Bästa betet till havsfiske.

Min favoritbete till havsfiske är Storms Wildeye giant shad som finns i fyra storlekar från 130 gram upp till 510 gram (30cm lång!) Betet är allround och fungerar till de flesta fiskarna. Förra veckan när jag var uppe på Söröya så fick vi lite av varje på dessa jiggar. Det blev bla hälleflundra, torsk, sej, havskatt och lubb. Man kan fiska den på lite olika sätt,  pilka den vid botten det gillar havskatten och lubben… (glöm inte stingerkrok annars biter katten av shaden). Man kan tokveva jiggen genom vattnet, det brukar vara effektivt när man ser sejen jaga på ekolodet och oftast kommer hugget våldsamt. Själv brukar jag oftast släppa ner jiggen till botten veva snabbt några meter och stoppa, veva stoppa osv och så fortsätter jag ända upp till ytan. Ofta kommer kommer hugget när man stoppar eller när precis man börjar veva igen. Det sätter tycker jag fungerar bäst på torsk och hälleflundra och hällen kan ibland följa med ända upp båtkanten innan den bestämmer sig om den ska ta eller ej. Jag kan lova att då hamnar hjärtat garanterat i halsgropen. Till det här fisket använder jag ganska lätt utrustning ett Shimano Antares BX braid spö 30-50 lbs och en vanlig trollingrulle Shimano Tekota 600 som jag fyllt med 0.28 Sufix 832 som jag sen spetsar nylonlina ca 1.0 -1.2 mm. En av de viktigaste sakerna som också är den billigaste prylen är att jag alltid sätter en gummipärla på huvudlinan. Anledningen är att jag inte vill få en skada på linan när man i stridens hetta råkar veva in för långt och lekandet slår i toppöglan och man kanske tappar drömfisken när den väl hugger. SK5D0224

Comments

Kommentarer

Om Stefan Källström