Höstfiske efter gädda

Senaste passen har allt fokus lagts på gäddfisket.

Nu på hösten blir fisket hetare och hetare ju närmare isläggning vi kommer här i Dalarna.

Betesfisken klumpar ihop sig längs branter, längs djupvattenåsar och i djuphålor. Runt dessa stora betesstim har vi sökt gäddorna. Ofta på djup från 8-14 m beroende på sjö vi fiskat.

Jag upplever att gäddan oftast hugger runt dessa stim. Självklart så får man även aktiv fisk som jagar i dessa stim men det är ofta lönt att fiska av områdena runt omkring grundligt. Har man ett bra ekolod så kan man söka ”splittrade” betestim. Där har gäddan ofta gjort en attack och detta upplever jag attraherar även andra gäddor som ser sin chans att nypa ett förvirrat byte.

Den stora frågan är hur mycket tid man skall lägga på varje spot om inget händer. Jag upplever att det sena höstfisket ofta har intensiva huggperioder. Dessa kan vara allt från några minuter till en halvtimme. Så frågan man står för inför varje pass är nöta eller söka!? Är gräset grönare på andra sidan? Än så länge har det varit lönt att söka men ju mer betesfiske klumpar sig tror jag man skall nöta en spot man tror på. Sen kommer vi till den eviga frågan! Hur skall jag fiska hem betet? Djupt eller grunt?

Jag brukar oftast börja fiska av de övre vattenlagren för att jobba mig neråt mot botten för att till slut studsa hem betet efter botten om inget finkat innan. Fiskar man ”ytligt” först så riskerar man inte att skrämma gäddor som står i frivattnet med sjunkande linor.

De senaste passen har de större gäddorna valt min fiskekompis Caspers beten.

En 102a tagen på Rapala X-Rap Peto försedd med R.I.P Adapter.

Själv har jag bara fått mindre fiskar. Beten som funkat bäst är Storm T-Bone Shad 23cm, Rapala X-Rap Peto och Rapala X-Rap Otus.

Inte målfisken men alltid kul när det hugger!

Kommande veckorna kommer vara bland de hetaste på hela året efter stor gädda här i Dalarna. Förhoppningsvis kommer en rapport inom kort om en bättre fisk. Men fiske är fiske så man vet aldrig. Men jag skall ge det en ärlig chans!

Den hetaste perioden är här! Ut och lura en riktigt stor gädda gott folk!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids