Årsbästa på Peto

I år har det blivit mest abborrfiske för mig. Men för några dagar sedan bestämde jag mig för att göra ett försök efter stor gädda.

Bilen packades och båten häktades på, nu skulle det bli gäddfiske. Väl framme vid sjön trailade jag i båten och packade i alla prylarna i båten och hoppade i. När spön, beten, batterier och ekolod är på plats märker jag till min stora förskräckelse att jag åkt ifrån ekolodsgivaren. Eftersom denna sjö ligger en bit hemifrån så var valet att packa ihop igen och ge upp eller fiska utan ekolod. Ni förstår säkert vilket av alternativen det blev. Fiska! Det fick bli spinnfiske på områden på sjön som jag har hyfsad koll på.

Första stället är en djupkant upp till en grynna med mycket struktur på botten. Började fisket med att fiska lite djupare.

Få ner dina beten djupare med R.I.P Adaptern.

Med hjälp av R.I.P Adapter kan du vikta dina X-Rap Otus och X-Rap Peto genom att använd vikterna från R.I.P Multi Depth Screw System och trä på dessa på adaptern. Grymt smidigt. Du väljer själv hur mycket vikt du skall använda.

Fisket börjar trevande men rätt som det är hugger det stenhårt. Gäddan som hugger håller på att slita spöt ur handen på mig. Efter en härlig fight kan jag håva en grov och fin gädda på ca85cm.

Härligt att känna hårda gäddhugg igen!

Släpper tillbaka denna fina gädda och efter tre kast hugger det stenhårt igen. Ännu en fin gädda på ca 85cm. Släpper tillbaka den och lägger ett kast på samma ställe.

En, två och tre vevtag….PANG igen! Stenhårda hugg och åter en kampvillig gädda på ca 85cm. Ibland står gäddorna tätt och dessa verkade även vara stöpta i samma form.

Det blir inga fler gäddor på det stället så jag gör en förflyttning till en djupkant som jag vet vart ligger utan ekolod. Tyvärr blir det bara två försiktiga hugg där som jag missar. Nu är det inte lång tid kvar tills jag måste åka hem. Tiden går fort när man har kul. Det får bli ett sista ställe innan jag ger upp, tänkte jag för mig själv.

Sista stället är en stengrynna som går från sju meter upp till ca tre meter. X-Rap Scoop, Super Shadow Rap och X-Rap Peto är riktigt bra beten till gäddfisket.

Börjar fiska av kanterna på grynnan med min Peto. Inget händer. Kastar upp på toppen av grynna och där kommer hugget. Tyvärr missar jag. Gör några kast till innan jag byter till en annan färg på Peto. En ny färg som kommer i butik senare. Den har fiskat riktigt bra dom få pass jag lagt på gäddfiske i sommar.

Andra kastet tar det tvärstopp. Sätter mothugget och det är en tung fisk. Fisken går djupt medans jag gör allt jag kan för att den inte skall gå ner bland stenarna. Mitt Yasei Pike 230XXH Casting 56-170g spö får jobba kan jag lova.

Till slut bryter en bred rygg ytan. Men den är inte klar ännu. Den gör en lång rusning när den får syn på båten. Till slut får jag in gäddan till håven och efter några halvtaskiga håvningsförsök ligger hon där i håven. Det är viktigt att försöka korta ner fighterna nu när det är varmt i vattnet. Annars drar gäddorna på sig ”mjölksyra” och kan dö.

Den ryggen skojar man inte bort!

Adrenalinet sprudlar och glädjen är total! Nu återstår bara att se vad hon väger och mäter. Blöter IKEA-påsen och förbereder vågen. Vågen visar 9,8kg med IKEA-påse så vikten på gäddan är 9,5-9,6kg. Den mäter 114-115cm. En riktigt snygg sommargädda.

Fantastiskt fin fisk, och Peton visar åter att den är en storfiskmagnet.

Sedan får denna underbara skapelse simma ner i djupet hon kom ifrån.

Det fick bli ett värdigt avslut denna fisketur. Gäller att sluta på topp. Nöjd och adrenalinstinn begav jag hemåt. Det gick att lura fina fiskar utan ekolod och en sak är säker Rapala X-Rap Peto är ett bete stora gäddor gillar!

Ut och njut!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer