Fiska Gädda i värmen! Tbone och 10+

När sista ljuset bryter vattnet, Naturen tystnar och sommarnatten ligger för fötterna. Då kommer storgäddan!

Väntans tider!

Vi befinner oss mitt i värmeböljan. På dom lokala badplatserna är det fullt i folk även om det hålls ett större avstånd än vanligt. Dom flesta husgårdarna är prydda med uppblåsbara poler och för oss flesta så är dom flesta rummen fyllda i fläktar som snurrar dagarna i ända.

På sociala medier pumpas det ut bilder på vackra sommargösar och randiga abborrar! Det är härliga tider. Även jag har prova lyckan med fisket efter gösen. Ett fiske jag verkligen älskar denna årstid. Men i skymundan av våra arga gösar och flockjagande Abborrar så är nattfisket efter gäddan nått som alltid kommer ligga mig varmast om hjärtat. Ett fiske där hela naturen stannar upp och spänningen är så intensiv att varje fiber i kroppen aktiveras. Är det i natt det händer?

Men det finns en del som kanske tåls att tänka på när det kommer just till fisket efter gäddan i dessa tider. Och speciellt när det nu har blivit extrema temperaturer i många vatten.

Förberedelser!

När jag riktar fisket i dessa tider efter dom större gäddorna. Så försöker jag hålla mig till just kvällar och nätter. Dels tenderar fisket vara bättre, då temperaturen sjunker något och gäddorna blir lite mer aktiva på att jaga föda. Och vågar sig fram i skymningen. Men även för att underlätta hanteringen av sommargäddorna. Under dom varmaste timmarna och på platser med mindre syre i vattnet är det tufft för gäddorna att bli krokade. Och framför allt drillade. Lite styvare spön kan minska tiden för drillningen. Att alltid ha utrustning som håv, mätverktyg och ev. våg, tänger, avbitare mm framme och redo till hands minimerar tiden innan vi kan släppa tillbaka vår fångst. Men inga regler utan undantag. Visst tas det stora gäddor under alla timmar under dagen, men just kvällar/nätter här har funkat bra för mig i superhettan.

Hur och var riktar vi fisket? Jag kommer koncentrera mig på fisket i mer strömmande vatten och mer inriktat på just älvfiske i den här värmen. Mer rörelse i vattnet betyder oftast även mer syre i vattnet. En plats där sommargäddorna gärna håller sig nära. strömmar och mindre bakvatten nära strömlinjerna. Steniga områden nedanför forsar och ”vilofickor” är heta platser att testa när värmen är som värst. Brantare kanter upp mot älvkanterna med mycket struktur, Nedfallna träd och utstickande gräs bälten är även det områden jag fiskar en del just denna tid.

Men när kvällarna övergår mot natt så vågar sig även dom riktigt stora gäddorna sig in på grunt vatten. Dom kanske släpper skyddet från brantkanten och går in grundare för att fylla magarna med en och annan brax eller större vitfisk.

I sommarnatten!

Hur väljer vi beten & varför? Den röda tråden för mig vid sent kvälls/natt fiske är faktiskt större beten. Ju större desto bättre. Beten som skapar en stor siluett mot natthimlen kan bli riktigt effektivt. Speciellt om det finns några meter vatten under dig. Den nu mera aktiva gäddan som vilat sig hela dagen är hungrig och tvekar inte att ödsla lite mer energi på en större matbit. Beten som Tbone 23 cm och Rapalas X-Rap Otus har funkat riktigt bra för mig. En vaggande gång med stor siluett som ger ett skönt ”gäddlunk” i nattskenet.

Fördelen med båda betena är att jag lätt kan använda RIP vikterna för att enkelt, smidigt och snabbt variera djupet. På X-Rap Otus adderas RIP adapter för att kunna använda vikterna. Medans du på Tbone monterar dom direkt på shallowskruven. Kollaps tekniken på Tbone funkar utmärkt och exponerar krokarna vilket verkligen säkerhetsställer krokningen där ute i natten. Så en bra grund blir att alternera fisket under kvällens gång. Lite djupare fiske en aning tidigare längs branta kanter. Vikta ner och testa olika djup. Monoton vevning med snabba spinnstopp. När mörkret faller så viktas det av och vi provar gå in grunt och fiskar oviktat. Eller längs med älvkanterna ut över djupet igen utan vikter för att skapa ett ”siluett” fiske i natten.

Stundens hetta!

Vi befinner oss redan i båten. Klockan är bortglömd. Och om jag backar bandet 5 minuter så står vi och blickar ut över vattnet. Det enda som hörs är surren från några myggor som har siktat in sig på våra ådror. Vi pratar inte så mycket. Per blickar bort längs älvkanten och drar ett kast. Ljudet från linan skär genom luften. Vi har under veckan lagt lite tid på nätterna längs olika sträckor vid Dalälven. Men det är tufft. Många timmar och kast har spenderats. Jag sätter mig en sväng och petar bland dom sista jordnötterna i nöt mixen. Tar en klunk vatten och drar en djup suck.

Måste det vända nån gång. Så pass med timmar ändå vännen, så snart är det dags för att det ska leverera!

Ett instämmande -mmm hörs från andra sidan. Jag ställer mig och fortsätter kasta. Vi har lyckats landa några mindre gäddor redan som ändå vart relativt petiga i huggen. Jag tar ytterligare ett kast, men denna gång rakt bakåt ut mot djupare vatten. Jag känner gången i betet och försöker hålla ett lugnare och stadigare tempo på invevningen. Åh från ingenstans mitt ute i den tomma älvfåran smäller det till. -Japp! Nu sitter det en. Men den är redan uppe i ytan och krånglar? Men den känns sjukt tung..

Plötsligt tar det fart igen och fisken stångas sig neråt i vattenmassorna. -Nu känns den riktigt bra gubben. Det är nog f*n håv på den här.

Efter en relativt snabb pressning på fisken så dyker hon upp vid båtkanten och kan håvas. Den är brutalt tjock. Längden finns också där. Att den är över 10kg är det i alla fall ingen tvekan om. Men hur stor är den?

Vi krokar av och låter henne vila en stund i håven. Nu lär det skyndas på. Kameran är redo och mät och registrerings verktygen är redan framme. 118 cm och 10,7? –Det kan ju inte stämma? Ska hon ”bara” väga 10,7 eller ja nu står den på 10,8. Den är ju brutalt tjock. Är det fel på vågen?

Nej det var inget fel på vågen. Efter en kontrollvägning och mätningen så stämmer proportionerna. En super fin och väl konditionerad gädda i sommarnatten. Men även om buken var stor så var innehållet desto mer luft än en och annan fet brax. Lika glad för det så släpper vi tillbaka henne och tar ett litet kramkalas. Jag sätter mig ner och känner ett lugn och en ro som fyller hela kroppen.

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors