Gäddsatsning gav drömöringar

I veckan har det varit ismetesatsning efter grov gädda. Jag och mina vänner tänkte få årets första STORA gädda. 3 dagars pelagiskt fiske på 2 olika vatten var planen.

Första dagen kom vi ut sent men det började bra. Innan jag fått ut spö två fällde det på första spöt jag satt ut och årets första gädda kunde landas.

När jag fått ut mina spön fäller det igen på spöt längst borta. Springer dit och när jag kommer fram sprutar det lina från Shimano TR 200 rullen!

Sätter mothugget och Rapala Squallspöt böjer bra. Men snart ger den med sig men en fet gädda kan landas.

Det fortsätter fälla på mina spön och några mindre gäddor kan landas.

En fin eftermiddag med helt okey fart på gäddorna.

Andra dagen inleddes med en fantastisk soluppgång.

Danne gör dagens sista hål.

Denna dag fiskade vi pelagiskt över stora djup. Vi var medvetna om att fällen inte skulle bli många men att om rätt fisk högg kunde det vara drömgäddan.

Efter ett par timmar får Danne och jag våra första fäll. Men tyvärr är det sjöns mindre gäddor som är i farten.

Klockan går och och jag och Danne får en varsin gädda till. Precis när jag släpper tillbaka min gädda fäller det på Daniel Matspers spö längst ut. Det böjer bra i spöt med det verkar inte vara någon jätte fisk så jag går lugnt mot honom med avkrokningsmatta och tång.

Rätt som skriker Daniel!

-Öring! -Öring

Jag rusar och får se en grov fin öring under iskanten. Daniel är sansad och lyckad till slut få in två fingrar under hjällocket och kan landa sitt nya örings-PB.

71cm och väger 4kg

Det blev dagens sista fisk, men vilken otroligt vacker fisk!

Sista dagen åkte vi tillbaka till samma sjö men istället för Daniel Matspers hade vi nu med Niklas och Emil. Vi satte ut våra spön och idag var gäddorna orättvisa. Jag och Danne som nött i två dagar redan skulle bli helt utan fäll medan Emil och Niklas skulle få springa en hel del. Väldresserade mörtar.

Ibland är fisket orättvist. Emil får några fina gäddor medans Niklas får en snipa och några missade fäll.

Emil med en fin gädda

Varför han missar får vi snart svaret på. Han får två snabba fäll på två spön bredvid varann, fisken bara drar av. Men det går bättre tredje gången. Vi rusar dit och när vi kommer fram lämnar linan rullen i rask takt. Niklas sätter mothugget och fisken sitter. Men ganska snart ser både jag och Niklas att fisken inte beter sig som en gädda utan tankarna går genast åt att det kan vara en öring.

Pulsen stiger när fisken börjar närma sig hålet och väl där kan vi se en grov prickig fisk under den decimeter tjocka isen. Öring igen!

Jag gör mig redo att landa Niklas öring och det går smärtfritt.

66cm och 3,12kg , fantastiskt vackra fiskar.

Dessa vackra skapelser får givetvis simma vidare!

Tydligen får man inga fler fiskar när öringen för dagen huggit. Iallafall blev det så även denna dag.

Det som funkat bäst för både öringar och gäddor under dessa dagar är att placera mörten ca 1-3meter under iskant.

Nu hade inte vi riktat fisket efter öring utan gädda så skall man fiska riktat efter öring bör man nog gå ner i både krokstorlek och tafs dimension. Jag tror dock att man skall placera betesfisken i de övre vattenlagren dvs 1-4 meter under iskant.

Jörgen Storm skriver mer om ismete efter öring HÄR! (Läs detta inlägg så får ni se en drömöring)

Fantastiskt trevlig satsning och kul att få se att det finns så grymt fina fiskar här i skogarna!

Ut och njut! Skitfiske!

Comments

Kommentarer