra taktik och enorm energi segrade dom absolut som värdiga mästare.Intressant är att alla tre fiskar med stora pirkar och kortare tafsar på abborre än vi gör, här har vi vårat traditionella vertikalspirkfiske med färgad trekrok.Kanske dags att prova något nytt !

Den viktigaste tävlingen i NM är dock Nationstävlingen som under detta mästerskap går till historien, Finland blev trea på 106,470 kg, Sverige tvåa på 106,655 kg och Norge segrade på 106,965 kg !
Det skillde alltså 495 gram mellan Nationerna, fantastiskt jämnt och otroligt bittert för oss.
Fullständiga resultat finns på http://nordisk-mesterskap-isfiske-2014.blogspot.no/2014/01/resultater.html

Nu spottar jag i nävarna och går in för helgens tävlingar på hemmaplan.

Syns !

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide