Tonfisk med Ralph Bengtsson

Tonfiskprojektet 2017

Rapport från Tonfiskprojektet 2017 med Ralph Bengtsson och Team Laholm Henrik Persson och Christer Hjälmefjord. Jag och mina vänner Henrik Persson och Christer Hjälmefjord i Team Laholm har blivit utvalda att få vara med och fiska efter tonfisk på svenskt vatten. De skall fångas och märkas med GPS sändare utav ackrediterad forskningspersonal samt att man tar lite annan information från fisken.Men tillbaka till gårdagen. Vi startar med att fånga ett gäng makrillar som vi skall ha till agn och dessa har vi i en tunna med vatten cirkulering. Sedan tar vi oss till fiskeplatsen i ganska krabb sjö och lägger ut våra ”meten” samtidigt som vi mäskar med sill. Efter nån timma eller så är det ett snabbt kort knarrande i Tiagra 80:an på det spöt som fiskar ytligast, efter en snabb kontroll visar det sig att makrillen är borta. Fisken är här och nu är det puls i båten. Men sedan händer det inte nånting förrän kvart över två. Ett sakta knarrande som ökar till ett långt utdraget vrål när en stor tonfisk har gått på det spöt som fiskade djupast. Adrenalinet i kroppen är snart på topp hos alla tre i båten. Med en lång rusning högt i vattnet på närmare 500 meter och mer än 15 kg på Tiagra rullens broms så visste vi att det var mycket stor tonfisk. Vi ökade bromsen på Tiagrans broms till närmare 30 kg och ändå tog fisken lina, helt galet!! Vi fick över märkningsfolket ganska tidigt i vår båt som kunde följa fighten på nära håll. Efter närmare två och en halv timme och flera närkontakter (vi höll i tafsen 4-5 gånger) så var det dags att försöka säkra fisken. Experten som varit med och märkt mängder av tonfisk menade att fisken vägde 300 kg. Då händer det som inte får hända, fisken gör en sista desperat rusning och linan brister. Det går inte att beskriva hur tomt det blir man blir som bedövad. Men eftersom vi har tagit i ”leadern” så är den ändå vår fisk synd att vi inte fick märkt den bara.

Läs mer om projektet här http://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/5931

Tonfiskprojektet 2017 med Ralph Bengtsson och Team Laholm Henrik Persson och Christer Hjälmefjord
Tonfiskprojektet 2017 med Ralph Bengtsson och Team Laholm Henrik Persson och Christer Hjälmefjord

Det är bara att ta nya tag idag. Ut och fiska /Ralph Söröya

Comments

Kommentarer

Om Ralph Bengtsson