Havsfisketips för hälleflundra

En fantastisk vistelse på Sörvaer Gjestehus är till ända. Några dagar där nya personbästan avlöste varandra. Jag ska dra lite kort om hälleflundrafisket här nedan.

Bestäm er för att jaga hälle, då får man flest kontakter. Chanserna ökar om man riktar in sig på platser där hällen huserar. Är du inte bekant med området så ta hjälp av lokala proffs.

Vi fiskade mycket runt och på grundtoppar kring 15 m med ett runtomkringdjup på mellan 30-60m.

Hitta stim med småsej.

Gör korta drifter över områden du tror på. En drift på 20-40min håller glöden vid liv. Börja om, jobba med jiggen. Se till att ha en bra drift så att du täcker vatten. Hitta hur strömmen går för tillfället.

Min första flundra tog efter ett uppvev 8m från botten.

Nästa flundra tog vid nedsläpp efter byte av fiskeplats. Efter att ha släppt ut hela första färgen av Sufix 832 multicolour linan kände jag en stöt i jiggen. Jag stannar genast, småknycker varpå jag riktigt känner hur hällen knaprar i sig betet. Väntar på att spöt får en rejäl böj och drar på två ordentliga mothugg. Fisken rusar genast till botten, här är det 32m djupt. Flundrorna går ofta pelagiskt. Jag har alltid stenhård press på fisken så fighten varar inte särskilt länge.

Vid ytan är det viktigt att vara redo! Går inte landningen undan så kan ni ge er på att få dra upp ett tefat från botten igen…

Fiska med ett par goda vänner, mycket trevligare och säkrare.

Lär dig Uni-knot. Denna knut är bra till det mesta. Passar dessutom tjockt tafsmaterial. På 1mm sufix gör jag 3varv. (Tunnare lina fler varv) .

Stinger eller inte ? Är siktet inställt på flundra och det inte går allt för mkt annan fisk i området har jag gärna en stinger på undersidan där curl tailen slutar. Detta för att inte i onödan skada bifångster och ödsla tid på att pilla ut en stinger. Man får göra precis som man vill.

Läs gärna mina vänners inlägg om havsfiske. Finns mycket kunskap att hämta.

Utrustning för Norge som står pall!

Spö: Shimano Aspire 30-50 Lbs

Rulle: Shimano Talica 10 II

Huvudlina: Sufix 832 multicolour 0,33 eller tjocklek man själv föredrar.

Tafs: 1m Sufix fluorocarbon 1-1,2mm.

Bete: Storm Wildeye giant jigging shad/curl tail

Foto: Ove Johansson

Mvh Ingemar

PS. Fångar du ett pb med Rapalagänget så måste du bada. Jag passade på att fiska samtidigt.

DS.

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson