Fin gädda med Nellfors!

Fiska med vänner är trevligt. Att dessutom ha bra fiske när man är ute med vännerna är ännu trevligare och när någon får en stor fisk eller uppnår ett uppsatt mål eller sätter ett nytt personbästa och man får vara med och dela stunden är en av dessa upplevelser i livet man bär med sig under lång tid!

Min gode vän Jonatan Nellfors från Borlänge hade satt upp ett intressant mål med sitt gäddfiske under säsongen 2016 vilket bestod av en förhoppning att lyckas fånga 10 gäddor över en meter samt kröna det med en 10-kilos gädda. Dessa mål är väldigt intressanta att följa hos fiskare och jag tycker det är en mycket god ide att ha några lagoma mål med sitt fiske varje år, målen kan så klart variera men jag tycker personligen att dom ska vara realistiska att uppnå men det ska gärna vara utmanande och svårt så man verkligen får kämpa. Kämpar du mot ett mål så lär du dig i regel mycket under resan då du utsätts för oförutsedda hinder som tex att tiden börjar rinna ut och du måste tänka ”utanför boxen” för att lyckas då kanske inte ditt favoritvatten levererar eller vädret du är van att lyckas i uteblir.

När vi nu en dag åkte ut tillsammans för att fiska så var jag medveten om att Jonte hade lyckats med en 10kg+ gädda och var nu uppe i 9st metergäddor i år och även fast vi mestadels skulle fiska abborre denna dag så skulle vi även göra några snabba försök på gäddan då det finns några bra ställen för fin gädda i området.

Abborrfisket var svårt och mycket av fisken var väldigt utspridd över alla lager i vattnen, enklast hade vi att fånga dom över ett grundare område över 2,5-4m djup där långsamt jiggfiske bottennära var överlägset och Superu Shaden på 4 tum fungerade bäst. Dock var dessa abborrar små och dom större fiskarna vi såg låg och tryckte på djupare vatten men ville inte ta. Vi la om taktiken och fiskade ett grunt natebälte där vinden låg på och hittade äntligen huggvillig abborre. Även här var storleken moderat men vi hade riktigt kul fiske där tiden mellan huggen var kort och vid vissa tillfällen stod vi båda och drillade fisk. Jonte fortsatte nöta jigg en stund men när jag började dra ifrån på en jerkfiskad Rapala Shadow Rap bytte även han och huggen började dugga tätt även för honom. Hugget på dom krispiga Zodias-spöna från Shimano under jerkbaitfiske efter abborre med Shadow Rap är så hårda och ”elektriska” så man blir gång på gång chockad hur hårt dom kan ta betet. Många gånger blir man lurad att det faktiskt var fram en mindre gädda och klappa i sig betet! Vilket till slut hände på min Shadow Rap och förmodligen var den inte helt liten…. Tyvärr gick den loss lika snabbt som den högg.

3 1

Huggen från abborren avtar och vi gör en förflyttning till ett djupare område som är väldigt kuperad och har hård stenbotten. Botten går som en berg- och dalbana och i dom djupaste hålorna om 6-8 meter ser vi att det står gott om fisk. Både större ekon från abborre och säkert nån gädda men även mycket bytesfisk, mestadels löja. Ibland lyckas vi här på större abborre när dom är svåra men dom vill inte idag. Istället hojtar Jonte till att han krokat en gädda och direkt när jag ser spöböjen vevar jag upp och tar fram håven även fast Jonte påstår den vara liten. Ord han sväljer sekunderna senare då gäddan sakta tuggar ur lina från rullen för att sedan göra långa kast med huvudet. Efter nån minut på den lätta utrustningen börjar jag skymta gäddan nere i djupet och brytningen med ljuset lurar mitt öga och jag får först en hjärtinfarkt när jag ser fisken då den såg enorm ut men när det närmar sig ytan kan vi lugna nerverna och snart mäter vi in en fin gädda på 102cm och Jontes mål för året är uppnått!

6
Jonte ser mer förvånad ut än fisken!

Förutom abborre och gädda lyckas vi under dagen ta en bonus-id på gissningsvis 1,2-1,4kg och i dom sista kasten i mörkret besöker även en gös båten. Fyra arter, en fin gädda och en grym dag senare beger vi oss hemåt :)

Jag har fått några frågor kring min abborrutrustning och framförallt vad jag fiskar Shadow Rappen med så jag tänkte passa på att specca upp dom tre jag använder mest idag.

Till jiggfisket använder jag mig av en Shimano Yasei Dropshot (White) upp till 28gr tillsammans med en Shimano Rarenium C14 FB 1000. Grymt fint spö med mycket känsla som jag även använder mycket till jiggfisket efter gös. Rullen är väldigt lätt, har en otroligt fin och mjuk broms alltmedan det känns som att veva i smör med den. Verkligen bra grejer!

Shimano Zodias 168LBFS upp till 12gr med en Shimano Metanium DC. Metaniumen gör ett otroligt jobb att kasta lätta beten även i kraftig sidovind utan att man får overruns och är allmänt en mycket fin och exklusiv rulle som andas kvalitet rakt igenom. Denna kombon är mitt första val för lätta vobbler, spinnare osv men fungerar utmärkt att även fiska Shadow Rap med.

Shimano Zodias 166M upp till 21gr med en Shimano Curado 71 XG som är en ny liten lågprofilsrulle från Shimano jag håller på att testa. Riktigt fin rulle med väldigt goda kastegenskaper även med väldigt lätta beten (kastar långt) och en fin och jämn broms. Rullen är helt manuell. Jag blev mycket positivt överraskad första gången jag testade den och den har blivit en riktigt favorit för mig. Det här spöt är mitt förstaval till Shadow Rap då den är aningen toppigare än 168LBFS och har mera ryggrad att slita loss gräs samt sätta mothugg i stor aggressiv fisk.

Bägge Zodias-spöna fungerar även riktigt riktigt bra till att fiska allt från traditionella jiggar till Texas-rig, crankbaits, spinnerbaits osv. Riktiga multiverktyg av riktigt hög klass med väldigt lätta och känsliga klingor!

Har ni frågor om utrustningen, jerkbaitfisket efter abborre eller annat så tveka in att ställa dom! :)

4
Trio kärlek som aldrig sviker!

 

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen