”Vinterfiska” En spinnfiskares historia!

Säsongsavslut

Dag efter dag. Timme efter timme!

Förra årets upplevelser och minnen slår mig i tankarna. Dom är magiska!

När man tänker tillbaka på dom där tuffa dagarna med piskande regn och stormvindar. Men landar i klarblåa himlar och strålande sol. Det fanns en bred variation som kantade fiskepassen.

Det har nyligen firats nyår.
Flackandes står jag och stirrar ut genom fönstret på meter höga snöberg som tornar upp sig på baksidan av huset. Displayen på termometern pendlar fram och tillbaka.

– Minus tio….minus elva….Sommarkvällarna kändes ganska långt borta.

Jag har nog aldrig varit mycket för vinterfiske. Det var en lång tid sen jag faktiskt engagerade mig att komma ut på isen. Vinterhalvåret har alltid vart en tid av längtan. Och när man lyckats gå igenom nästkommande säsong för en si sådär 5te gången så tröttnar man.

Men man kan ju anpassa sig?

Jag skulle påstå att en av mina styrkor och i vissa fall svagheter. Är den intensitet jag ålägger mig själv när jag påbörjar nått nytt och spännande. Och när jag nu stod där och stirrade ut genom fönstret så växte känslan.

-Man kanske skulle ge det en mer ärlig chans?

-Det där vinterfisket som många av mina vänner alltid pratat om?

 

Förberedelser

Jag öppnade den knarrande gamla dörren ut till skjulet, för att sekunden senare inse att dom uråldriga metes och pimpel grejerna förmodligen inte skulle hålla om det väl klev på en stor gädda. Eller finare abborre.

Ett telefonsamtal senare så hade jag i någon form av hetsig förklaring dragit med mig min kompis Jimmy på isfiske tåget. Jimmy som redan var en van vinterfiskare med full utrustning kände ingen större oro för projektet.Vi känner nog igen oss alla, när man får en sån där fix idé. Det slutar i ganska många fall i ett besök på den lokala fiskebutiken. Eller runt surfandes på dina favorit fiske sidor på nätet. Och den här gången var nog inget undantag.

Jag kommer på mig själv bläddrandes hastigt igenom Rapalas nya vinter kollektion. Många av mina vänner pratar gott om nyheterna och utbudet som kommit.

Jag fiskar ju i vanliga fall med utrustning och beten från Rapala och Storm så självklart faller det sig naturligt att jag kikar på deras utbud.
Men också väldigt roligt att höra tissel och tassel från annat håll. Samt lokala butiker om just Rapalas vinter utrustning.Så för mig är det ingen idé att i detta inlägg jämföra deras utrustning med andras. Då jag inte vinter fiskat så himla mycket.

MEN en sak är säkert. När jag nu når sista sidan i utbudet.Du finner troligtvis allt du kommer behöva för att sparka igång ditt vinterfiske med buller och bång med Rapalas sortiment.

-Hmm ja en sån blir det.
-Och en sån!
-kanske en sån?

Dom ”röda” markeringarna var utspridda likt ett mästerverk av min 5åriga dotter, med ett paket nya kritor i näven.
Några dagar senare finner jag mig själv sittandes på golvet och beskådar min nya utrustning.

Det som slår mig vid första ögonkastet är modernt! och kvalitet!
Jag är spänd på att komma ut!

Knarrande isar och Rapala Fathom

Vi vaknade upp till en kylig och stilla vintermorgon. Medans vi packade ur bilen vid ankomsten så kisade vi ut över sjön.
Det låg ”mörkare” fläckar lite här och var som speglade sig i soluppgången. Plötsligt hördes några dova smällar och det knakade till i isen.

-Haha kommer det här va lugnt Jimmy?
-Inga problem mannen, det är bara övre skiktet.

Eftersom vädret hade förändrats till och från under flera dagar. Med plus och minus grader som kom och gick så bildades en hel del stöp på isen. Vatten nivån hade även stigit och tryckte isen gentemot kanterna. Vilket resulterade i det misstänksamma obehagliga ljud jag hört.

En av dom viktigaste sakerna vid vinterfiske är så klart säkerheten. Ett par riktigt bra is-dubbar är ett måste. Jag hade ju själv nu införskaffat Rapalas Isdubb som var riktigt smidiga och sköna runt nacken. Ställbart elastiskt band och riktigt bra handtag med grym komfort.

Medans vi nu borrade oss fram längs vår ut markerade ”4 meters” kant hade solen precis gått upp. Sjön vi fiskade idag är rätt så liten och har ett max djup på cirka 6 meter. Hörsägen om riktigt stora gäddor slår oss i tankarna.

Vi skulle precis rigga det sista spöt när ett pinglande ljud nådde våra öron! Jag blev den första som ivrigt tog löpsteget och började springa.Sufix linan sprutade av den nya Rapala Fathom rullen. Det blev en kort sekunds eller två väntan innan jag satte ett hårt och snabbt mothugg.

Fathom spöt bugade sig djupt. Och aktionen när jag drillade fisk var riktigt bra.
Spöna är gjorda av solid glasfiber med EVA fästen och trigger. Spöt klassas som ”Heavy action” och är 120 cm långt. Priset är verkligen förmånligt och i det stora hela är hela setet nått att överväga en investering i.

En vältecknad fin gädda närmade sig nu hålet. Inte den största man sett kanske men ändå en välgödd sak med fin buk. Det kändes riktigt roligt att kunna landa första fisken på den nya utrustningen åtminstone.

Pimpling i väntan!

Det finns många fiskare som verkligen älskar pimplingen på vintern. För vissa är till och med vinterfisket större än sommarfisket.

-För dem är kanske pimplingen lika intensiv som spinnfisket för mig?

Jag har under den här dagen upplevt det väldigt skoj att vistas ute på isen. Dock har pimplingen idag endast blivit ett substitut i väntan på fällen på ismetet.Vi borrade snabbt upp några nya hål med min nya Rapala borr. En portabel smidig borr med bra funktioner för att kunna fälla ihop den. stadiga handtag och vassa skär. inga konstigheter där jag var super nöjd!

Jimmy var mer intresserad av dom nya balansarna från Rapala och satt nu och kika ner i asken.

-Du Nellfors!? Fan dom här var riktigt fina.

-Haha ja där har dom lyckats va!? skit snygga färger också!

Jag tänkte bespara oss lite text idag(haha) genom att inte gå in allt för mycket på Rapalas balansare. Många är säkert redan väl insatta i dem och för er som inte är det så kommer jag berätta mer om dom i ett mer ”pimplings” inriktat inlägg längre fram. Och hur jag upplevde fisket med dem.

Men så länge så nöjer jag mig med att berätta att det pimpel setet jag personligen köpte var ett Rapala pimpel spö som är riktigt trevligt. För att sen pryda asken med några nya balansare som Snap Rap, Jigging Rap och Flat Jigs. Super fina färger och hög kvalitet på dom här balansarna och jag tror många vinterfiskare är kära i dom här.

 

En lärdom i erfarenhet

Dagen gick och några mindre gäddor fick syna dagsljuset. Platsen runt eldstaden var varm och bekväm. Då och då fick vi värma upp våra frusna fingertoppar.

-Det här var inte alls dumt faktiskt.

Om du överväger vinterfiske så kan jag rekommendera att först av allt införskaffa bra och värma kläder. Någonting varmt att dricka under dagen är ett stort plus. Hjälpmedel som tändare, kniv eller yxa för att göra en eld och värma sig är kalas. Och det höjer så klart faktorn under en kall dag.

Däremot skulle jag inte rekommendera att ismeta när det är för kallt. Till fördelen för fisken och dess välmående. Speciellt inte om du har för avsikt att väga, mäta och fota ovanför vattenytan. Fiskens ögon och vitala delar är känsliga. Och kan vi bidra till ett mer hållbart fiske så är det positivt om alla gör sin del.

Om du nu vistas ute på isen och vill göra en så ”säker” Catch and release som möjligt så finns det ju massvis av olika produkter och sätt att göra det på.
Jag använder mig av Rapalas ”combo multifunction” väska. Dels kan jag använda den till att bära mina ismetesspön ut och hem från isen. Men även veckla ut och använda den som våg och mät väska kombinerat med Rapalas utdragbara måttband.

Ett ismete set för mig består då numera av spön i klassen Heavy action. Ca 120cm långt och Rapalas lågprofil rulle med Sufix nya 131 lina som är en tvinnad super bra lina med galet bra vattenresistens. Och eftersom jag kommer rikta mina kommande pass under mildare dagar så passar en tvinnad lina mig bra. Är det kallare kan en nylonlina vara att rekommendera.

Och så glömmer vi inte säkerheten förstås! Kolla isarna innan ni ger er ut på dem. Införskaffa ett par bra isdubbar!

Min dag på isen var helt klart en bra upplevelse. Härifrån och framåt kommer jag garanterat att utöka mitt vinterfiske mer och mer. Även om längtan till spinnfisket alltid kommer ligga och gro haha. Men har du aldrig vinter fiskat så tycker jag du tar dig ut på isen med ett par kanske mer erfarna vänner och ger det en chans. Ta med familjen eller flickvännen och gör det till en heldag med skratt och skoj!

Så önskar jag er ett skitfiske därute!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors