Gäddattack och gäddrace

En dag förra veckan begav vi oss ut på expedition. Jag och min vän Martin packade bilen och drog med oss båten till en sjö mitt i ingenstans. Det skulle bli gäddfiske i en ny sjö. Vi skulle även få vara med om en gäddattack på nära avstånd men det kommer vi till.

Väl framme vid sjön var steg ett att hitta ett bra ställe att bära ner båten på. Efter mycket om och men så låg båten i vattnet, packad och redo för äventyr. Eftersom vi inte visste hur sjön såg ut under ytan började vi med att ”bonnatrolla” samtidigt som vi loggade upp sjön med hjälp av vårt ekolod.

Genast hittade vi botten med stenstruktur som vi bestämde oss för att fiska av. Vi ankrar upp och börjar spinnfiska. Redan andra kastet har Martin ett hugg. Jag är fräck och kastar min Rapala X-Rap Peto åt samma håll. Det hugger och dagens första gädda kan krokas av vid båtkanten. Det dröjer inte länge innan även Martin får sin första och andra gädda.

Sedan är det dags att förutsätta att ut forska. Vi fortsätter att ”bonnatrolla” med varsitt spö. Rätt som det är hugger det på min Peto. Det är en liten gädda. Jag vevar in den snabbt i ytan. Precis när den kommer in till båtkanten händer något riktigt häftigt. Från ingenstans kommer en STOR gädda och tar den mindre jag har på kroken. Jag kan inte göra annat än att se på när den simmar ner i djupet med ”min” gäddsnipa.

Efter en lång rusning trots maxbroms på Shimano Calcutta rulle, kan jag till slut börja veva in de båda gäddorna. Det går tungt men ca tre meter från båten kommer en sargad gäddsnipa upp i ytan, med den stora gäddan som håller ett fast grepp tvärs över bakre delen av den lilla gäddan. Martin gör sig redo med håven medans jag försöker få de båda gäddorna närmare båten. Tyvärr bestämde sig den stora för att ge upp sin lunch och simmar ner i djupet igen. Vilken mäktig upplevelse!

Detta var svaret vi ville ha. Det verkade finnas större gädda i sjön. Vi fortsätter vår bonnatrolling tills vi hittar en gammal risvase på botten. Vi ankrar upp och det dröjer inte länge innan vi har gäddkontakt. Vi drar gädda i vart och vartannat kast. Dom är inte stora men fantastiskt kul med många hugg. När klockan är 13 har vi landat ca 15gäddor. Inga stora men vi vet ju att dom finns där.

Vi styr båten mot land för nu behöver vi fylla på våra energidepåer. Det blir korv med bröd, alltid lika gott efter en förmiddag på vattnet.

Efter den välbehövliga lunchen fortsätter vi söka intressanta områden på sjön. Efter en kort stund hittar vi en kant från fyra till sex meter som håller massor med betesfisk. Vi ankrar och börjar kasta våra beten. Vi hinner inte med många kast innan jag hör Martin säga:

-Nu!

Någon sekund senare smäller det på min Peto också.

Dubbeldrill.

Sämre kan man ha det.

Det fortsätter hugga. Men än har vi inte krokat någon av sjöns bättre gäddor. Rätt som det är får jag ett ”slackhugg”. Mothugget sitter och efter någon sekunds drillande ser vi en stor skalle bryta vattenytan. Martin greppar håven och där ligger dagens första gädda över metern.

Fantastiskt kul att hitta en av sjöns lite bättre fiskar.

Tyvärr blir detta dagens största fisk. De mindre fortsätter att hugga men det blir glesare och glesare mellan huggen ju längre in på eftermiddagen vi kommer. Till slut har vi lurat 27 gäddor med en topp på 105cm. Det måste ses som en riktigt bra dag på sjön.

Dagens bästa beten. Rapala X-Rap Peto och Rapala Super Shadow Rap

Betena som lurade flest gäddor för mig var Peto och Super Shadow Rap båda i färgen SCRR. Peto när jag spinnfiskade och Super Shadow Rap när jag bonnatrollade. Att trolla Super Shadow Rap samtidigt som jag gjorde några tempoförändringar genom att dra spöt framåt och sedan släppa efter visade sig vara riktigt effektivt. Ofta kom huggen när släppte efter.

Det som funkade även i denna sjö var att leta stenstrukturer efter botten samt betesfisk.

Det blev en lyckad dag med både gäddrace och gäddattack!

Ut och testa nya vatten! Riktigt spännande!

Ut och njut! Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids