Där drömmar blir verklighet

Ja då var man hemma i vardagen igen efter en av mina häftigaste fiskeupplevelser någonsin. Vi i svenska Rapala ProGuideteamet tillbringade några dagar uppe i Nordnorge på ön och fiskeparadiset Söröya. Inte bara ett fiskeparadis, utan ett ställe med fantastisk natur.

Vi bodde på Sørvær gjestehus där vårt fiske utgick ifrån. Ett bra tips om ni blir sugna att testa havsfisket i nordnorge.

Eftersom det här var första gången jag fiskade på detta sätt rekommenderar jag er att läsa Mogge Lewins inlägg där han tipsar om utrustning mm som ni hittar HÄR.

Men fisket är i sig inte så invecklat. Självklart behöver du spö och rulle som pallar trycket när det rätt som det är kan hugga en 100kg+ hälleflundra på din Storm Jigg.

Jag fiskade med ett Shimano spö som hette Aspire 30-50 pund och på detta spö satt det en Shimano Tekota rulle med räkneverk. Just räkneverket kan vara till bra hjälp när du ser fisk på ekolodet som står en bit upp i vattnet och vill fiska på dessa. På rullen hade vi en relativt grov spunnen lina, en Sufix 832 och i änden på linan en flourcarbon tafs med 1,2mm dimension. Till sist en grov fjäderring som håller, där vi fäste våra beten.

Beten jag använde var Storms jiggar Storm Giant Jigging Shad samt Storm Giant Jigging Curly Tail. Grymt bra och hållbara jiggar!

Till dessa använde jag Storm Jigging head. Man använder tunga skallar så man tar sig ner på stora djup snabbt. Vi fiskade på djup från 12m ner till 120m. Fisket går till på så sätt att man oftast driftar med strömmen. Släpper ner betet till önskat djup, några lockrörelser och sedan vevar upp några meter. Samma visa igen och igen sedan ner igen på samma sätt. Man kan säga att man fiskar trappstegsmodellen. Lite beroende på vilken art du vill rikta ditt fiske efter.

Nu till själva fisket under resan. Mitt mål för resan var att fånga den tyngsta fisken hittills i mitt liv dvs en fisk över 12,15kg. Om det så var hälleflundra, torsk eller blåval var inte så viktigt. Det skulle visa sig bli ett nytt viktrekord för mig. Det blev flera fina torskar över denna vikt.

Här blev det dubbeldrill när både jag och Mogge krokade en varsin torsk på 20kg+.

Det blev även en liten hälleflundra, sej och havskatt.

Häftiga fiskar, men var försiktig. Dom bits!

Sista turen ut på havet kom också den tyngsta fisken för mig. En enorm torsk på 24kg. Nästan overkligt stor tyckte jag.

Lycka!

På grund av denna torsk blev det ett dopp i det 4a gradiga havet. Men det var det lätt värt. Uppfriskande kan man säga!

Vill ni uppleva böjda spön och skrikande rullar och fiskar som är så starka att du får kämpa dig svettig rekommenderar jag en tur till Söröya. Naturen är fantastisk. Höga klippor och snötäckta toppar. Ett fantastiskt fågelliv med allt från havsörnar till lunnefåglar, och har du riktigt tur dyker det upp späckhuggare eller valar.

Huggen är stenhårda så håll hårt i spöt och ibland börjar ”bottennappen” röra sig.

En sista viktig sak! Slarva inte med säkerheten. Vädret kan variera snabbt, en bra ursuit eller bra flytoverall eller både och är att rekommendera. Fråga guiderna eller kunniga personer på plats. Havet är mäktigt och det skall man ha respekt för!

Det är inte så här platt alla dagar!

På väg hem till vardagen igen.

Till slut vill jag ta tillfälle i akt och tacka alla inblandad för en fantastisk resa. Hit ska jag igen! Denna resa kommer jag aldrig glömma!

Testa detta!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids