Drömfiske och PB

Till slut kom så några fina vinterdagar med fantastiska förhållanden på isarna.

Efter att ha haft mycket stolpe ut på slutet släppte det äntligen senaste passet. Klockan ställdes lagom tidigt och kaffe och matsäck packades.

Ovissheten är alltid den samma när man sätter ut sina spön, hur kommer dagen arta sig?!

Ismetespöna börjades placeras ut. Innan jag fått ut alla spön fäller det på ett av de första spöna jag satte ut. Springer dit och linan lämnar rullen i rask takt. Jag sätter mothugget och den sitter. Efter ett par rusningar kan jag greppa dagens första gädda. En fin gädda på över metern.

Det där kan man kalla en bra start.

Släpper tillbaka gäddan sedan är det dags för den välförtjänta kaffekoppen. Kaffe smakar alltid bäst på sjön och än bättre efter en fin gädda.

Innan jag hinner ”surpla ” i mig de sista dropparna ut termosmuggen fäller det på spöt alldeles framför ”lägret”. Plockar med påsen med tång, avkrokningsmatta mm och närmar mig försiktigt. Det sprutar lina från rullen. Inget att tveka på. Greppar spöt och sätter mothugget. Det är bättre fisk även denna gång. Efter några rusningar kan jag landa dagens andra meterfisk.

Inte sjöns vackraste skapelse men stark var hon!

Den får simma tillbaka och jag gör ett nytt försök att få i mig kaffet. Tyvärr är det kallt nu så det får bli en ny kopp. Den smakade ännu bättre denna gång.

Sedan blir det ett par fäll till och några snipor kan landas och släppas tillbaka.

När klockan börjar närma sig 11:30 ringer det på mobilen. Sambon är påväg ut med lite lunch till oss. Precis när jag ser henne komma runt udden fäller det på ett spö jag precis flyttat ut på de djupare delarna av ”spoten”.

Samma visa denna gång. Linan lämnar rullen i raska takt. Greppar spöt och denna gång bugar Rapala Squall spöt ända ner mot korken. Skriker till sambon att skynda sig. Medans hon tar sig över isen får jag tampas med en urstark gädda. Får henne till hålet flera gånger men gäddan vill inte ge sig. Men till slut är hon besegrad och jag kan greppa hjälgreppet på dagens tredje meterfisk.

Fantastiskt kul att drilla fisk på dessa Rapala Squall spön. Verkligen go känsla när dom stora nappar.

Denna var en stabbig variant, den kommer bli en viktig för sjön med sina bra gener.

Sambon kommer fram lagom för att knäppa några fina bilder på denna tjockis.

Fantastiskt fin fisk!

Sambon plockar fram matsäcken och vi kan avnjuta en god soppa i den härliga vintersolen.

Sämre kan man ha det!

När lunchen är avklarad dröjer det inte länge innan det fäller på spöt jag satt lite grundare på en kant där jag fått några fina abborrar förut. Som den gentleman jag är låter jag sambon ta fället. Vi rusar dit och mothugget sitter. Men det är ingen metergädda denna gång. Drillen går lugnt till och jag förväntar mig att det skall dyka upp en snipa i hålet. Men denna snipa är randig med röda fenor. Sambon har krokat en av sjöns stora abborrar. Jag landar den och vi kan konstatera att detta måste vara ett nytt PB.

Vi mäter abborren och den visar 46cm på Rapala måttbandet. Så smidigt att ha med sig på is som öppet vatten.

Abborren väger strax över kilot och glädjen går inte att ta miste på.

Fisken i fokus, denna kan nog göra att det blir fler besök på is och kanske till och med i båten!

Sedan är det dags för sambon att åka hem. Vi skojar och säger att nu kommer det säkert fälla precis när hon kommer till bilen.

Men riktigt så blir det inte, hon hinner gå ett par hundra meter sen fäller det. Jag rusar dit och precis som förut sprutar det lina från rullen. Jag sätter mothugget och det är en tung fisk även denna gång. Skriker åt sambon att hon måste vända.

Denna gädda känns större än de tidigare jag fått denna dag. Rusning efter rusning men till slut kan jag lirka upp dagens fjärde meterfisk. Håller kvar gäddan i hålet till sambon hinner tillbaka och vi bara tittar på varann och skrattar. Det blir några kort även på denna gädda innan den får simma hem igen.

Kanonfin gädda som blev den sista metergäddan för dagen.

Sedan kommer molen in och fisket dör totalt. Men vad gör det efter en sådan dag.

Denna dag ville gäddorna ha betesfisken serverad några meter under iskant. Ingen gädda tog direkt under iskant något jag upplever vara bäst för det mesta. Det gäller att vara flexibel och försöka hitta vad som funkar. Denna dag tror jag att jag prickade precis rätt.

Hoppas jag kunnat beskriva glädjen över att fått uppleva denna dag. Det blev ingen plussare men jag njöt för fullt ändå. Fiske är fantastiskt kul och rätt som det är prickar man rätt.

Ut och jaga drömfiskarna och njut på vägen!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids