SM-guld!

En regerande svensk mästare var med i bilen, jag själv skulle göra ett rejält försök att ta mitt tredje guld. Det var sannerligen inga duvungar inom sporten som susade fram emot Söderhamn och SM i mete!

Lite kortfattat igen hur grenen Internationellt Mete genomförs. Deltagaren lottas till en plats som används hela tävlingstiden, deltagarna delas in i sektioner där du tävlar mot de som sitter på samma sektion. Den lägsta sammanlagda placeringssiffran under två dagar segrar, om summan är lika är det den med lägsta enskilda placering som går före. Är även det lika avgör vikten.

 Mäska är tillåtet och påbörjas 10 min före fiskets start, tävlingstiden är 4-5 timmar. Det är alltså fångstvikten som avgör placeringen, vanligaste arter som fångas är mört, braxen, benlöja, id, björkna ja i princip alla som räknas in som vitfisk.

Fisken förvaras under tävlingen i s.k keepnets som är vetenskapligt framtagna strutar tillverkade i knutlöst material som är skonsam mot fisken, efter tävlingen vägs fisken snabbt in och återutsättes oskadda.

Mäskblandning.

Morgonen startar tidigt för en tävlingsmetare, mäsken ska blandas för att få rätt egenskaper. Olika recept används ibland då de attraherar olika arter. Även olika beten ska tas om hand och göras i ordning, vanligast är maggots i olika färger, mask, fjädermygglarver och smaksatta majskorn.

Amanda kämpar på.

Min dotter Amanda hade detta mästerskap hjälp av storebror Oscar så det gav oxå mig chansen att fiska. Tävlingen startade segt för mig och de övriga deltagarna, men sedan kom fisken igång rätt bra. Då jag fiskat här många gånger hade jag en idé hur jag skulle göra, tyvärr var jag lite för kaxig och försökte lyfta en del större fisk utan att använda håven och svor en del över detta när fisket segade till sig. Min vikt räckte till delad tredjeplats och hade jag bara använt håven mera så hade jag klättrat i placeringarna.

Tungt nät för Amanda.

Amanda fiskade riktigt bra och var inte långt ifrån att tangera min vikt, hon använde endast ett sjumeters spö med toppknuten lina där flötet bar tre gram. Till tafs körde vi Sufix Super 21 FC 0,14mm och krokar i strl 12-14.

Så dag två gällde det för min del en topplacering om det skulle bli medalj denna gång. Och till skillnad från dagen före började fisket bra, men det gällde oxå de övriga på sektionen. Tyvärr invaderades platsen efter en stund av stora mängder av extremt små löjor, som mer eller mindre gjorde det omöjligt att nå ner till den större bottenfisken. Dock fanns det områden på sträckan där de inte var så talrika, jag kämpade på så gott det gick och nådde till slut en femteplats på sektionen där det var väldigt jämna vikter. Löjproblemet var lika för juniorerna oxå denna dag, men de gjorde så gott de kunde.

Guld!

Det var dock glada miner på Team Storm denna hemresa då Amanda nu kammade hem sitt andra guld, min 11:e plats i hård konkurrens är ju inte fy skam heller om man ska rannsaka sig så här efteråt. Några till tävlingar inom mete står på agendan framöver, men jösses så mycket annat fiske det oxå är på gång!

Syns!

Comments

Kommentarer

Om Rapala Proguide