Otroligt bra rödingfiske i sommarvärmen

Sjön ligger spegelblank och det kristallklara vattnet skimrar vackert grönt. Från den klarblå himlen skiner solen och knappt ett moln finns att se. Omgivningarna är som hämtade från ett vykort och ett tiotal meter under båten stångas en silverblänkande röding stenhårt.

Sommarens roligaste fiske, vertikalfisket efter röding, är i gång!

Förmiddagens fiske har endast resulterat i ett par mindre fiskar och de större ansamlingar av röding som jag söker på ekolodet har inte gått att hitta. Jag har sökt av ett par områden som brukar kunna hålla fisk utan att hitta mer än enstaka individer. När klockan passerat lunch bestämmer jag mig för en längre förflyttning för att söka av en lång sluttande brant där djupet går från några få meter ner till dryga 50.

Från noll till hundra på ett par sekunder

Till en början ser det ännu sämre ut på ekolodet och jag börjar fundera på om förflyttningen var förgäves. Men så plötsligt dyker det upp en grupp fiskar parkerade precis ovanför botten på 30 meters djup. Jag ankrar ovanför dem med elmotorns hjälp och släpper ner betet.

Reaktionen låter inte vänta på sig. Ett par av fiskarna möter upp betet när det är på väg ner och jag vevar det snabbt mot ytan men hinner inte så långt. En tung fisk har klippt min Gomuku Spoon och rusar nu bestämt mot botten. Jag ler för mig själv.

Efter en stunds fight glider en ståtlig röding in i det gummerade håvgarnet. Krokarna lossas och fisken återfår friheten och simmar blixtsnabbt ner i djupet igen.

Stark och välmående röding

Hugg efter hugg – rödingarna är verkligen i stöten

Gruppen av fisk står kvar nere vid botten och i nedsläpp efter nedsläpp upprepas samma scenario. Ett par av dem jagar efter och den som är snabbast för stunden hugger. Oftast kommer hugget när jag ökar farten på betet ytterligare. De första metrarna håller jag en jämn och hög fart. Om det är flera fiskar som jagar efter brukar jag försöka veva på ännu snabbare för att trigga jaktinstinkten ytterligare. Och som sagt; ofta funkar det. Idag är det outstanding. Huggen kommer hela tiden precis efter fartökningarna.

Den här eftermiddagen är verkligen rödingarna i stöten. Stora, starka, silverblanka fiskar med vackert kritvita fenkanter jagar upp och ner i vattnet. De hugger vid botten, i frivattnet och precis under båten. Under en timma har jag ett otroligt bra fiske innan jag bestämmer mig för att lämna dem i fred och åka hem.

Ibland måste man helt enkelt tänka efter och fundera på om det är försvarligt att kroka allt för mycket fisk… När rödingfisket är bra är det otroligt bra och det är lätt att bli fartblind och bara ösa på.

Röding över storfiskvikt

Merparten av fiskarna krokas av i ytan utan att vägas eller fotograferas men några av dem dokumenterar jag innan de returneras. En väger en bit över storfiskregistreringens fyra kilo och ett par av dem strax under. Alla är de feta och välmående fiskar som levt gott bland betesstimmen.

4160 gram röding – en vacker och stark fisk

Fisket är precis så där bra som man drömmer om varje gång man packar bil och båt för att sticka ut. Har du inte testat högsommarens roligaste fiske så är det dags nu!

Dagens bästa bete – igen

Alla fiskar togs på Storms klassiska rödingbete Gomuku Spoon Jig Slim och den överlägset bästa färgen för dagen var ZBP. Jag fiskar mina Gomuku Spoon riggade med VMCs Bladed Hybrid-krok för extra attraktion. Rödingen älskar att som blänker och glittrar – kolla bara hur effektivt det är med blänkelängor och långedrag när man trollingfiskar eller ror drag efter röding.

Gomuku Spoon i färgen ZBP

När jag kollar mina egna fångstjournaler så är Gomuku Spoon Jig Slim det bete som verkligen sticker ut. Jag har fångat överlägset mest fisk på det. Orsakerna är många och givetvis är gången en av dem men en stor fördel är hur det sjunker. Utformningen gör att betet sjunker snabbt och rakt – två faktorer som är direkt avgörande när man hittat fisken på djupet. Med ett bete som sjunker sakta, eller tas av strömmen, riskerar man att rödingen redan lämnat området innan betet är på plats.

En liten detalj som gör stor skillnad: spinnarskeden på VMC 7548 BD

Skippa stranden till förmån för fisket

Så se till att lämna badstranden, packa beteslådorna fulla med Gomuku Spoon, med VMC Hybrid Bladed-krok, och jaga rödingen nu när värmen är här! Det är ett enkelt och sjukt kul fiske när man träffar rätt. Utifrån sin storlek är rödingen en av de starkaste fiskar vi har att tampas med i våra insjöar.

Comments

Kommentarer