Nattfiske gav två metergäddor

Riktat nattfiske efter stor gädda är en metod som jag fastnat för väldigt. Att finna sig på vattnet i mörkret är oerhört spännande då du knappt ser vart du kastar alltmedan dina övriga sinnen blir på helspänn när ögat inte riktigt kan se vad som händer. För mig personligen är inte detta ett fiske för att få många gäddor utan en chans att komma åt dom större gäddorna som kan vara svåra att lura under dygnets ljusa timmar under dom varma sommarmånaderna. Tittar jag även tillbaka på dom senaste årens fiske efter gädda på sommaren så inser jag snabbt att en stor andel av dom större har jag lyckats lura sent på nätterna, bland annat en fin fisk på 13,8kg förra sommaren som högg ca klockan 1 på natten.

Nu har jag missat en del av årets nattfiske efter gädda då jag varit på andra håll och pysslat med annat fiske men äntligen finnes lite tid för fiske på hemmaplan så för ett tag sedan drog jag spontant iväg sent på kvällen för att testa nattfisket. Jag tog sikte på ett grund i närheten av ett djupare område där jag av erfarenhet vet att gäddorna nu under sommaren ligger och trycker om dagarna för att i mörkret gå upp på grundet för att jaga. Visst kan jag få gäddor på grundet även under dagarna men då är dom ofta av mindre storlek. Däremot när solen gått ned avtar huggen helt från dom mindre gäddorna följt av en dödperiod på ett par timmar, det är alldeles som ett skiftbyte på fabriken då ”veteranerna” dyker upp för nattskiftet medan praktikanterna går hem, eller som i detta fall gömmer sig ;) Nu kommer ofta dom stora gäddorna in och dom kan gå in väldigt grunt för att jaga så jag brukar placera båten ute på djupet och börja fiska av kanten. Sedan rör jag mig lite i zick-zack inåt-utåt mot grundet samtidigt som jag driftar hela tiden i sidled för att täcka alla vattenlager.

Det här brukar vara ett fiske med få hugg men hög snitt för mig och den här kvällen var inget undantag. Det börjar bli bra mörkt ute utan att jag haft nån kontakt och man börjar fundera om det kommer att fungera just denna kväll eller ifall dom är vid nåt annat område och jagar. Jag hivar iväg mitt bete efter kanten mot djupare vatten, jag hör den slå ned nånstans ute i mörkret och medan jag funderar om jag ska klippa gräset imorgon eller om jag ska ta en städdag inomhus slackar linan till följt av en massiv tyngd och vid mothugg kan jag snabbt konstatera att en dam med lite vikt elakt bestämt sig för att testa kvaliten på gummit! Snart kan jag håva en mycket stridbar och fin gädda på 103cm. Jag försöker få nån form av bild på mig och gäddan med mobilen i den mörka natten för att snarast återutsätta henne. Ofta är det så att lyckas du ta en fisk i ett område på natten så finns det nåt där som lockar dit dom och chansen på fler fina är god. Exakt så var det denna natt då det dröjer nog inte mer än 10-15min innan scenariot upprepar sig och jag kan beskåda en dam på 105cm. Med två fina i båten fortsätter jag men ikväll får jag inget mer än en hjärtinfarkt när en metergädda försöker ta mitt bete precis när jag lyfter upp den ur vattnet för att ladda om ett nytt kast. Överraskningen i mörkret är total och känslan slår vilken skräckfilm som helst!

Några korta tips om du vill prova på nattfiske är att fiska högt uppe i vattenmassorna även om det är väldigt djupt. Går dom inte grunt och jagar så stiger dom ofta villigt för att ta ditt bete. Fiska stora beten som ger en stor och tydlig siluett mot himmelen och välj gärna ett bete med sävlig gång som gäddan uppfattar som ett slött och enkelt byte. RIP Curly Tail shallowriggad med RIP-skruven eller en Curly Tail med RIP-rigger skalle är som gjort för detta fiske då den ger illusionen av ett stort byte som sakta rullar och kränger på kroppen när den simmar framåt. Wham!!

Tyvärr blir bilderna inge vidare när man fotar i beckmörker med mobilen men nu hade jag ingen bättre kamera med mig och även om jag försökt exponera bilderna lite i photoshop så blir det inte bra. Ta gärna med kamera med blixt eller en kamera med god kvalitet som klarar att fota med högt iso-tal utan att det blir för mycket brus om ni vill få bra bilder på era nattmonster :)

2
103cm mycket vacker gädda.
3
105cm smal men väldigt stark mamma!

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen