Dagens enda gäddhugg var värt att vänta på

Jag hinner ta två, tre vevtag innan det stenhårda hugget kommer. Kraften fortplantar sig genom spöet och rakt in handen. Det är som en hästspark och en av anledningarna till att jag älskar gäddfiske!

Vi har hunnit halvvägs in i november och den färgprakt som prydde träden för bara några veckor seden har försvunnit som i ett trollslag. Jag är ensam i båten och allt runt omkring mig tecknas i gråskalor. Bitvis är det är svårt att urskilja var vattnet slutar och himlen tar vid. Inte minst på grund av att de regntunga molnen hänger så lågt.

Hittar man betesfisk hittar man gäddan

Det har uppstått en lucka, både i vinden och i kalendern, och bestämt mig för att spinnfiska gädda. Vattentemperaturen har sjunkit till åtta grader och min plan är, som så ofta under hösten, att hitta större stim av betesfisk att fiska kring.

Metodisk söker jag av de platser som jag av erfarenhet vet att betesfisken gärna uppehåller sig kring. Men många av dem är dessvärre tomma eller håller väldigt små stim.

Strax efter lunch hittar jag precis det jag söker i anslutning till en större stengrynna med stor djup runtomkring. Betesfisken står packad på kanten upp mot grynnan och min vana trogen börjar jag fiska av det grundaste partiet först.

Mer tid i strikezone

Ur betesboxen plockar jag fram en illröd Twitchin Rap, ett otroligt lättfiskat bete med ett riktigt grymt häng i vattnet. Just den detaljen kan vara direkt avgörande dagar när fisket är trögt eller vattnet riktigt kallt. Det ger helt enkelt gäddan lite extra tid.

Efter bara ett par kast upp mot grynnans topp kommer hugget. Jag hinner bara ta ett par vevtag innan det tar tvärstopp. Mitt 8,6” Fate Black-spö absorberar mycket väl de tunga huvudskakningarna som gäddan bjuder på. Jag hinner tänka att det nog är en bättre fisk innan hon helt plötsligt bestämmer sig för att hoppa. Precis som en delfin, rakt upp i luften, visar hon upp sig. Som tur är behåller krokarna greppet och efter en stund kan jag håva en välmatad och ryggbred fisk. På tvären i käften sitter min Twitchin Rap – som ett munspel.

Rött betyder blod i vattnet

Den ilsket röda färgen är en favorit i kallt vatten. Förutom blodet på mina knogar det enda som bryter av allt det gråa omkring mig.

Det som visar sig bli dagens enda fisk simmar åter. Känslan att se den majestätiska fisken simma iväg är tillsammans med hugget en av många anledningar till att älska gäddfiske.

Comments

Kommentarer