Höst Tävlingar efter Gädda!

Nu är det snart över! Kylan och frosten har slagit till hårt och snabbt! Bakom mig i ryggen har jag ett par gäddtävlingar i höstens tecken. Vissa har gått vägen och andra stolpe ut! Är du intresserad att tävla i gäddfiske? Jag berättar hur min upplevelse vart i dom senaste bataljerna på vattnet!

En tidig morgon! Daggen i luften, när vi sakta glider ut på Sveriges Största sjö! Vänern.

Vinst på hemmaplan!

En av dom första Höst tävlingarna hölls faktiskt på hemma vatten. Närmare bestämt sjön Runn. En relativ stor insjö som sträcker sig mellan Falun och Borlänge.

Jag har länge fiskat Runn och dess biflöden i Dalälven och dom mindre sjöarna som bildas ur Runn. Men den är inte att lita på! Det är mer än en gång som den svikit oss och mer än en gång som den överraskat.

Men idag hade vi ”turen” på vår sida. Det är en tidig lördag morgon och jag och min för dagen team kamrat Adam är på väg till ”Runntimebomb”. En tävling som anordnas av Jaktia i Falun och har ett annorlunda koncept. Dom 5 längsta gäddorna vinner i vanlig ordning, Dock börjar ”bomben” ticka efter första fångade gädda och löper i 2 timmar innan du måste hinna registrera din nästa godkända gädda! En otroligt spännande och irriterande tävling som sätter nerverna ur spel totalt!

Planen för dagen var att söka den större pelagialiska fisken och sikta på ett större snitt! Vi hade snabbt ett par kontakter på morgonkvisten men utan större resultat. Det var svin kallt och blåsigt denna dag. Fisket var relativt trögt för många. Och när vi strax vid lunch inser att många verkar få tidsbrist och spränga sina bomber. Blev planen solklar! Vi går in grunt och försöker snabbt leta upp mindre gäddor och hålla igång vår timebomb!

Och med en bra gameplan och en stolpe in här och där så gick det faktiskt hela vägen idag! Vi lyckades kamma hem tävlingen och fick äran att stå högst upp på pallen!

Vi styr kosan mot bortaplan!

Med en vinst i ryggen så styr vi bilen några helger senare mot sydligare breddgrader. Sportfishmaster 2019 lockade närmare 116 startande lag och hölls på Sveriges största sjö Vänern!

Ni som inte fiskat på Vänern kan jag berätta att det är en enorm upplevelse. både skrämmande och inspirerande på samma gång. Enormt snabba väderförändringar kan få vattnet att blir riktigt svår fiskar och vågorna bli meter höga.

Jag hade planerat den här tävlingen ett bra tag nu. Siktet var glasklart och med två rek-pass i ryggen med goda vänner samt lite heta tips från två kära Proguide kollegor så kändes det bra! Planen var satt och området vi skulle starta på var bestämt.

Morgon möte och minuterna innan startskottet!

Starten går! Tbone med jiggskalle

116 lag lämnar sakta inre hamn i Karlstad och glider sakta ut från den trånga kanalen. 5 knops skylten närmar sitt slut och man hör hur dom större motorerna ökar i varv. Ett svallande hav från alla håll och kanter slår i skrovet. Det gäller att hålla tungan rätt i mun på dom här starterna. Vår taktik för dagen blir ett fiska på ett område med flera grynnor och anslutande ”tungor” som leder upp mot det grundaste topparna på själva grynnorna.

Det är en relativ hård sjö vi möter där ute på fjärden! Vänern öppnar upp sig och vi har ca 40 minuter åktid till området. Väl på plats möts vi av en syn som ingen tävlande vill se. 3 andra båtar precis på plats, samt 2 bakom oss. –Aj aj aj Adam! Det här ville jag inte. Området är fan inte så stort att vi får plats utan att släppa ”spottarna” till varann.

En favorit under tävling är Storms Tbone med jiggskalle och Stinger på ryggen!

Ett av mina favorit beten under tävlingssammanhang är Storm´s Tbone. Riggad med jiggskalle och en stinger på ryggen kan jag fiska det här beten på lite olika sätt. Idag blev det uppenbart att försiktigt dunka ner betet längs kanterna på grynnan som gav resultat. Även om dom första kontakterna tyvärr inte krokades. Men snart sitter första fisken för dagen!

En mindre gädda med den där klassiska ljusa teckningen som jag fått erfara här på Vänern. Längre bort ser vi 2 båtar med håvarna framme, Ett av lagen hoppar och skriker i båten! –Det var nog en större gädda där va!?

-Mmm förmodligen. Det var tufft att kriga om platserna kring området och vi drog långt ifrån det längsta strået idag. Men vi lyckades få med oss ett par till godkända gäddor men tyvärr långt ifrån vad vi hade hoppats på. Och vad vi visste simmade här i krokarna efter vårat rek-pass tidigare.

Allt eller inget på dag 2!

Vi vaknar till ljudet av vinden som slår hårt i träden! Kvällen hade spenderats flitigt till att hålla koll på prognoserna. Men det var tyvärr bara inse vår begränsning. Jag hade tidigare begett mig ut i liknande vindar på 8/12 med sydlig riktning in mot Karlstad och förstod att det kommer inte gå så bra att stå och fiska i detta väder. I alla fall inte på ett effektivt sätt.

Efter några telefon samtal och idé stötande med goda vänner, så chansar vi på en ny strategi för dagen. Vi söker gäddan grundare i anslutning till det gräset vi nu kunde hitta!

Starten går och vi inser snabbt att det är fler än vi som inser vädrets begränsningar. Många flyger snabbt iväg in i grundare vikar och tar en vasskant som känns het. Vi åker en bit. det tar lång tid. grunt vatten och snåriga passager innan vi anländer.

Men tillslut öppnar det upp sig en vik för oss! Här blir det att köra resten av dagen. Förutsättningarna känns åtminstone bra. Vi har hittat gräs och en mängd betesfisk redan. Braxen är synlig och här måste det gå större gädda året om.

Vi stannar upp på ett område med tät vegetation. Återigen är T-bone i andra änden av tafsen. Denna gång med en ”offset” krok samt stinger på ryggen. Detta för att så smidigt som möjligt kunna fiska betet strax över gräset. Ett försök att locka ut dom gröna raketerna till hugg!

Och visst fanns det fisk! Vi hade många fina kontakter och lyckades fylla vårt papper med helt okey fiskar! Nu börjar jakten! Den eviga stressen och kampen mot klockan och att hinna kroka dom fiskarna vi behöver för att kunna nå en 20 plats. Vilket skulle ta oss till morgondagens final Söndag!

-Tjugo minuter kvar Adam! Nu är det bara hamra på vännen.

Jag drog iväg ett kast med sikte på gräs-bältet en bit längre bort. Strax innan jag skymtar betet vid båtkanten, HUGGER det! Smack! Men lika snabbt ser jag gäddan spotta betet och försvinna ner i gräset! Nej nej nej det är ingen tjock fisk på något sätt men tyvärr rätt lång. En potentiell 90 fisk som lämnade synfältet..

-Neeej shitt jag tappade en till! En 80+ denna gång! Vad är det som händer?

Gräset gör det svårt att fiska effektivt och vi bränner tyvärr tre lite finare fiskar på slut tampen! Men sånt är fiske! och tävlingsfiske i synnerhet! En kamp mot klockan och känslorna och planeringarna som man byggt upp!

Vi avslutar dagen blöta och trötta! Två dagars slit tog oss till en 34 plats av 116 startande lag! En väl genomförd tävling och jag vill passa på att gratta alla som slet där ute och självklart vinnarna! Vi kommer tillbaka starkare och mer taggade än nånsin! =)

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors