Lyckat rödingfiske när detaljerna föll på plats

Ibland ligger skillnaden mellan succé och fiasko i de små detaljerna. När man lyckas knäcka koden för dagen känns det givetvis extra kul. Precis så kändes det i lördags när jag fiskade röding.

Efter en tids uppehåll från fisket på grund av mycket jobb var det äntligen dags att komma ut på sjön igen i lördags. Båten trailades till Vättern och målet för dagen var sjöns vackra rödingar.

Inledningsvis så hade jag svårt att hitta några större ansamlingar av fisk. Som jag skrivit om tidigare fiskar jag helst i områden där jag ser flera individer. Natten och förmiddagens hårda blåsande, med starka strömmar till följd, kanske hade ett finger med i spelet.

Efter lite letande så hittade jag i alla fall ett område där ett gäng fiskar patrullerade fram och tillbaks efter en djupkant. De visade inget större intresse för betena som presenterades… En fisk drog försiktigt i jiggstjärten utan att krokas och en till, som kändes liten, släppte halvvägs.

Ett par distans bort fiskade ett par kompisar, Robban och Kent, och efter tips från dem om att de hittat ett område med mycket fisk så flyttade jag mig. Väl på plats så hittade jag en fläck en bit ifrån dem där det var gott om fisk som följde betena utan att hugga. Det behövdes uppenbarligen något extra för att trigga dem…

Extra spinn-och-bling gav hugg

Jag bytte originalkroken på Gomokun mot en nyhet från VMC som lanseras nästa år. En trekrok med spinnarsked, så kallad hybrid bladed, för lite extra liv, rörelse och blänk. Det har som bekant rödingen inget emot – det har bland annat Ove rapporterat om tidigare.

I första nedsläppet jagade en röding efter men istället för att tvärvända, som de gjort tidigare, efter en stund så klippte den betet. En fin fisk, uppskattningsvis strax under tre kilo, krokades av och simmade piggt åter.

I nedsläppet efter var det två fiskar som tävlade om samma bete. Den snabbaste av de två var en röding som bar tydliga spår av närkontakt med en gädda.

Under en intensiv period om ungefär 15 minuter hade jag landat, och returnerat, en handfull fiskar och missat ett par hugg. Allt efter att jag bytt krok… Slump? Jag ville inte tro det men ville samtidigt få det bekräftat.

När jag hittade en ny grupp med fiskar testade jag ett bete utan spinnar-kroken och de följde bara efter utan att hugga. När Gomokun med lite extra ”spinn-och-bling” presenterades för samma fiskar kom huggen omgående.

Ibland är det, som sagt, i detaljerna skillnaden ligger och när man hittar något som ger den lilla extra fördelen kan fisket upplevas enkelt. I lördags var VMCs kommande nyhet en game changer, som det så populärt kallas, för mitt fiske. 2020 kommer den i butik och jag är säker på att fler predatorer än rödingen kommer gilla det extra blänket som det innebär. Själv kommer jag testa den på abborren under hösten!

Comments

Kommentarer