I sista kastet – 9,7kg

Det finns en kille som betytt extra mycket för mig i min fiskekarriär. En ödmjuk och hungrig fiskare i samma ålder som mig som jag träffade och lärde känna när jag var dryga 20 år gammal och vi fann genast varandra. Båda ville lära sig fiska mer effektivt och hade harvat själva på varsitt håll under många år och eftersom vi klaffade så bra så slog vi våra halvhjärnor samman och började skissa på teorier och tankar som vi sedan tillsammans satte i verket. Många var dagarna under den första tiden då det inte ville sig med våra satsningar men när vi nu tillsammans hade en hel hjärna så började vi lägga pusslet och lyckades bättre och bättre med tiden för att till slut fiska tom riktigt bra ihop. Mycket av det jag kan idag och en stor anledning till att jag är där jag är idag är tack vare min gode vän Johan Collin som tillsammans med mig bet ihop under hundåren för att till slut lyckas. Många tack för alla goda minnen Johan :)

Idag bor Johan på annan ort och vi ses väldigt sällan men när vi gör det är som om tiden stått still, riktig vänskap rostar aldrig! Nu var Johan hemma i Dalarna och självklart bokade vi in en dags gäddfiske och med oss skulle vi ha hans systerson Adrian på 10år som är en fanatisk gäddfiskare och har ett pannben jag kunde bara drömma om i den åldern. Imponerande! Med siktet inställt på större fisk och förhoppningar om att borda en gädda över metern begav vi oss ut men dagen var väldigt trög. Några försiktiga pet och följare innan Johan landade en mindre gädda och Adrian bommade nåt hugg. Vi har bra rutin tillsammans jag och Johan så vi bestämde oss för att gå all in på ett sista försök och valde ett område där större gädda förhoppningsvis skulle gå upp och jaga i skydd av mörkret. Fisket var fortfarande segt när jag får ett försiktigt pet och vid mothugg stod fisken stum för att genast lossna, en bättre fisk helt klart och lite snopna över att ha bränt chansen misströstade vi lite då det hade varit kul att fått en bättre fisk när Adrian var med.

Men denna kväll var det tre grabbar med pannben av rang i båten så vi gav inte upp utan körde vidare och sent mot natten i mörkret så sjöng det i riktigt ordentligt i mitt Compre Muskie spö på väldigt grunt vatten, ca 50-70cm endast. Fisken va tung och huvudskakningarna långa vilka fick Compren att buga djupt! Efter en kort batalj och nån rusning under båten kunde vi håva damen och jubla att vi lyckats! Men hur stor är den då? Det var svårt att först se nere i mörkret men medan jag plocka fram måttband och våg hörde jag Johan mumla om att den här är inte så tokig, kolla ryggen…

Helt tom och slapp i buken vägde vi fisken till 9,7kg och 110cm lång. Den här individen har med stor sannolikhet vägt 11+ för någon vecka sedan men vi var nöjda ändå. Nöjda packade vi ihop och kom att tänka på att så sällan som vi fiskar tillsammans nuförtiden så brukar vi ändå dom få gångerna kunna lokalisera och fånga en bättre dam i stort sett varje gång. Snacka om mojo!

Betesmässigt har jag senaste tiden fiskat mycket med framtida nyheter för att testa dom ordentligt och det ser bra ut, riktigt bra! Vi går mot spännande tider :)

Jag har nu fiskat ett tag med Shimano Tranx 301AHG, alltså versionen med högre utväxling och powervev och jag kan bara säga wow vilken rulle… Silkeslen, stark och jämn broms och kastar riktigt långt och bra! Den högre utväxlingen och powerveven gör den mycket behaglig att fiska stora beten, beten med högt motstånd i vattnet och även en kanonrulle till spinnerbaits! Du får så mycket extra kraft och spar på kroppen när du kan veva långsammare samtidigt som den är grym på att plocka in slacklina snabbt. Till den har jag nya superlinan Shimano Kairiki i 0,33mm. En grym lina med bra kastegenskaper, styrka och den är väldigt tyst! Känner man på den med fingrarna så märker man att ytan på linan skiljer sig och är väldigt glatt. Jag är grymt nöjd med den och planerar att spola på den på fler av mina rullar.

Tranxen har fått bekänna färg mot en större gädda än den här också men mer om det i ett senare inlägg! :)

Det spännande ögonblicket… Vad har vi där nere i håven egentligen? :)

Mannen, myten, legenden! Johan Collin mina damer och herrar :) Alltid kul att fota folk med blixt i mörkret. Minerna och ögonen får en chockad look och minuten efter är man halvblind :D

110% kärlek på rulle! En ny storfavorit för mig!

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen