Fin gädda på ”Nattmackan”. Recept ingår!

Skymnings- och nattfisket efter stor gädda så här under sommaren och även in på tidig höst kan vara en väldigt effektiv metod då det starka ljuset och varma ytvattnet många gånger gör dom större invididerna svåra att komma åt under dagtid. För mig personligen har just det fisket varit mycket av nyckeln till framgång under några år nu. Idag tänkte jag bjuda på ett hett betestips för detta fiske. 

Vad jag söker hos ett bete för det sena fisket på kvällarna är ett bete med lugn vaggande gång och stor profil. Betet ska inte sjunka för fort så jag kan fiska den mycket sakta och göra vevstopp på ett par sekunder och ändå hålla mig på max 1,5m djup. Oavsett om jag fiskar över grunt eller djupt vatten vill jag när det börjar bli mörkt ute fiska strax under ytan för även om det är tex 6 meter djupt så stiger gäddorna och tar betet. Dessutom går många gäddor pelagiskt under dom mörkare timmarna. Betet får gärna vara mörkt för att få en tydlig siluett mot himmelen och framförallt på djupare vatten ser gäddorna betet ofta underifrån.

När jag satt hemma och sorterade mina RIP Curly Tails i beteslådorna så fastnade den nya färgen SPF i mina händer ett tag. Det är ett blått bete som är lätt transparent, mörkt och har lite glitter i sig. Perfekt bete för skymningsfisket tänkte jag. Den smälter in i det svaga ljuset och är inte gräll och skiljer sig inte mycket från sin omgivning. Senare när jag fortsatte sortera så plockade jag upp en Storm R.I.P Rigger i färgen BS som också är mörkt blå med glitter och en del transparens. Dessa två gifter sig riktigt bra med varandra så jag var genast tvungen att klippa Curly Tailen och montera RIP Rigger skallen på den. Och kombon blev riktigt snygg och kändes helt rätt!

2
Storm R.I.P Curly Tail i färgen SPF
7
Storm R.I.P Rigger i färgen BS.

Jag har hunnit testa denna färgkombo en del under sena sommarkvällar nu och mycket riktigt har den levererat. Fiskar jag över mycket grunt vatten eller väldigt sakta så fäster jag tafsen i den främre öglan på skallen men oftast föredrar jag i mitt fiske som sker över lite djupare vatten att fästa tafsen i den bakre då den tål lite högre fart då. Färgkombinationen har även visat sig vara effektiv mitt på dagen när det är väldigt mulet och ljuset är dämpat. Det går även utmärkt att bedriva detta fiske med RIP-Skruven där lagom vikt blir alltifrån enbart skruven till 5 eller 10gr bly.

Kort sammanfattat så tar du en Storm R.I.P Curly Tail i färgen SPF och en R.I.P Rigger-skalle i färgen BS och riggar ihop dom så får du ett effektivt skymningsbete med lugn vaggande gång och bred bellyflash på ca 32cm vilket är en perfekt mumsbit för stora gäddor. En riktig nattmacka!

5
Vacker metergädda på ”Nattmackan” i bra sommarkondition som bjöd på en brutal fight när ljuset började avta mot kvällen.
1
Fin siluett mot himmelen under sena kvällar!
6
R.I.P-skruven fungerar också utmärk för kvällsfisket där lagom vikt blir allt från enbart skruven till 5 eller 10gr bly. Sen självklart ett spö med muskler för att driva in krokarna och säkert drilla och landa fisken. Här ser ni mitt val, en Shimano Compre Muskie 8,6 fot 9oz (kastvikt upp till 300gr)
3
”Nattmackan”!

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen