Hösten – ett bra tillfälle att utforska nya gäddvatten

Under helgen som var bestämde jag mig för att köra höstens första trollingpass efter gädda. Valet föll på ett mindre vatten som jag spanat in från land ett par gånger i sommar och studerat sjökort och kartor över.

Morgonen bjöd på en vacker soluppgång med dimma, solsken och en färgsprakande skog som kuliss. Till en början var det helt vindstilla utan minsta krusning på ytan. Sällan ett bra väder för gäddfiske när vattnet dessutom är kristallklart.

En magiskt vacker höstmorgon

Det gjorde mig inte speciellt mycket eftersom jag ändå tänkt söka av sjön och hitta platser att fiska mer koncentrerat på. Nu när vattentemperaturen sjunker och betesfisken packar ihop sig känns det enklare att lokalisera gäddorna i ett helt nytt vatten – även om det är litet.

Småfisken samlas i sjöns djupaste del

Precis som jag trott så var det i sjöns djupare del som betesfisken parkerat och i anslutning till stimmen fanns även enstaka större bågar. De övriga platserna, ett utlopp från en å och ett friliggande grund, var i princip rena på både betesfisk och predatorer.

Valet blev med andra ord inte speciellt svårt när det kom till att välja plats …

De större bågarna stod parkerade mitt i frivattnet och genom att precisionsfiska på rätt djup brukar man kunna få dem att hugga. Hur jag gör det kan du se här i Youtube-film jag spelade in förra hösten »

Rapala X-Rap Otus i regnbågskostym
Rapala X-Rap Otus i regnbågskostym

Rapalas X-Rap Otus är ett bete jag älskar att trollingfiska med. Det simmar lika bra vid otroligt låga farter som när man speedar på. Ett bevis på detta var dagens första hugg… I en innerkurva, när den innersta paravanen i princip stod helt still, kom hugget.

Långsamt lockar till hugg

En stark och vacker gädda i sexkilosklassen klippte en Otus fiskad på åtta meters djup. Proportionerna på fisken, kort och välväxt, ökade på förhoppningarna om att vattnet i fråga faktiskt kan leverera en riktigt tung fisk. Jag fiskar gärna med naturliga färgsättningar i klara vatten och som så många gånger förr var Otusen klädd i mörtkostym.

Mörtar lever alltid farligt i gäddtäta vatten

Tyvärr var batteriet i systemkameran urladdat och att ta en selfie med mobil och en arg gädda var inget jag prioriterade.

Korta och tjocka – rätt form på gäddorna

Under någon halvtimme var gäddorna verkligen i stöten och jag fick flera stycken men tyvärr var de alla små. Dock hade de samma proportioner som den första … I vissa vatten får jag känslan att de små individerna sällan beblandar sig med de större. Men i det här fallet, i ett mindre vatten där det i princip enbart finns ett djupområde för betesfisken att uppehålla sig i, har de inte mycket till val. Och det får man ju se som en fördel.

Uppdukat för gäddfiske

Nu när första delen av pusslet är lagt, det vill säga utforskandet av vattnet, så är förutsättningarna för ett mer effektivt fiskepass bättre. Kanske redan i helgen …

Comments

Kommentarer