Stor gädda från isen

Isarna och det fina vintervädret verkar dröja här i Falun. Men fiska måste man göra ändå. Senaste passen har blivit på mindre sjöar och tjärnar där isen varit fiskbar.

Man får helt enkelt gå in på kartan på Eniro och kolla på flygfotokartan om det finns några skyddade vikar, mindre sjöar eller tjärnar som skulle kunna hålla för isfiske.

I helgen fanns det lite tid för fiske så jag packade bilen och for iväg. Efter en dikeskörning så var jag framme. Tog mig ner till vattnet men väl där blev jag lite besviken. Den förväntade blankisen var istället 12cm is med 5cm slask på. Men det var bara börja att borra ut spöna.

Inga drömförhållanden men hemma framför tv:n får man iallafall inga gäddor.

Spöna sattes ut på lite varierande djup. Det blev en lugn start. Ett bommat fäll första timmen. Men sedan blev det bättre fart. Två snabba fäll senare och två landade snipor och precis när jag släppt tillbaka nummer två fäller det på största mörten jag satt ut.

Det är alltid lite extra spännande när det fäller på större betesfisk även om man blivit lurad många gånger.
Väl framme vid spöt ser jag linan stå stilla. Jag drar försiktigt för att känna om det finns någon gädda där under isen som håller min betesfisk. Till slut får jag kontakt med något. Det känns stumt. Antingen är det botten annars måste det vara en större fisk. Jag vevar in slacklinan och sätter mothugget. Genast känner jag två fina huvudskakningar. Gäddan gör några rusningar innan en stor skalle glider upp ur hålet.
Där nere vill man inte vara och peta.


Kroken sitter djupt som tur är har jag alltid Rapalas långa tång med mig för där nere vill man inte vara och peta.
Min trotjänare, en tång jag varmt kan rekommendera.Efter att jag krokat av den var det dags för mätning, vägning och några snabba bilder.
Rapala måttbandet är riktigt smidigt att ha med sig på isen vare sig man ismetar eller pimplar.
Riktigt vacker fisk!

Gäddan mäter 111cm och väger 8,7kg. En riktigt fin gädda och ett nytt säsongsbästa.

Trots att jag stannar ett par timmar till blev detta sista fället. Tycker det varit så alla pass nu på slutet. Korta men intensiva huggperioder.

Ni som skall ut på isen var försiktiga! Isen är lurig!
Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids