Gigantiska tonfiskar i Skagerrak!

Nyligen deltog jag i det Danska tonfiskprojektet (DTU Aqua tonfiskmärknings projektet), och riktigt tunga fiskar fick vi drilla! Vi tappade en Blåfenad Tonfisk efter 3 timmar och 25 minuter, men vi landade även en jätte också efter 3 timmars hård figth – galet!

Nyligen deltog jag i det Danska tonfiskprojektet tillsammans med ”Team Dagmar/Brazill” (två olika fiskebåtar) samt med teamkaptenen som styrde allt, dvs duktiga havsfiskaren Mikael Mogensen från västkusten. Vi var ute på havet i 3 dagar och fiskade grov tonfisk (några i teamet fiskade mer än så), och första fiskedagen bommade vi helt borstet från pigghajar som nappade, men min andra fiskedag så drog vi på en monsterfisk (en blåfenad tonfisk som anses vara världens uthålligaste/starkaste fisk) och som kan ha varit så lång som hela 3 meter (åtminstone var vi alla övertygade om det i båten när vi väl såg den), men vi tappade den efter 3 timmar och 25 minuters stenhård fight (vi såg tonfisken flera ggr)! Tonfisken var så oerhört stark, så vi fick turas om att drilla fisken samtidigt som vi var flera som bände på spöt och hjälpte även till att dra in lina, en galet stark fisk. Enl tabellerna så väger en sån fisk oerhört mycket, men åtminstone 400 kg vill jag påstå så har jag verkligen inte överdrivit! Vi fiskade med en cirkelkrok och betesfisk, och kampen slutade med att kroken bara släppte från fisken efter en lång stenhård fight och hård belastning på kroken!

Nästa fiskedag var helt galen, på väg ut mot fiskeområdet så när vi precis hade kommit in i fiskezonen så kom vi fram till ett stort stim med tonfiskar som hoppade överallt runt båten (fiskar som nästan samtliga vägde över 150-200 kg), och vi hann inte fiska mer än ca 5-10 minuter då vi drog på en ilsk tonfisk som drog iväg som ett ånglok! Den här fisken var också oerhört stark, men vi upplevde den faktiskt lite mindre än förra fisken och drillade den aningen försiktigare också (mindre press men fortfarande mycket press på fisken ändå) med tanke på den ”lilla” kroken. Efter tre timmar fick vi äntligen in fisken till båten och kunde ta i tafsen och även säkra den med ”flying gaffen”! Helt underbart, vi hade landat den enormt stora Blåfenade tonfisken och skulle nu ”bara” lämna över den till märkningsbåten som hade alla satelitsändare etc som skulle fästas på fisken (för forskningens skull), men av någon anledning så lyckades den mycket starka fisken ändå slå sig loss och simma iväg! Kampen fortsatte i ca 15 minuter till då vi fortfarande hade kroken kvar i fisken, men efter nån kvart så lossnade kroken från fisken! Man kan väl säga att vi båda var vinnare (vi hade ju landat en stor Blåfenad Tonfisk, och tonfisken slapp samtidigt sändaren), men tyvärr blev det samtidigt inga bra bilder då vi var så fokuserade på att landa fisken på ett så säkert sätt som möjligt utan att fisken skulle ta skada! Detta var ju som sagt ett ”catch and tag projekt” (ett catch & release projekt) för forskningen och hur tonfisken vandrar och lever ute på haven! Längden på den här landade fisken uppskattade vi mot skrovet och till en längd av ca 2,5 meter vilket bör vara en bit över 300 kg (fisken blev landad av oss, men inte märkt med satelitsändare etc)!

Förutom mina 3 dagar på havet så hade jag även en dag då vi nästan var framme på märkningsområdet, men då gick rodret sönder på den ”mindre” båten som vi hade vilket resulterade i att vi tvingades avbryta fisket med risk för allvarlig följder om vi tagit in vatten i båten, men det löste sig! Vi blev även inblåsta några dagar då det krävdes ett bra väder för att kunna märka fisken på ett tillfredsställande sätt, och då metade jag upp en massa udda arter från kajerna som tex Svart smörbult, Stensnultra, Vittling, plattfisk (sandskädda) etc. Det blev även en drös makrillar landade, en fjärsing och en ganska stor pigghaj (i förhållande till arten) vilket var riktigt coolt! 3-4 nya arter för undertecknad och en massa annat kul fick vi se som tumlare etc (andra såg dessutom stora valar), och förhoppningsvis blir det fler sådana här märkningsprojekt i framtiden, då jag inte tvekar att göra mitt allra bästa för att hjälpa forskningen och fiskevården så gott jag kan! Ett stort tack till alla medverkande (hela vårt team), dom huvudansvariga – och förhoppningsvis ses vi nästa år igen! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka höstens, vinterns och kanske vårens fisketurer här redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt! Välkomna ombord, och ”skitfiske” på er!!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733  Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Ps. För er som följer Instagram så har jag även en sida där med en massa bilder (oftast bättre fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Sidan heter ”Fishguide.se” för er som vill följa mig där – vi hörs! :-)

Comments

Kommentarer