Twitchin Mullet modifierad för stor abborre

Fisket med jerkbaits och gliders efter abborre har blivit otroligt populärt och idag är en Shadow Rap lika självklar i abborrfiskarens låda som jiggen varit i årtionden. Och det är inte märkligt eller någon trend utan dessa typen av beten och metoden man fiskar dom med är inte enbart otroligt rolig, den är också ytterst effektiv vilket man kan se på dom tusentals rapporter runt om i landet.
Men vi ska inte stanna där, Shadow Rap är en väldigt bra inkörsport till jerkbaitfisket efter abborre men det finns otaliga fler bra beten till detta fisket som skiljer sig i storlek, form och gång. Och för att vi ska maximera våra chanser bör vi har lite olika typer av jerkbaits i våra lådor då abborrarna svarar olika olika dagar på olika beten. X-Raps, Twitchin Minnows, X-Rap CD´s, DT10an och många andra modeller från Rapala lämpar sig utmärkt till att knycka hem. Men idag ska jag fokusera på ett bete, nämnligen X-Rap Twitchin Mullet och resterande beten kan vi prata om i framtiden.

Twitchin Mullet finns i två storlekar, 8cm och 6cm. Dom väger 13g respektive 9g. Det är ett bete med hög profil som snarare påminner om en liten mört än löjan. Mulleten är en X-Rap konstruktion vilket innebär att den är extra tåligt byggd så en och annan gädda som blandar sig in i leken kommer jerkbaitet parera utan bekymmer. Ursprunligen tillverkades detta bete för saltvattenfiske i tropikerna efter mycket starka fiskar varav konstruktionen behöver tåla tuffa tag. Just pga betets ursprung så kommer den riggad med kraftiga enkelkrokar vilka vi snart ska byta ut för att anpassa betet mer till våra skandinaviska fiskar som abborren och gäddan, även om betet givetvis fungerar på alla rovfiskar som öring, gös, asp och så vidare.
Detta är främst vad jag skulle kalla för en grundvatten glider, alltså ett bete som fiskar i dom övre vattenkolumnen och inte söker sig ner till djupet. Ypperligt att fiska över grunda grynnor, gräsbelagda vikar eller bland pelagial bytesfisk som tryckts mot ytan av jagande abborre.
Gången är klassisk jerkbait, alltså sida till sida gång men med hårdare knyckar flashar den bredsidan nedåt. Därmed har den en sävligare gång än exempelvis Shadow Rapen. Detta gör den också till ett bra komplement till Shadow Rap då dom beter sig helt olika och därmed ger oss mer variation och möjligheter att överlista våran målfisk.

Tekniken vi fiskar Twitchin Mulleten med är snarlik Shadow Rap fisket. Vi knycker hem betet genom att arbeta med spötoppen och däremellan ge lite slacklina vilket ger betet utrymme att svänga åt sidorna. Det går utmärkt att bränna på den i snabbare tempo med täta knyckar vilket då ger en flyende och skadad aktion till betet. Men för att verkligen skilja sig från Shadow Rapen så kan vi ta det lite lugnare, ett knyck, paus, ett knyck, paus vilket ger den mer klassiska sida sida gången där betet stannar upp ömsom höger, ömsom vänster och visar bredsidan till efterföljande rovfisk.
Vi kan också monotont veva betet vilket då får en simmande rörelse i S-mönster, detta kan vara otroligt effektivt många gånger.

Nu vet vi lite mer om själva betet, hur det fungerar och med vilka metoder vi kan fiska den, så det är dags att göra själva modifieringen till att byta ut enkelkrokarna mot trekrokar. Givetvis kan man fiska med enkelkrokarna om man vill och det händer att även jag gör det. Men jag brukar föredra trekrok för ökad procentuell landning av fisk.
Själva kroken jag använder till Twitchin Mullet är VMC 7547. En vass krok som är lite extra kraftfull för att inte rätas ut så lätt vid hård press eller överraskande arga gäddor. Detta är ingen superkraftig tungviktskrok utan har den lilla extra styrkan utan att lägga på nämnvärt med vikt på betet. Använder vi för tunga krokar till dessa mindre beten så finns risken att vi hämmar gången.
Fiskar du i vatten med mycket bråte där du måste pressa fisken eller vill främst använda betet som en downsizer till gädda kan du gå upp i krokstyrka och välja den kraftfullare kroken VMC 7554. Detta är en så kallad 2X krok och är rejält kraftfull. Använder jag själv denna uppsättning så är ofta målfisken gädda och jag armerar betet med krokstorlek 6 både fram och bak.

Mullet 8cm med VMC 7554 storlek 6 för gädda

Men den vanligaste kroken för mig är som sagt VMC 7554 med abborren i sikte och den tål abborren helt utan bekymmer.
På 8cm modellen väljer jag att ha krokstorlek 6 framme vid buken medan jag kör en storlek 8 bak. Detta för att hålla ned vikten samt att jag vill ha en större krok fram för ökad krokningsförmåga, alltså att avstånden mellan krokspetsarna är större än betets bredd. Denna krok hamnar också i mitten där tyngdpunkten finns så den påverkar inte betes förmåga att svänga åt sidorna. Bak behöver inte lika stor krok då den är exponerad åt fisk som hugger bakifrån så jag väljer en mindre krok här vilket även hjälper med viktfördelningen.

Twitchin Mullet 8cm med VMC 7547 storlek 6 och 8

Och på den mindre modellen på 6cm väljer jag samma krok från VMC med samma tanke och ide. Men då betet är mindre så går jag ner en krokstorlek vilket ger en krok i storlek 8 fram och storlek 10 bak.

Lillebror på 6cm får lite mindre krokar i storlek 8 och 6.

Det här är ett bete jag använder väldigt mycket själv till egentligen allt abborrfiske. Den fångar både mycket och stort och år 2019 tyngsta abborre för mig personligen fick jag på just en modifierad Rapala X-Rap Twitchin Mullet 8cm.

Jag vill önska allt ett skitfiske och har ni frågor till mig angående artikeln eller fiske i allmänt så kan ni kontakta mig på antingen Facebook eller Instagram. Länk nedan för kontakt:
https://www.facebook.com/mikko.seppanen1
https://www.instagram.com/mikko.seppanen/

Comments

Kommentarer

Om Mikko Seppänen