Bra start på höstens abborrfiske

Höstens abborrfiske har verkligen startat bra. Både antalsmässigt och storleksmässigt. Några riktiga toppvikter har det kanske inte blivit men fisk över kilot måste ändå räknas som bra – i alla fall i mina hemtrakter.

Söndagens fiske bjöd på hård vind, sol och regn, men framförallt huggvillig abborre. På sex, sju meters djup i anslutning till en grynna, i ett relativt strömsatt sund, hade abborrarna trängt ihop sig på botten. Och ovanför, i frivattnet, passerade stim av betesfisk som abborrarna attackerade.

Bottennära fiske

Till en början gick det bara att få abborrarna att hugga nära botten. De vägrade helt enkelt att stiga. En Rippin Rap, fiskad med klassisk jiggteknik dvs att lyfta och låta sjunka till botten, kunde de dock inte motstå.

Höstfisket efter abborre är galet kul när man träffar rätt!

Efter nån timmas fiske så var det som att trycka på den berömda knappen när abborrarna plötsligt bestämde sig för att jaga helt ytligt.  Ett tag hade jag abborrar som jagade frenetiskt bara någon meter från båten utan att bry sig det minsta om att jag var där … Även en större gös jagade helt ytligt bara ett par meter ut.

En av flera abborrar som lät sig luras av Twitchin Shad

I sådana lägen älskar jag att fiska ett grundgående jerk- eller twitchbait. Jag satt på en X-Rap Twitchin Shad i färgen ROL, en mörtimitation som kan lura vilken rovfisk som helst, och den han knappt landa innan första hugget kom. Att fiska med popper, typ Skitter Pop, kan också vara effektivt i de lägena.

En ovanligt hårdtuggad mört…

Ny taktik gav mer fisk

När huggruschen var över och betesfisken mer splittrad var det återigen dags för taktikbyte. Lite djupare fiske, men inte ända nere vid botten, var det som gällde. Jag fick fisk i kast efter kast och var till slut tvungen att gå upp i storlek på betet för att de allra minsta abborrarna inte skulle hugga. Rapalas DT 10 är ett perfekt bete till detta i mina ögon. Det är inte stort men ”bulkigt” vilket får de mindre fiskarna att låta bli. Dessutom kommer det blixtsnabbt ned på djupet och stannar där.

I mitt fall körde jag DT 10 i färgen BGH. Ett bete som ingen abborre med god smak kan låta bli … Alla beten i DT-serien är ett otroligt lättfiskade med en kraftfull och tydlig gång som verkligen känns i spöet. Genom några snabba vevtag dyker den till sitt maxdjup och sedan är det bara att spinna hem den med korta vevstopp. Galet effektivt!

En riktig buffelnacke!

Anpassa höstens abborrfiske för bästa resultat

En väldigt rolig fiskedag som på ett tydligt sätt också illustrerar hur olika abborren kan bete sig under några timmar. Då gäller det att anpassa sitt fiske och sina beten för att täcka hela vattenmassan – från ytan ända ner till botten.

Passa även på att läsa Andreas Ingrids kärleksförklaring till DT här »

Nu är den äntligen på väg – hösten!

Följ mig gärna på Instagram för mer fiske

Comments

Kommentarer