Stormigt gäddfiske i Rugen!

Nyligen besökte jag Rugen med två vänner! Galet blåsigt, grumligt och svårt fiske men vi fick gädda varje dag, och tappade 2 stora gäddor!

Nyligen besökte jag och några vänner ett trevligt men mycket blåsigt Rugen som ligger i norra Tyskland (men tillhör Östersjön), och bra gick det efter omständigheterna (dvs stormovädret som drog förbi)! Det var jag och duktiga vännerna Henrik Laine samt Christer Liljegren som körde ett hårt 6 dagar långt fiskepass trots ett brutalt väder. Många lokala sportfiskare stannade hemma vissa fiskedagar, och så även dom lokala och duktiga fiskeguiderna på plats trots att dom hade kunder som ville ut! Dock känner jag att guiderna tog rätt beslut att stanna hemma då de som guide och kapten själva är ytterst ansvariga om något skulle hända en kund eller dem själva, och säkerheten måste alltid gå före fiskesuget!? Vi i våran båt hade dock en mycket sjösäker båt, samt att vi alla tre hade torrdräkter på oss och har en mycket lång erfarenhet av båtliv även i tuffa förhållanden som nu, så vi körde hårt alla dagarna även om vi tvingades att styra om planerna lite på vart vi ville fiska pga vinden! Vi gjorde vårt bästa, och hittade några få s.k ”läkanter”, och knappt något ”klart” vatten alls bortsett från små fläckar som ändå oftast gav fisk för oss. Medelvindar på 10-15 m/s och byar uppåt 30 m/s var ingen höjdare alls som nu, men kul hade vi ändå! Då vi var tre man som fiskade så blev det ganska mycket blandade beten i sjön då vi ofta provade nya beten eller färger, men för mig funkade Rapala Peto och Rapala Otus bäst (samt en hemgjord jigg). Många fiskare överlag hade bra fiske på skrikiga färger, men själv lyckades jag bäst på lite mörkare färger som brunglitter, rödsvart samt färgen ”gädda”. Den sista färgen på en långsamt fiskad Rapala Otus utan vevstop kändes klart hetast där vi hade ett ”klart” vatten över gräset på den sista dagen! Henrik och Christer fiskade mest med hemgjorda beten under resan, och hade kanske bäst fiske med en ljusgrön jerkbait som även gav resans största landade gädda. Bortsett från dom gäddorna som vi landade så hade vi även oturen (som vanligt i Rugen), att tappa stora gäddor (och hårt väder)! Dom flesta stora gäddorna som vi landade och tappade högg av någon anledning precis intill båten, och då tappar man normalt mer fisk också av erfarenhet oavsett vart man är!? En av gäddorna som vi tappade intill håven uppskattade vi till strax under 10 kg (en riktigt fet och fin men ”kort” tjockis), vilket vaar tungt! Men det tråkigaste var när vi dagen efter tappade ett otroligt p.b för Henrik då vi uppskattade den fisken till plus 12-13 kg eller kanske ännu mer, och även den fisken klev av precis intill båten men strax utanför håven! Vi missade och såg även många gäddor på ca 5-7 kg också (efterföljare etc), men dom två största som vi tappade var såklart jättetrist att tappa! Totalt blev det endast 16 gäddor landade pga det hårda vädret (och grumligt vatten), men vi hade säkert även närmare 50-60 kontakter med gäddor som bara följde efter eller klev av kroken under drillning! Nu när allt har torkat och man varit hemma ett tag så är fiskesuget såklart stort igen, så snart måste jag ut igen och köra hårt oavsett om det blir spinnfiske eller ismete – fiskerapporter kommer framöver! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka det sista lilla av denna ”vinterns”, vårens och sommarens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – välkomna ombord!!

Ps. För er som följer Instagram så har jag även en kul sida där med en massa bilder (ofta stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Sidan heter ”Fishguide.se” för er som vill följa mig där!

Fiskehälsningar, Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733 Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer