Linbyte!

Förra veckan var jag ute på isen och ismetade. Jag hade helt ok fiske med många fäll men storleken på gäddorna var allt annat än bra.

På två av mina spön hade jag stora betesfiskar, ca 3hg. Varje gång det plingade till när det fällde önskade jag att det var gammelgäddan som slukat en av mina större betesfiskar. Men fram till lunch var det bara de mindre betesfiskarna som gällde.

Men när klockan var ca 12:30 plingar det till och det fäller på ett spö ganska nära lägret. Jag hajjar till!

-:Där har jag ju en 3hgs betesfisk på.

Pulsen stiger medans jag försiktigt rör mig mot spöt. Väl framme ser jag linan lämna rullen i rask takt.

Pulsen ökar än mer när jag lyfter spöt. Jag gör mig redo för att sätta mothugget.

Nu är det dags! Jag vevar till och gör ett mothugg…..

Klick! Jag hinner inte ens känna fisken. Linan går av! Några väl valda inte allt för vackra ord ekar över sjön. Länge sedan jag var så arg, och jag hade bara mig själv att skylla.

Den känslan vill jag inte känna igen. Ett nybörjarmisstag. Dålig lina, precis sådana saker man skall lära sig titta/känna efter för att minimera riskerna för haveri och öka chanserna för succé.

Men där stod jag med svansen mellan bena. Men en sak var säker. Nu ska de gamla linorna bytas tänkte jag. Innan jag hade lämnat isen var en beställning lagd.

Det där linbrottet höll mig vaken den kvällen. Kanske var det en hungrig 90cm fisk eller var det en riktigt stor fisk. Den känslan av ovisshet vet alla som bränt en stor fisk är väldigt jobbig. Dom tappade är alltid störst!

Men till nästa gång sitter det ny Sufix XL Strong 0,45mm nylonlina på rullarna.

Nu ska dom stora upp!
Många meter har vevats in denna kväll.

Sufix XL Strong nylonlina är en stark och slitstark lina som passar utmärkt till ismetet. Hög knutstyrka! Den finns i flera olika längder. Jag valde en ”bulkrulle” eftersom det skulle bytas Lina på flera spön.

Jag har länge kört 0,40 mm på ismeterullarna men efter senaste fadäsen valde jag att kliva upp ett hack till 0,45mm.

Nu hoppas jag slippa mista fler gäddor i år pga av egna misstag. Men men man lär sig hela tiden!

Ut och jaga drömfiskarna. Men glöm inte njuta längs vägen och titta till linorna!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids