Abborre efter barometern

Vädret här i Dalarna har varit ganska växlande sista tiden och då till och med åskan slagit till emellanåt så har lufttrycket åkt en del jojo. Olika lufttryck som stigande, fallande och stabilt kan påverka abborrens aktivitet och huggvillighet. Det har skrivits många artiklar om detta genom tiderna och om man är lite ny kan det vara svårt att förstå riktigt hur man själv ska använda informationen så jag tänkte kort förklara på ett enkelt sätt hur du kan dra nytta av detta i ditt fiske.

Tex vid åska så har du ett högre lufttryck innan och ett lägre efter. Du har säkert märkt nån gång att det har nappat riktigt bra innan åskan för att det efter åskan har blivit ”locket på” på fisket. När lufttrycket är stabilt eller stigande är chansen att abborren är på hugget högre medan fallande tryck brukar dom generellt vara tjurigare. Jag använder mig av en app, eller rättare sagt widget, i telefonen som heter YR Widget HD (Android). I den har du en prognos med lufttrycks-kurva för kommande två dygnen (den gröna linjen).  Om den går neråt sjunker trycket och vice verca.

Jag planerar mitt abborrfiske lite grann efter den, sjunker den drastiskt kanske jag väljer att åka ut på gäddfiske istället. Väljer jag ändå att åka ut på abborrfiske så planerar jag på att vara beredd att abborren är tjurigare och en del vertikalprylar, dropshot-tackel etc åker med för en långsammare presentation för att truga eventuella tröga fiskar.
Vid goda förhållanden med lufttrycket och ifall det väl på vattnet visar sig att abborren faktiskt är i stöten så är mer snabbt fiskade beten som jiggar (Super Shad, Joker Shad etc) med lite tyngre skallar bra för att täcka mera vatten och fiska snabbare = chans på fler fiskar vilket i sin tur kanske ger dig rätt fisk, alltså den större. Glöm inte att ta med några Rapala Jointed Shad Raps, Rippin Raps och andra ettriga beten som passar snabbt fiske. Dessa kan vara supergiftiga när abborren är i stöten!

Glöm ändå inte att fisket är ett pussel där det finns många bitar att lägga. Lufttrycket är bara en av bitarna och sedan måste även andra faktorer stämma in för att fisket ska bli riktigt bra. Men genom att lära dig en sak i taget och planera ditt fiske efter det så kommer du allt eftersom kunna kombinera bitarna och öka dina chanser att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och rätt metod och bara njuta av ett superfiske :)

Högtrycksabborre nedan som va riktigt i stöten vid stigande barometer!

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen