Super Shadow Rap & Vinter prepp!

Vårda alltid dina beten, krokar och fjäderringar!

 

Bekännelsen

Jag har nog alltid vart en gäddfiskare!

Sen födseln faktiskt, eller åtminstone så långt tillbaka jag kan minnas. Det har alltid funnits en dragning och spänning till just det fisket. Så om fisket idag har en mer daglig inverkar på mitt liv. Finns samma känsla från barndomen kvar. Känslan från farfars gamla eka stirrandes på dom gröna monstren.

Genom åren har jag fiskat med otalt många varianter och material på beten. Vilket har lett mig till den punkt att mångt och mycket kanske går hand i hand. Sen kom jag i kontakt med Super Shadow Rap från Rapala.

Vid första ögonkontakt så växte genast en nyfikenhet! Jag ville verkligen lära mig mer om det här betet. En god vän till mig sen långt tillbaka och en meriterad Sportfiskare, och Rapala Pro Guide Mikko Seppänen var den som introducerade mig till detta bete.

Han hade själv en roll i utvecklingen av denna skapelse. Jag såg i ögonen på han hur mycket det här betet betydde och tron på det i hans ögon.

Några veckor senare hade jag mitt första egna exemplar i handen. Med stor övertygelse kan jag säga att rörelsen och mångsidigheten på Super Shadow Rap är verkligen imponerande.

Färgkartan är fräck och modern!

 

Super Shadow Rap

Låt mig få gå igenom lite av det tekniska om betet. Rapalas Super Shadow Rap är 16 cm långt och väger 77 gram. Den levereras med dubbla 3/0 krok från VMC. Jag skulle kategorisera betet som en kombination av en glider, jerk och en vobbler på samma gång.

Du kan rippa, twitcha eller monoton veva in betet och det bibehåller gången jätte bra. Men vid spinnstopp så kommer magin verkligen fram i betet. Det ”svävande” hänget är verkligen nått som måste upplevas med egna ögon!

Personligen fiskar jag mycket älv och sjö omkring Dalarna. Under vissa omständigheter kan ett bete som fiskar kring 1,5 – 2 meter vara ett kalas alternativ.

Och valet blir oftast en Super Shadow Rap. Man ska absolut inte vara rädd för att testa betet under pelagiskt fiske över djupare områden om fisken är aktiv.

Dom pelagiska huggen underifrån kan vara sjukt explosiva och roliga.

Arga hungriga gäddor tenderar att svälja betena hela!

 

Mycket väl godkänt!

Det finns en liten berättelse om ett av gäddpassen hemma i älven med Super Shadow Rap som jag tänkte berätta. Ni kanske kan ta med er nått tips och tricks från den.

Vi hade nått mitten av oktober och vattentempen låg strax under 7 grader.

Strategin för dagen var att söka dom större gäddorna inne i ett grundområde med anslutning till djupare vatten. Den här tiden på året håller området mycket stor brax. Det innebär att storgäddan garanterat  står och lurar nånstans!

I det här ”grundområdet” varierar djupet så pass att fisket med Super Shadow Rap är perfekt. Relativt snabbt hade jag kontakt med ett par mindre gäddor i två kilos klassen.

Under dagen koncentrerade jag mig på att fiska betet över olika djup.

Det var otroligt segt just idag och timmarna rullade på. Jag fortsatte att prova olika sätt att fiska betet på för att inte fastna i samma mönster.

Rörde mig sakta utåt mot lite djupare vatten och började presentera betet med långa ”dragningar” och långa spinnstopp. Plötsligt intill båtkanten dök en stor skalle upp och kikade på den svävande kreationen.

Ett par snabba knyck och PANG! där sätt hon!

Super Shadow Rap  är ett bete som oftast kan förändra en trög dag till en kalas dag! Du kan fiska det på så många olika sätt att tillslut hittar man oftast koden för dagen. Att våga prova olika tekniker och fiska på varierat djup med samma bete är en utmaning. Men lyckas du kommer känslan av stolthet och lärdom att kanta dina fiskepass mer och mer.

Tänger, krokar och fjäderringar av hög kvalitet gör jobbet smidigt!

 

Vinter prepp

En tid senare så släpper hösten taget och välkomnar vinterns skrud! I alla fall här hemma i Dalarna. Fokuset från stora predatorer läggs lite åt sidan och övergår till att vårda utrustningen.

Jag rekommenderar att ta dig tiden att rengöra dina rullar och spön så noga du kan. Ljummet vatten, såpa och rullolja så är jag i hamn inför vårens nya bataljer.

En annan sak att se över är fjäderringar och krokar på dina beten. I min ”vinter prepp” ingår det alltid att byta ut krokar göra nya tafsar och kolla fjäderringar om dom är dåliga.

Ta dig tiden!

En lugn kväll, med lite bra musik och vårda din utrustning så är du redo för kommande säsong!

/Jonatan Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors