Gröngula gäddbeten

Valet av färg är många gånger en het fråga bland sportfiskarna och ofta står man där och funderar vilken färg man ska knyta på för att maximera sina chanser. Valet av färg är en svår fråga och det finns nog få sanningar då det är svårt att veta i förväg vilka färger som fungerar bäst den aktuella dagen i det givna vattnet. Men att färgen har betydelse är jag övertygad om då man så många gånger i livet sett sån skillnad på hur en färg dominerar.
Närmaste vi kan komma sanningen är rutin. Alltså timmar på vattnet och erfarenhet om vilka färger som BRUKAR fungerade i det givna vattnet under visst ljus och vissa förutsättningar. Snabbt bygger man på sig ett gäng favoriter och tar jag tex några av mina hemmavatten så vet jag att bruna nyanser, naturtrogna beten och grön/gula kombinationer är heta. Dom gröngula går framförallt bra för mig när det är relativt gott ljus ute medan dom mörkare nyanserna dominerar dagar med dämpat ljus (molnigt).
Gröngult är en klassisk färg gillad av många fiskare runt om i landet och som ni ser på bild så föll mitt färgval på just det denna fina vårdag då gäddorna ej var helt lättlurade. En snabbt fiskad Peto i gröngult varvat med spinnstopp och långsammare vevtagning gav mig till slut fiskarna som räddade dagen.
Gröngult tycker jag även är en av färgerna som kan räknas in som allround-färger och fungerar i otroligt många typer av vatten. Är det någon vatten jag ej favoriserar dom så är det nog kristallklara sjöar där jag hellre väljer kalla och neutrala färger i vitt, blått, silver osv.
Har man en uppsättning olika färger mellan naturtroget, dämpat, mörkt och skrikigt så kommer man ha med sig rätt färg för alla situationer.

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen