Sommarens Arga Gösar!

En vacker sommargös i all sin glans.

 

Vänskap, skratt och sommargösar

Vi befinner oss mitt i den svenska högsommaren. Men som vi alla vet så kantas den såklart med ett väder som pendlar mellan kallras och ökenhetta. Denna tid på året har under dom senaste åren berikats med gösfiske för min del. Med lätt utrustning och soliga dagar så har denna typ av fisket verkligen blivit lätt att förälska sig i.

Det är tidig lördag morgon. Jag sitter på trappan i väntan på en god vän. Daggen ligger pärlandes i gräset framför fötterna på mig. Just som jag tar den sista klunken ur kaffekoppen, så hörs ljudet från bilen som svänger in på gatan.

– God morgon Jonatan

-God morgon kompis! Ser ut att bli en fin dag idag va?

Vi är glada och förväntansfulla inför dagens fiske.

Spinnfiskad sommargös med lätt utrustning och extremt hårda hugg är vår förväntan. Bilresan svischar snabbt förbi. Ett snabbt stopp för att plocka upp vår tredje kompanjon för dagen hinns även med. Jocke som även numera kallas för Drop-shot kungen är glad och även han full av förväntan.

Första kastet!

Ekolodsskärmen ändrar sakta bottenfärg. Och vi närmar oss hårdare strukturer. Vi ser snabbt små ekon som pryder den undre linjen.

-Här blir väl bra va grabbar?

-Kör på bara, Jag tar en på första.

Backlund är snabb på spöt och drar ivrigt iväg det första kastet. Man kunde inte räkna många sekunder innan han ropar till.

– Japp där satt nummer ett!

Jag tittar upp och skrattar lite åt han när han krokar av en fin liten gös i vattenytan. Dom här dagarna brukar vara berikade med mycket skratt. Och ett fiske som kan bryta av hetsen och jakten efter dom allra största. Åtminstone för min egen del. Jag tar god tid på mig att rigga iordning spö, rulle och beten. Jag har dom senaste gångerna kört en ny kombo från Shimano som jag verkligen fattat tycke för. Ett Sustain AX Spinning 14-42 gram med en Sustain 3000 Haspelrulle. En dröm kombo som i första hand uppfattas som väldigt lätt i handen. Men samtidigt har ryggraden att kunna nita och drilla lite större gös och gädda.

Betena kom att variera under dagen. Men en stor favorit har blivit Storms 360 Searchbait. Den går utmärkt att använda med original huvudet om man vill fiska ”frivattnet” över djupare områden. Eller rigga dom med en vanlig jiggskalle för ett tyngre fiske. Den kommer i olika storlekar och jag provar mig fram i storlek och riggning under dagen.

 

Extrema hugg!

Har du aldrig provat fiska gös så är det verkligen att rekommendera. Ett smidigt och lätt fiske för hela familjen måste jag säga. Speciellt om du har tillgång till båt. En dagstur med ekan och en packad matsäck kan inte bli annat än succé.

Leta efter grynnor och vad du anser och tror är hårdare struktur och bottenhårdhet. Ett haspelspö och rulle med några jiggar och jiggskallar i varierande storlek så är du i hamn.

Vi gör en snabb förflyttning och jag ställer mig och gäspar lite lätt. Solen ligger på och handlederna börjar ömma. Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Huggen och gösarna avlöser varann titt som tätt och vi har ett riktigt lyckat fiske.

-Men nu ni grabbar! Om det inte är en gädda så kan det vara en större gös.

Backlund sneglar bort mot mig och jag ser lite fundersam ut.

-Håven?

-Haha ja du kan ta fram håven ifall.

Sekunderna senare ligger det en jätte fin gös i håven! Färgerna och dom vackra fenorna är nått som verkligen gör gösen till en foto vänlig fisk.

Jag överlämnar håven och drar själv iväg ett kast. Vi står på ett djupare område kring åtta meter vilket gör att jag använder mig av en tyngre jiggskalle för att lättare få kontakt med botten. Låter betet dunsa några gånger samtidigt som jag vevar hem några meter…..

-Japp! där satt den.

Hela vårens gäddfiske och efterleksfiske i all ära men nog är det speciellt när gösens hugg strömmar genom hela handleden likt en åsksmäll från en svart himmel!

 

Ett magiskt avslut

Dagen går mot sitt slut och den lilla vinden vi har haft under dagen börjar sakta avta. Solens strålar börja sakta skifta färg och dunklet sänker sig sakta runt om oss. Det behöver inte vara krångligare än så här! Jag har verkligen haft en toppen dag. En dag med spänning och en dag med mycket skratt och sarkastiska ”kompis” kommentarer. Och vi vet alla hur dom kan lyda en dag i båten. Dom här passen är långt ifrån jakten på den största fisket i vattnet. Men hux flux så sitter det en större fisk och då blir lyckan så klart ännu påtagligare.

Det är väl i sådana ögonblick, som dom här! Man önskar att man kunde få stanna tiden lite extra…

 

 

 

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors