PB-abborre på Rapala DT10

Ja då är jag hemma igen efter en fantastisk långhelg och en lyckad abborrsatsning. Om någon läste mitt första inlägg från resan ( Finns här ) så hittade vi fisk redan första kvällen men det skulle visa sig vara bara början.

Redan nästa dag skulle resans mål uppfyllas en abborre på över 50cm. Jag och Jörgen började söka fisken längs grynnkanter och flak intill större djup med både jigg och djupgående wobblers/cranks. Till att börja med hugger det på riktigt bra och vi får någon fin kilosabborre och missar ett par riktigt hårda hugg.

När jag fiskade wobbler använder jag självklart Rapala DT10 när jag vill fiska lite djupare. När vi kommit en bit in på förmiddagen tar det tvärstopp på min DT10. Jag har aldrig känt en så tung abborre i en insjö så jag misstänker genast att det är en gädda som huggit men samtidigt tycker jag att jag känner de karakteristiska abborrknycken.

Efter jag drillat fisken ett tag blir jag mer och mer säker på att detta måste vara en abborre jag krokat. Den går djupt och den knycker. Till slut kommer den nedanför båten och upp ur djupet ser jag en majestätisk abborre. Nu börjar benen darra för när den ser båten sticker den ner i djupet igen. Tankarna går till gången jag brände en STOR gädda vid håven i somras. Detta får inte upprepas. Abborren tuggar på men snart är den redo för nästa håvningsförsök. Jörgen står beredd och denna gång glider den ner i håven.

Redan där är vi rätt övertygade att denna fisk är över 50cm och 1,5kg men man har haft fel förr. Vi låter abborren vila i håven medans vi förbereder måttband, våg och kamera.

Sanningens minut är inne.

Mäktig känsla att lyfta den ur håven.

Först en bild på den vackra skapelsen.

Vackraste insjöabborren jag haft i mina händer. Vilka färger!

Nu är det dags för mätning. Den mäter 50,5cm.

Rapala måttbandet är grymt smidigt att ha med sig.

Sist men inte minst så är det dags för vägning. Abborren väger 1690g och är därmed mitt livs hittills största insjöabborre. Galet!

Dags för skönheten att simma hem!

Lyckan är total i båten och trots coronatider måste jag avslöja att Jörgen fick sig en kram. Vilken enormt vacker fisk. Extra kul att den tog på en Rapala DT10 i färgen ROL som jag skrivit mycket om här på bloggen och ligger mig varmt om hjärtat.

Det skulle visa sig att djupgående wobblers skulle lura fler fiskar denna resa.

Jörgen med en grann abborre på 1400g som även den tog på wobbler. En gammal hederlig Storm Arashi.

När man spinnfiskar Rapala DT10 går den ner på 3-3,5m. Jag brukar växla monoton invevning med att göra ”drag”. Då får betet en tempoväxling och när du tar hem slacket blir det som ett spinnstopp och det är inte sällan huggen kommer just då.

Vi trolling får du ner DT10an ytterligare, jag tippar på att den då går på ca 4 meter.

Rapala DT10, min favorit och PB-bete.
Ännu en fin abborre på över kilot som tog på en DT10a.

Rapala DT10 är 6cm lång med en ”bulkig” buk. Den går hårt och ettrigt vilket de stora abborrarna gillar. Vikten på betet är 17g.

Rapala DT10 är ett måste i beteslådan enligt mig.

Ut och fiska abborre! Det är abborrtider nu!

Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids