Årets första gädda

Krånglande bilar, översyn av båt och utrustning satte lite käppar i hjulet för årets premiär med egen båt men äntligen under förra veckan kom jag ut två gånger. Nollade ett kort pass med kompisen där vi hade tre försiktiga kontakter men helt utan chans att kroka gäddorna.

Nästa pass hade jag mer tid på mig och fisket var åter igen mycket segt. Passade på då att fiska av områdena grundligt med många olika metoder och beten. Till slut gav det med sig när jag fiskade av en djupkant mot 7-8 meters djup med en nedblyad Rapala Super Shad Rap. Ett stenhårt karatehugg i pausen när jag lät betet dala nedåt och jag kunde landa årets första gädda. Och ingen dålig premiärgädda heller! 105cm och 8kg! Genom att fästa 25gr bly framför betet så får jag den flytande Super Shad Rap att sjunka och gången bli aningen sävligare. Jag tar hem betet med relativt snabba vevtag så den ”hoppar” till för att sedan göra en paus på 1-2 sek för att få den att stanna varvat med längre stopp om 4-10sek för att den ska få sjunka likt en döende fisk. Vevtagen är allt från ett halv varv med veven till 2-3 varv. Riktigt effektiv metod jag använder året runt och en fördel på kinkiga vårgäddor med hårdbeten som vobblers är att det blir enklare att kroka dom än på gummibeten när dom är på fel humör.

Senare fick jag även mindre gädda på nåt kilo som länge var synlig på 2d bilden och på Si:n kunde jag se att den var rakt under båten (lika stark på bägge sidor) så jag pricksköt mot den utan förhoppningar men genast reagera den och steg men hugget uteblev och i dom starka vindarna driftade båten så jag såg varken jiggen eller gäddan på bild längre. Jag höll bara helt stilla och efter ca 10sek så sjöng hon i och hälsade snabbt på i båten :)

Så nästa gång du är ute och det är segt fiske så laborera med olika beten, tekniker och prova även lite halvgalna ideer som tex att spinnfiska en nedblyad flytande vobbler. Det kanske är det som blir din nyckel till framgång!

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen