Ibland går det inte hela vägen

I veckan var jag och min vän Casper ut på ett pass vi tänkte rikta efter abborre.

Men på väg ut mot första grynnan ser jag ett fint eko på ekolodsskärmen. Jag ankrar och kastar ut min 10cm Storm 360GT Largo Shad. Det smäller redan i droppet och dagens första fisk var landad. Dock var det fel art men kul med spöböj tänkte jag för mig själv.


När jag släpp tillbaka denna gädda åkte jag vidare mot en grynna. Nu skulle det bli fina abborrar var tanken. Men det visade sig vara fel. Gäddorna var överallt.

Detta blev sista fisken på denna V-Balde, innan den hamnade i käften på nästa gädda.

Gäddorna var så pass i stöten att vi beslutade oss för att testa nästa grynna, kanske abborren var mer i stöten där och gäddorna inte.

Sagt o gjort. Jag ankrar uppe på grynna och Casper ankrar på kanten. Eftersom jag var förkyld valde vi fiska från varsina båtar.

Efter tre kast med min Rapala Shadow Rap Jack Deep tar det tvärstopp. Känner genast att detta är ingen abborre utan en jätte gädda. Nu är det inte jag som bestämmer. Gäddan går sakta utåt i sidled och jag kan bara vänta på min tur. Efter några minuter kan jag börja ta in lina på fisken. Sakta men säkert kommer den närmare. Snart kan jag se en LÅNG gädda 7-8 meter från båten. Den kommer närmare och jag gör mig redo med håven. Jag sänker ner men när gäddans huvud passerar håven vänder den och gör en lång lång rusning. Bara att börja om.

Minutrarna går och kampen fortsätter. När det dags igen. Tio meter från båten kommer den stora gäddan upp. Sakta men säkert får jag den närmare båten. Rätt som det är bestämmer den sig för att hoppa. Den hoppar mot båten. Nu går allt fort. Gäddan glider in över håvkanten. Nästan hela gädda. Precis när jag skall säkra gäddan gör den ännu ett försök att slinka ur håven. På något vis lyckas den och gör den värsta rusning jag varit med om. Nu kommer även de dumma tänkarna.

” Tänk om jag missar henne nu när jag varit så nära”

Tre sekunder senare blir det lätt. Det blir så jäkla lätt. En tomhet som äter en inifrån sprider sig i kroppen. Det gör ont. Det gör jäkligt ont!

Ett fult ord ekar över sjö och mark. Gäddan hade vunnit. Jag hade förlorat. Jag sätter mig ner och tittar rakt ner i båtens golv.

Jag hade förmodligen bränt en 10kgs gädda som jag haft i håven. Denna tur blev inte sig lik efter detta. Visst fick vi några abborrar och gäddor.

En klen tröst.

Vissa gånger vinner man och andra förlorar man så är det att vara fiskare.

Även om detta inte var riktat gäddfiske gjorde det väldigt ont. Men sånt är livet.

Bara att ta nya tag! Nu packar vi bilen och försöker ta revanch!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids