Mörkare Tider! Jakten på storgäddan!

En prakt fisk som vågar ge sig ut i skymningen och leta föda!

 

”Känslan”

-Idag känns det bra Jimmy! Jag känner det på mig att vi kommer ramla över nån bättre fisk. 

-Jaa, Jag hoppas du har rätt. En fin kväll kommer det bli oavsett!

Jag sneglar bort mot andra ändan av båten och kikar på min vän med ett leende. Vi har precis lagt ner båten för att kvällspass på älven. Vattnet ligger alldeles stilla och kvällsljuset speglar sig i ytan. Vi har passera dom långa ljusa midsommarnätterna och mörkret faller på snabbare på kvällarna. Innan vi vet ordet av är sen-sommaren och hösten här.

-Vad tror du? Jag tror vi lägger energin på branterna dom första timmarna. Och söker grundare vatten senare? 

-Ja det låter som en bra idé. 

Vi närmas oss första stoppet. Jag rotar runt lite i lådorna och tankarna pendlar mellan paddel eller ett tail-bete.

Xrap Otus har  satt sin prägel som årets nyhet och släppt några riktigt fina gäddor i bagaget. För mig har det blivit ett ”Storgäddsbete” med lunkande gång och riktigt fin gång på tailen. Betet rör sig magiskt när det sakta sjunker ned längs brantkanterna.

Rapala X-Rap Otus har en siluett som kommer attrahera många av våra vackra gäddor! 

”Spänningen”

-Haha vet du en sak Jimmy? Det är fan konstigt, Trots att man står på olika vatten och harvar på kvällar efter kvällar. Vecka in och vecka ut så är spänningen nått jag inte kommer ifrån. Jag älskar fortfarande varje minut på vattnet. Speciellt sådana här kvällar. 

-Jadu! Jag kan verkligen hålla med dig. Det gör nog inget om det inte smäller ikväll i den här solnedgången! – Haha

När jag fiskar dom branta kanterna i mitt älvfiske så finns det några grundläggande saker man kan tänka på. En bra placering av båten och ankringsposition är en bra sak att tänka på. Jag brukar antingen ankra på grundare vatten och kasta ett par längre kast utöver kanterna mot djupare vatten. För att sakta veva in betena mot grundare vatten. Ett par långa vevstopp är inget att underskatta.

Eller placera båten på djupare vatten och kasta in på grundare områden. Oftast fiskar jag då lite snabbare med kortare vevstopp. Försök att ha koll på var brantkanten börjar och planera ett av spinn-stoppen just där. Har du turen med dig så står det en gädda eller två och lurar på betesfisk som råkar simma ut lite för långt över kanterna! Ett grymt allsidigt bete som jag lyft fram många gånger i olika inlägg är Rapalas X-Rap Peto. Som egentligen inte behöver nån närmare presentation. Betet som skördade många fina och stora gäddor i Youtube produktionen (Pikefight) och räddat många olika tävlingar under årets gång är en given favorit i lådan.

Just X-Rap Peto är ett bete som man kan använda effektivt när man står på djupare vatten och kastar in på grundkanterna i älven och ”spinna” på betet snabbt med korta stopp. Rasslet och gången kommer leverera fisk med säkerhet!

Rapala X-Rap Peto ”The Finnish beast” i färgen ROLL 

 

”Väntan är över”

-Var det pet?

Jimmy reagerar kraftigt och mothugget sitter hårt. Men det är stumt!

-Sten! Men jävlar va rädd jag blev. -Haha, den stötte lite lätt mot kanten först innan det satt!

-Haha ja dom är luriga ibland. Men mothugget satt kan man ju säga. 

Jag står fortfarande kvar i fören och kikar bakåt mot Jimmy. Den här gången flinandes, följt av ett lätt roat skratt.

-Jag dom växer inte på träd kompis!

Vi gör en ny ankring och just som surret från elmotorn avtar så hör jag min lina skära genom luften. Betet landar i vattnet och ringarna på vattnet sprider sig bredare. Kvällen är tyst och lider snart mot sitt slut. Kylan har trängt på och vi är tvugna att klä på oss. Det enda som hörs är några små gnissel från rullen när jag vevar på mot brantkanten. Vevar…stoppar…vevar….stoppar……

Plötsligt känner jag ett svagt ”tickande” stöt i spöt. En hundradelssekund efter tar det stopp i grejerna!

-FISK!! Japp där satt hon!

-Är det håv?

-Ja det är håv. Den här är bättre helt klart.

Jag väljer att drilla fisken så fort och hårt jag kan. Vatten tempen är relativ hög och jag vill inte att fisken ska drabbas av allt för mycket ansträngning.  Jimmy står stadigt med håven och håvnätet i händerna.

-Åh där ligger hon kompis! -Yes!

En otrolig vacker fisk i sista ljuset på en magisk kväll!

 

 

 

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors