10kg gädda på Rapala X-Rap Peto 14cm

Förra veckan fick jag hem de nya Rapala betena Rapala X-Rap Otus 17cm och Rapala X-Rap Peto 14cm. Detta är alltså mindre varianter av Rapala X-Rap Otus (25cm med Curlytail) och Rapala X-Rap Peto (20cm med paddel).

Jag såg genast två grymt fina beten med grym finish! Den första tanken som slog mig var att dessa måste vara perfekta tävlingsbeten.

Dagen efter var det dags att pröva den lilla Peton. Det tog två kast innan gädda nummer ett högg.

Ingen jätte men ett bevis på att det är ett bete som fångar fisk.

Det dröjer inte länge innan det smäller igen.

Den lilla Peton visar gång på gång att det är ett grymt gäddbete. Dagen avslutas med att dagens största hugger.

En 90fisk gav en försmak vad som komma skall!

Nu var frågan om Rapala X-Rap Peto 14cm även kunde lura större fiskar. Det svaret skulle jag få tidigare än vad jag vågat hoppats på.

Förra helgen var jag och Jörgen Storm ute på en abborrsatsning. Som den gäddfiskare man är så smög jag med mig en låda med gäddbeten. Bland dessa beten fanns två stycken 14 centimeters Petos.

Första kvällen avslutar vi vårt abborrfiske på en kant mot en djuphåla som håller mängder med betesfisk. I kvällens sista kast smäller det stenhårt på min Joker Shad och en fin gädda kan landas.Ser ut som en ännu större varit där och tuggat.

Jag säger till Jörgen att här ska vi även avsluta nästa kväll och då ska jag testa gäddan istället. Vi åker hem och precis som vi planerat så åker vi och ankrar på kanten på djuphålet kommande kväll.

Jag klipper av FC- tafsen som sitter på mitt lite grövre abborrspö och knyter dit en tunn ståltafs istället. På den fäster jag en 14cm Peto med 20grams vikt på en R.I.P Adapter.

Kastar ut och låter Peton sjunka till botten. Tar hem den genom att veva 3-4vevtag för att sedan släppa ner mot botten igen. Första kastet händer inget.

Kastar ut igen snett utöver kanten mot djuphålan. Ner på botten och 3-4 vevtag. Ner på botten igen. I det fjärde droppet smäller det!

SMACK!

Abborrspöt står som ett u och jag måste lossa lite på bromsen så inte spöt skall ge vika. Tittar på Jörgen och säger:

– Det var nog inte så dumt att pröva gädda ändå.

Gäddan stångar på längs botten och jag börjar misstänka att det är en bättre fisk jag krokat. Metern är det nog tänkte jag.

Efter en stund får jag upp gäddan så jag kan skymta något under båten men den är långt ifrån färdig att håvas. Den rusar återigen ner mot botten. Det var bara att börja om.

Nästa gång går det lite lättare. Jag ber Jörgen greppa håven och göra sig redo. Gäddan bryter ytan 3 meter från båten och Jörgen gör sig redo. Men då kommer en rusning jag sällan skådat. Rullen skriker och gäddan rusar 15-20 meter snett utåt likt ett skenande timmertåg.

Nu börjar jag förstå att det kanske är en riktigt fin gädda som huggit på min 14cm Peto. Benen börjar darra medans jag försöker få gäddan mot båten igen. Den kommer med sakta men säkert. Abborrspöt får jobba hårt men jag vågar inte pressa den för hårt då beteslåset inte är det största och starkaste. Men efter en stund bryter en bred rygg ytan och Jörgen kan håva en grymt vacker gädda.

Jag ger ifrån mig ett glädje vrål som ekar mot bergstopparna.

Den är grov! Kan det vara en plussare!?

Jag och Jörgen tittar ner i håven och det är en stor fisk som ligger där. Men är det en plussare?

Jörgen förbereder vågsäck och våg. Nollar den med vågsäcken på. Jag lyfter upp gäddan.

Den är tung. Placerar den i vågsäcken. Vågen visar 10,07kg!

Det är alltså mitt livs tionde plussare. LYCKAN ÄR TOTAL!

Vi mäter gäddan till 117cm.

Sedan några bilder innan hon får simma ner i djupet igen.

En fantastisk fisk!

Detta blev kvällens sista kast.

Rapala X-Rap Peto 14cm har redan under en veckas fiske visat att den kan stå för mängdfiske samt lura 10kilos gäddor. Vad mer kan man önska av ett gäddbete!?!

Peto 14cm är kanske inget bete du skall fiska högt upp i vattnet på stora djup. Men tillsammans med R.I.P Adaptern och vikt i nosen på Peton så funkar den utmärkt att ta hem längs botten.

Självklart är det även ett grymt bete att fiska på grundare vatten. Jag skulle vilja påstå att Rapala X-Rap Peto 14cm är ett perfekt tävlingsbete. 14cm paddlande munsbit!

Bli heller inte förvånad om det smäller på en stor abborre!

På lördag är det tävling på Runn och jag vet vilket bete som kommer sitta i mitt beteslås….. Rapala X-Rap Peto 14cm!

Hösten har greppat vårt avlånga land! Ut och fiska! Du kan bli rikligt belönad!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer