Om du bara fick välja två

Vi leker med tanken att Sverige inför lagen ”Max Två Hårdbeten”. Du får alltså bara äga två hårdbeten till abborrfisket. Nu gäller det att tänka till och i detta blogginlägg skall jag försöka förklara mina två val.

Val nummer 1, Rapala Shadow Rap

Betet som fick mig att förstå hur effektivt jerkfisket till abborre är, Rapala Shadow Rap. Shadow Rap är ”slow sinking” i våra sötvatten medans den nästan är helt suspending i vår bräckta skärgård. När du jerkar detta bete får det en fantastisk ”sida till sida” gång vilket vissa dagar är överlägset, abborren kastar sig över betet.

Detta bete väljer jag för att kunna fiska grunda skärgårdvikar, stengrynnor och bland ytjagande abborrar. Det kan även vara värt att testa en Shadow Rap när du fiskar lite djupare när abborren kan stiga flera meter för att klippa betet. Eftersom Shadow Rap har ett sådant ”häng” i vattnet kan du välja hur fort du skall fiska betet. Vilket gör att det funkar lika bra när abborren är lite trögare och behöver tid på sig som när den vill fart på betet.

Det svåraste valet denna gång blev valet av vilken färg på betet jag skall välja. Men eftersom jag gillar naturtrogna beten faller valet på ROL.

Val nr1, en Shadow Rap i färgen ROL.

Val nummer 2, Rapala DT10

Andra betet jag skulle välja är Rapala DT10.

Rapala DT10 passar perfekt till det fiske jag oftast bedriver dvs fiske på djupgrynnor och djupkanter. DT10 går ner på ca 3meter vid spinnfiske och när du trollar det kommer det ner ytterligare.

DT10an har en härlig gång och den ”känns” verkligen när du tar hem den. Jag föredrar att variera hemtagningen med ”drag” med spöt för att sedan ta hem lina. På detta sätt får du automatiskt ett spinnstopp och ofta är det just efter ”draget” ”tempoväxlingen” hugget kommer.

En annan orsak varför jag valde DT10an är att den är en kastkanon. Man täcker stora ytor och blåsiga dagar när lättare beten är svåra att kasta funkar det utmärkt att dänga DT10an. Eftersom den har en hård fin gång är det inga problem att känna huggen dessa dagar heller.

Nu återstår bara valet av färg. Eftersom jag valde ROL på Shadow Rap får det bli en DT10a i färgen PEL. En grymt fin färg som jag verkligen gillar.

En riktigt fin abborre som valde en DT10 i färgen PEL.

Så mina två val föll alltså på en Rapala Shadow Rap i färgen ROL till det grunda fisket och när abborren jagar ytligt bland löjjstimmen, samt en Rapala DT10 i färgen PEL till det lite djupare fisket på djupkanter och djupgrynnor.

Testa dessa beten om ni inte redan gjort det! Mina favoriter!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids