Havsfiske i Norge måste upplevas

Ni som havsfiskat i Norge vet vad jag pratar om, ni som aldrig gjort det planera in en resa snarast.

Igår satsade Tommy, Johan och jag på ett maratonfiske. Först fiskade vi uer ( (Större kungsfisk) och sen vidare långt ut på havet till den legendariska platsen Storskaltaren för att dra stortorsk och hälleflundra.

Vi stack ut från Sörvaers hamn runt lunch och började med att fiska på djup runt 160 -200 meter för att hitta uer. Och det tog inte lång stund innan vi krokade på den första uern på 190 meter som dessutom var Johans första och det var inte nån dålig premiärfisk, den vägde 5 kg. Vi lyckades kroka ytterligare några uer och bland annat en lubb på nio kg innan armarna tröttnade på att hiva grejorna upp och ner i djupet så vi bestämde oss för att nu va det dags att ta oss ut till Storskaltarn

För oss var det premiär att åka ut till Storskaltaren  som ligger ca 30 sjömil ut i havet och det är oerhört väderberoende om det går att ta sig dit eller ej men nu under de senaste dagarna har havet nästan legat helt platt så nu var det dags. Redan på första driften så högg torskarna våra Wildeye Giant Stormjiggar och det spelade inte nån roll vilket storlek eller färg på jiggarna och så fortsatte det natten igenom. Vi fick framför allt torsk några havskatter och en hel del flundror. Dock lyckades inte vi kroka några stora hällisar men oavsett storlek så är de oehört stridbara och uppskattade fiskar framför allt för Tommy som kämpat lääänge med att få sin första ”Kveite” Men vi hörde över radion ett desperat rop på hjälp när en båt hakat på en flundra som de lyckades mäta till 191 cm innan den returnerades. Nu är det vila och mat innan det är dags för nästa fiskepass om kroppen orkar och håller.
//Stefan

Johans uer 5 kg  SK5D0223 SK5D0118 SK5D0196 SK5D0245 SK5D0261

Comments

Kommentarer

Om Stefan Källström