Årets abborrfiske

Dags att summera årets fiske efter abborre i öppet vatten. 2019 är mitt bästa år hittills när vi kommer till abborrfisket. Det har blivit många abborrar mellan 45-50cm. Tänkte ge några tips på beten och metoder som fungerat bäst för mig.

Jiggfiske

De flesta av de stora abborrarna har kommit på traditionellt jiggfiske på lite djupare vatten, ca 6-10meter har varit gångbara djup lite beroende på vilken sjö jag fiskat. Oftast är det ”djupgrynnor” och djupkanter som fiskats. Jiggarna som använts flitigast är Storm So-Run Joker Shad, Storm 360 GT Largo Shad och Storm 360 GT Mangrove Minnow.

Largo Shad finns i både 7,5cm och 10cm i flera heta färger. Du kan välja att ha flärpen vid paddeln kvar (tightare gång) eller ta bort den (mer yvig rullande gång). Largo Shad har en stor och fin profil som lurat många fina abborrar i år.

Fet vårabborre som sög i sig en Largo Shad.

Även Mangrove Minnow finns i två olika storlekar 7,5cm och 10cm. Mangrove Minnow har även den en flärp. Med flärpen kvar=tightare gång , flärpen borta= yvigare mer rullande gång.

Fin 47a tagen på en Joker Shad.

Rippin Rap

Alternativet till jiggfisket när jag fiskat på djupare vatten har varit Rapala Rippin Rap.

Rapala Rippin Rap finns i två olika storlekar, 5cm och 7cm och i en rad grymt heta färger. Rippin Rap kan verkligen göra en dålig dag till en bra med sina vibrationer och ljud.

Ingen tvekan där!

Du väljer själv hur du fiskar din Rippin Rap. Jag brukar ofta kasta ut, låta sjunka till botten för att sedan ta hem med stopp och låta sjunka mot botten igen för att sedan upprepa proceduren. Men ibland är det riktigt hett att bara veva hem utan stopp direkt den nått botten.

Vacker abborre tagen på Rippin Rap.

Rapala DT10

Det bete som verkligen öppnat ögonen för mig har varit Rapala DT10. Ett ”tjockt” bete med ettrig gång som du snabbt får ner på djupare vatten. I det fiske jag bedriver fiskar jag ofta på djup runt 5-6meter och då har DT10an varit grymt bra.

DT 10an finns i grymt heta färger och är en riktig abborrmagnet!

Du väljer själv hur du vill fiska DT10an. Bara veva in, veva in med korta stopp eller jerk-fiska den. Själv har jag kastat ut för att snabbt veva ner den för att sedan ta hem den relativt fort med korta stopp. DT10 fungerar även kanon när du vill söka aktiv fisk genom bonnatrolling.

47cm abborre som högg stenhårt på en Rapala DT 10 i färgen PEL.

En vacker abborre som föll för en DT10 i färgen ROL.

Jerkfisket

De absolut hårdaste och coolaste huggen i år har kommit på jerkfiske. Rapalas Shadow Rap och Shadow Rap Shad är fantastiska beten.

Båda finns i ”Deep” variant om du vill få ner betet lite djupare.

Shadow Rap är ”Slow sinking” medans Shadow Rap Shad är ”Slow rising”.

Kommer aldrig glömma eftermiddagen i höstas när jag knöt på en Rapala Shadow Shad Deep i färgen PEL. Gjorde några kast, plötsligt högg det stenhårt. Abborren tog lina direkt och det blev en härligt nervös fight som slutade med att jag kunde håva mitt livs andra Supersize abborre.

Fantastisk fisk!

Rapala Shadow Rap och Shadow Rap Shad är ett måste i alla abborrfiskares lådor anser jag.

Popperfiske

Det finns väl inget roligare än popperfiske efter abborre. Är det sedan stora abborrar som är i ytan och jagar så är du i paradiset. Fantastiskt spännande och actionfyllt fiske.

Minns speciellt ett pass då jag testat allt. Inget funkade då jag till slut knöt på en Rapala Skitter Pop.

Redan första kastet hade jag ett stort plask vid min popper, tyvärr missade den. Kastade ut igen och det hugger direkt. Inte nog med att det satt en stor abborre på, det satt även en lite mindre på den andra kroken.

Dubbelt upp!

Några poppers i lådan kan göra skillnad!

Vibraxspinnare

Det kanske mest minnesvärda fisket detta år kom när jag var på fjällfiske med pappa. Från en och samma sten drog jag abborre efte abborre på en kopparfärgad Vibraxspinnare.

Stenhårda hugg och grymma fighter. Toppfisken blev en fantastisk abborre på 48cm. Timmarna på stenen glömmer jag inte!

Snart ligger isarna här i Dalarna så förhoppningsvis fortsätter jakten på dom randiga därifrån.

Detta var en liten sammanfattning om mitt abborrfiske år 2019. Hoppas ni också haft ett grymt år!

Årets tyngsta abborre föll för en 7,5cm Largo Shad.

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids