RIP-skruv och vikter till höstfisket!

Även fast det i skrivande stund är mitten på september, solen gått ned för två timmar sedan och det är 18 grader varmt ute så är det ingen tvekan om att hösten sakteliga börjar knacka på dörren. Längre upp i norr är hösten redan här medan tecknen här i Dalarna inte sträcker sig längre till än att några få löv börjar anta vackra nyanser av gult och rött, även om man i det stora hela fortfarande njuter av något som närmast kan liknas vid högsommar. Söderborna i vårat vackra land kan förmodligen njuta av ytterligare några fina veckor innan dom blir drabbade.

Hur som haver går vi nu in i årets mest spännande tid för gäddfisket. Bytesfisken kommer snart börja klumpa ihop sig med den sjunkande vattentempen vilket dukar upp för smörgåsbord för gäddorna. Det är dags att plocka fram det tunga artilleriet och erbjuda gäddorna ett rejält skrovmål och många gånger sker fisket på aningen djupare vatten där bytesfisken samlas. Då är RIP Multi Depth Screw System det optimala valet för ditt gummifiske efter gädda då du snabbt och enkelt fiskar av dom olika vattenlagren genom att förändra vikten på blyet tills du hittat dagens melodi. Nu är det läge att skaffa heavy-varianterna där tyngsta vikten ligger på 25gr så du kan låta jiggen dala ner till monstren. Det var just 25 grammaren som var nyckeln till framgång för mitt senaste försök på större gädda då dom låg och tryckte på djup mellan 6-9m. Med den tunga vikten kom jag snabbt ner till rätt djup med min stora RIP Curly Tail på 32cm, några snabba vevtag så att curlyn simmade upp i vattenmassorna följt av ett vevstopp då den dalade ner igen blev en alldeles för förförisk dans för vargarna att låta bli. Smack från underjorden följt av skönt spöböj och jag kunde håva en fin meterfisk som satt fast på tvären över jiggen, likt ett munspel.

Vare sig ni fiskar era höstgäddor grunt eller djupt så var inte rädda för att presentera jiggen strax under ytan även fast ekolodet skvallrar om enorma djup på 20m eller mer. Framförallt aktiva dagar stiger gäddorna mer än gärna och en Curly tail med 5gr bly som du sakta tar hem under ytan följt av spinnstopp då den sakta kränger sig innan den fladdrar neråt kan vara dunderhonung!

Med zinkvarianterna av RIP-vikterna kommer vi sportfiskare kunna välja exakt rätt bly för varje situation då vikterna finns i väldigt täta intervaller. Närmare bestämt i 3, 5, 6, 9, 10, 12, 15, 20 och 25gr! Grymt sa grisen (storgäddan)!

d541310744deb1413bc2a9c1b0e692c0279ff16b curly-gadda-3 curly-gadda-5

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen