Tungt fiske löste sig till slut

Var ute och körde ett sextimmars pass efter förleksgädda och fisket var mycket segt. När jag började fiska för dagen så tog det knappa 40min innan jag lyckades knipa en mindre fisk. Tänkte att det här kommer bli en bra dag men jag insåg snabbt att jag kommer få kämpa för varje hugg. Jag växlade mellan att kratta botten över jämndjupa lugnpartier med dybotten, kasta av djupa strandkanter och fiska pelagiskt i dom stim av vitfisk jag kunde hitta. Noll, noll, noll och åter noll. Det var en riktigt svårfiskad dag och efter att ha provat allt mellan himmel och jord gjorde jag det enda jag känner är rätt en sån här dag. Alltså att välja ut det område man tror mest på, ankra upp och bara stå och dänga och dänga och vänta ut att det förhoppningsvis kliver upp en fisk som är något intresserad. Jag valde att stå ca 30m ifrån ett stim där det var jämn botten över ca 12m djup där gäddorna parkerar när dom inte är aktiva och jagar i stimmen och där stod jag och fiskade i ett par timmar på samma uppankring och bytte beten och färg vart 10e kast och till slut som en blixt från en klarblå himmel slackade linan till när jag tog hem en grönglittrig RIP Curly Tail 8″ med 25gr bly sakta nån meter ovanför botten. Ett rapt mothugg och jag kände att det fanns en viss tyngd i denna fisk. Som så vanligt i det kalla vårvattnet kämpar gäddorna inte just någonting utan kränger mest med huvudet så fighten var över ganska snart och jag kunde håva in en fin gädda på 101cm och 7,05kg.

En sak att tänka på vid vårfisket är att inte enbart tänka på intressant ytor som heta ställen sett till arealen utan varje kvadratmeter består av flera lager vatten när man fiskar djupt. Vid tex 12 meters djup kan du fiska efter aktiv fisk från ytan ner till 3m, sedan har du ett lager från 3-6m, 6-9m, 1-3m ovanför botten samt fiske direkt ovanför botten där du studsar betet vartannan meter på botten för att hålla närkontakt till gäddorna som bara ligger där och trycker. Då inser man snabbt att en het yta på tex 50x20m inte alls går att fiska av så snabbt som man tror utan kräver ordentligt med tid för att fiska av både hela ytan och alla lagren. Det kan vara enorm skillnad på att ha betet på rätt djup för dagen. Till det här fisket är RIP Multi Depth Screw System helt underbart då du kan hoppa några gram åt gången om du har både bly och zinkvarianterna och därmed fiska dig allt djupare ner.

Nu får vi se om gäddorna blir mer aktiva när temperaturerna stiger stadigt!

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen